Skořice zavoní i zahřeje
Skořice je již od pradávna známé vzácné koření a mimo jiné je také považována za účinný lék. V tradiční čínské medicíně byla používána v medicíně jako prostředek, který dodává energii srdci, slinivce a ledvinám. Věřilo se, že pro léčbu trupu je nejlepší skořicová kůra, pro léčbu končetin větvičky a listy. Skořice také napomáhá k lepšímu vykašlávání, protože uvolňuje hleny. Do Evropy se dostala kolem 13. století díky slavnému mořeplavci Marcu Polovi. Pro svou schopnost zahřát organismus se ze skořice připravují bylinné čaje. Mezi osvědčený zimní nápoj patří „svařák".
V kuchyni
Své nezastupitelné místo zaujímá skořice v kuchyni, protože se hodí jak pro přípravu sladkých, tak i pro přípravu slaných pokrmů. Existuje mnoho pokrmů a nápojů bez kterých si skořici nedovedeme dokonce vůbec představit. Mnohé země používají skořici na dochucení masa, kořeněného pečiva, omáček nebo marinád. Skořicová kůra se využívá při výrobě alkoholických nápojů nebo sirupů. Skořicová silice se používá k ochucení vína a piva.
V kosmetice
Skořicové preparáty jsou používání ve formě olejů, tělových krémů nebo masážních gelů. Aplikují se při svalových křečích, bolestech pohybového aparátu nebo revmatických bolestech kloubů. Účinně působí proti celulitidě, a zrychlují buněčný metabolismus. Skořice se dále přidává do zubních past nebo ústních vod k tlumení zánětlivých onemocnění dásní a připravují se z ní parfémové kompozice.
Test snášenlivosti
Skořicová silice může způsobit vážné podráždění pokožky, a proto je vždy nutné provést test snášenlivosti. Mezi vhodné kombinace patří tyto silice: koriandr, rozmarýn, citrusy, zázvor, ylyng-ylyng a santalové dřevo.
Účinky
Skořicová silice se používá při napětí a nervozitě, dále slouží jako afrodiziakum a má silné antibakteriální, antiseptické a antispazmatické vlastnosti. Velmi prospívá při nemocech z prochladnutí jako je chřipka a také silně prokrvuje a má hyperemizační účinky. Tato silice se získává parovodní destilací listí nebo kůry a dobře čistí vzduch.