Kód pojišťovny

Iridiologie

Ilustrační obrázek

Iridiologie neboli irisdiagnostika je diagnostická metoda pomocí které jsou systematicky mapovány oči, které nám umožňují zjistit fyziologické odchylky zdravotního stavu. To, co vidíme v očích někoho jiného, většinou ani vědomě nezpracováváme, i když je v nich obsažena spousta informací. Pohled do očí se v obecném měřítku řídí společenskými zvyklostmi a velmi záleží na tom, zda a jakým způsobem dokážeme sdělovat své úmysly. Instinktivní schopnost poznat povahu a úmysly dotyčné osoby  z jeho očí vedlo ke vzniku rčení: „Oko, do duše okno". Podle čínské medicíny se podle očí pozná šen-ming neboli oslnivost ducha.

Duhovka

Funkcí barevné části oka  - duhovky (iris) - je regulovat množství světla, které dopadá na sítnici. Její kresba je zcela jedinečná a dopadá a stejně jako otisky prstů velmi cenná. Irisdiagnostikové pomocí duhovky vyhodnocují celou řadu informací. Metoda čtení z očí byla známa již z dob staré Číny, původní Ameriky, Babylonu a Egypta. Za otce irisdiagnostiky byl považován maďarský lékař Ignatz von Peczley. Irisdiagnostikové spolupracují v rámci léčby s mnohými alternativními metodami, mezi něž patří např.: fytoterapie, dietologie nebo homeopatie. Podle struktury duhovky lze získat informace týkající se také psychických vlastností jedince. Podle uspořádání vláknité kresby rozeznáváme tyto typy duhovek:

  • Hedvábnou duhovku- hustě tkaná vlákna jsou typické pro aktivní osobnost, která však může mít tendenci k vyčerpání organismu.
  • Lněnou duhovku- ta se vyskytuje nejčastěji a charakterizuje osobu, která má menší energetický potenciál.
  • Jutovou duhovku- řídká vazba duhovky poukazuje na člověka, který umí relaxovat.
  • Síťovou duhovku- připomíná pavučinu a je charakteristická pro jedince se slabší tělesnou konstitucí.

Iridiologické výzkumy

K objevům iridiologického výzkumu patří teorie souvislosti duhovky  a ostatních částí těla zprostředkovaná světlem podle níž má na vnitřní orgány přímý vliv kvalita, inenzita a barva světla, které vstupuje do oka. Do jisté míry se jedná o jeden z celé řady způsobů, jak na celistvost těla působí pohled na obrazy, jakými jsou např.: mandaly, symboly, ikony a jakým způsobem jsou jimi ovlivňovány zdravotní stav a vědomí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.