Kód pojišťovny

Myslete na své hlasivky

Ilustrační obrázek

Hlasivky jsou dva vazivové pruhy pokryté sliznicí, které jsou součástí hrtanu. Ty rozkmitá proud vzduchu vycházející z plic a podle jejich napětí a šíře štěrbiny mezi nimi vzniká tón určité intenzity a výšky. Hlasivky jsou vystaveny velké zátěži už při obyčejném mluvení. Studie ukázaly složitost jejich pohybů, zjistily, že se hodně namáhají už při běžné konverzaci. Proto je velmi důležité chránit si zdravý hlas. Lékařský obor zabývající se studiem a léčbou chorob řeči, hlasu a sluchu se nazývá foniatrie.

Kvalitu hlasu dělí foniatři do šesti skupin od normálního hlasu až po jeho ztrátu. Zastřený hlas, chrapot nebo bezhlasí mohou způsobovat záněty, obrna, ale také nádory a psychické choroby. Někdy je hlas nedobrý, když ho nesprávně používáme, přestože hlasivky samotné jsou zdravé.  Je ale porušen jejich napínací mechanismus. Pokud nejsou hlasivky poškozené, bývá příčinou problémů s hlasem jejich přepínání. To se stává v případech, kdy nejste zvyklí často „mluvit". Proto je velmi důležité nejprve si osvojit vhodnou hlasovou techniku. Pokud již chraptíte, měli byste co nejméně mluvit.

Potíže s hlasem mohou být projevem rakoviny hrtanu. Dnes se stále častěji objevují infekce způsobené lidskými papilomaviry, které způsobují onemocnění hrtanu. Infekce vyvolává růst „květákovitých" výrůstků v hrdle a na hlasivkách. Lidé je pociťují jako cizí těleso v krku a zhoršující se chrapot. Lékař výrůstky zpravidla odstraní, často se ale vracejí.

Hlas se často zhoršuje kvůli refluxní chorobě žaludku, při níž nefunguje správně svěrač mezi jícnem a žaludkem a jeho kyselý obsah se někdy dostává do oblasti dýchacích cest.

Pro hlas může být rizikový pobyt na hlučných místech, kde duní hlasitá hudba a lidé, aby se navzájem slušeli, musejí hlasitě křičet. Škodí alkohol, kouření i káva.
Namoženým hlasivkám je třeba naordinovat klid. Pokud vás pálí žáha a máte „knedlík v krku" nebo se objevil chrapot trvající déle než tři týdny, navštivte lékaře. Tyto potíže se obvykle snažíme přechodit, ale může za nimi být vážná příčina. Neřešený problém vám může nenávratně poškodit hlas.
Pokud už chraptíte, měli byste co nejméně mluvit. Dobře působí vdechování par z odvaru řepíčku lékařského či šalvěje. Inhalace je jediná možnost, jak hlasivky zvlhčit - tekutiny samotné se k nim nedostanou.

Záněty hrtanu

Tyto akutní záněty vznikají buď infekcí horních cest dýchacích, nebo nadměrným zatížením hlasových vazů - hlasivek, ke kterému dochází hlavně v zakouřených a suchých místnostech. Charakteristický pro toto onemocnění je chrapot, často však dochází k úplné ztrátě hlasu. Kromě trvalého dráždění ke kašli pociťuje pacient v krku trvalé šimrání, pálení a suchost.

Když se tyto příznaky vyskytnou u dětí, musí lékař určit, zda se jedná opravdu pouze o celkem nevinný katar hlasových vazů, nebo o dvě závažné formy zánětu hrtanu: pseudokrup nebo bakteriální zánět záklopky hrtanové. Obě tyto nemoci mohou vést k rychle se zvětšující dušnosti. Rychlý lékařský zákrok, který zprůchodní cesty dýchací, je v tomto případě životně důležitý. Nejčastější příčinou je infekce v oblasti nosohltanu, která se rozšíří dále do hrtanu.

Prosté záněty hrtanu většinou zcela odezní pouhým šetřením hlasu. V případě prostého kataru hlasových vazů je důležité vdechovat zvlhčený vzduch. Katar hlasových vazů se většinou vyskytuje současně s virovou či bakteriální infekcí oblasti nosohltanu a většinou s ní také odezní. Když u dospělého přetrvává chrapot déle než tři až čtyři týdny, je nutné vyšetření odborným lékařem na oddělení ORL.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.