Kód pojišťovny

Jablíčka půl zdraví

Ilustrační obrázek

Jabloň patří mezi nejkrásnější ovocné dřeviny a existuje celá řada různých odrůd, ale všechny jablka bez rozdílu obsahují naprosto stejné živiny. Jablka jsou součástí naší racionální výživy a nezatěžují organizmus nadbytečným příjmem kalorií. Obsahují až osmdesát procent vody a velké množství cenných látek. Výraznou chuť jablek způsobuje směs kyseliny jablečné, listové citrónové a dalších. Dále zde můžeme najít pektin, celulózu, která je zdravou balastní látkou. Jednou z hlavních funkcí pektinu je schopnost vázat sloučeniny olova a jiných těžkých kovů.  Dále brzdí rozmnožování škodlivých mikroorganismů ve střevech, upravuje metabolizmus a snižuje hladinu cholesterolu  a cukru v krvi.

Vliv na zdraví

Jablka jsou bohaté na soli draslíku a tanin. Působí diureticky a omezuje tvorbu kyseliny močové. Slupky jablek obsahují také železo, vápník, hořčík a fosfor, B komplex, vitaminy A,C,G, E K a další látky. Pro svůj obsah vitaminu C jsou vynikajícím prostředkem  na celkové posílení imunitního systému. Pomocí kloktání jablkové šťávy můžeme zmírnit bolesti v krku.

Jablka a srdeční infarkt

Vzhledem k tomu, že jablka obsahují velké množství sekundárních rostlinných látek, především  flavanoidy a fenolové kyseliny, dokážou působit preventivně před srdečním infarktem. Pektin v žaludku váže tuky a cholesterol a napomáhá jejich snadnějšímu vylučování. Již dva pohárky jablečné šťávy denně dokážou posílit organismus. Jablka dokáží zásobit lidské tělo dostatečným množstvím energie. Při redukční dietě má jablko odvodňující účinek. Jablka mají nasládlou chuť, a proto také zmírňují chuť na sladkosti.

Kuřáci pozor


Kouření je závislost, které se zbavujeme velice těžce. Kromě mnohých zdravotních problémů mají milovníci cigaret potíže s okysličením těla především při zvýšené námaze. Z těchto důvodů trpí kuřáci daleko častěji bolestmi hlavy, únavou a nevolností. Jablka obsahují vitamin C, který střevům ulehčuje vstřebávání železa. Kuřáci většinou jablka nejedí, protože jim nechutnají. Sliznice jejich střev vzhledem k častému požívání tabákových výrobků obsahuje nikotin. Ovocné kyseliny, které jablko obsahuje, nikotin aktivují  i vylučují. Při odvykání kouření se dá využít jedení jablek jako podpůrná metoda.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.