Kód pojišťovny

Hezký obličej

Ilustrační obrázek

Je zcela samozřejmé, že každá žena se chce líbit. Náš obličej je z hlediska projevů stárnutí tím nejcitlivějším místem na těle, protože zde se odráží naprosto vše. Náš věk, naše nálada a také zdravotní stav organismu. Prvotním předpokladem hezkého vzhledu jsou pozitivní životní postoje, které se odrážejí v rysech našeho obličeje. Ten, kdo žije v harmonii se sebou samotným, je také odměněn energičtějším a pozitivnějším výrazem obličeje. Pokud toužíme mít i v pozdějším věku hezkou a zdravě vypadající pleť, měli bychom se držet následujících doporučení.

Kolagen

Jak u mužů, tak i u žen se s postupujícím věkem mění hormonální nerovnováha. Z tohoto důvodu dochází ke ztrátě vlhkosti, vysychání a výsledkem toho jsou vrásky. Vlivem stárnutí dochází k ubývání kolagenu a pokožka se stává nepružnou a vrásčitou. Kolagen je vlastně speciální druh „lepidla“, který udržuje pružnost buněk našich tkání. V současné době existuje na našem trhu celá řada potravinových doplňků, které obsahují kolagen.

Slunce, voda, vzduch

Nadměrné opalování je tím největším nepřítelem, který podporuje vznik vrásek a způsobuje tak stárnutí pleti. Jestliže se chystáme na dovolenou u moře, měli bychom zhruba měsíc před odjezdem užívat komplex B vitaminů a beta – karoten. Tím alespoň snížíme riziko spálení a zajistíme si rovnoměrné opálení pokožky. Správná a dostatečná hydratace pokožky zlepšuje vzhled pokožky. Z tohoto důvodu bychom měli vypít denně dostatečné množství vody, abychom doplnili ztracenou vlhkost. Také dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu a pravidelné prokrvení pokožky má velký vliv na její vzhled.

Kouření, alkohol a drastické hubnutí

Nikotin velmi negativně ovlivňuje prokrvení a okysličování pokožky. Pleť kuřaček má našedlý vzhled a předčasně stárne. Také nadměrné pití alkoholických nápojů se na pleti negativně podepíše. Alkohol totiž pokožku vysušuje a rozšiřuje její cévy. Rychlé a drastické hubnutí způsobí povadlost a nezdravý vzhled našeho obličeje.

Typy pleti

Normální pleť - normální pleť je elastická, správně prokrvená, s malými póry, odolná vůči vlivům počasí i životního prostředí. Tento typ pleti mají především mladí lidé.

Suchá pleť - má velmi jemnou strukturu, je bez potřebného lesku a má sklon k zarudnutí a stárne daleko rychleji. Hlavním důvodem je snížená činnost tukových žláz. Taková typ pleti bychom měli chránit před velkými výkyvy počasí, silným větrem, nadměrným opalováním apod.

Mastná pleť - má hrubší strukturu, rozšířené póry a mastný lesk. Na rozdíl od suché pleti stárne daleko pomaleji, není tak dehydrovaná, ale častěji se na ni vyskytují kordony.

Smíšená pleť - v podstatě se jedná o dva typy pleti současně. K maštění pleti dochází v takzvané T zóně (nos, čelo, brada) a na ostatních místech je pleť suchá.

Krása začíná zevnitř

Zdravá, svěží a hladká pleť velmi prozradí o zdraví člověka. Jestliže máme suchou až citlivou pleť, může se jednat o projev deficitu vitaminu A nebo vitaminu ze skupiny B, kyseliny listové. Dostatečné množství vitaminu C společně s vitaminem E v potravě pomáhá chránit pleť před škodlivými vlivy vnějšího prostředí, zmírňuje suchost kůže a svědění. Tyto vitaminy také působí pozitivně proti ochablé a matné pokožce. Suché pleti prospívá dostatečné množství zinku, který také hraji významnou roli při posílení imunity organismu. V případě příliš mastné pleti je na místě doplnit vitamin B2, B6, niacin a biotin. Deficit vitaminu skupiny B se projevuje také šupinatěním a šedivěním pleti.

Vrásky

Vitamin E působí preventivně proti vzniku vrásek a je také důležitý pro udržení mladého a svěžího vzhledu. Kapsličku s vitaminem E propíchneme a olejíčkem potřeme pleť nebo můžeme také olejíček smíchat spolu s pleťovým krémem. Je vhodné aplikovat 1-2krát týdně. Významnou roli hraje také antioxidant vitamin C, který lze použít také zevně. Tabletu vitaminu C rozpustíme v ½ lžíci vroucí vody a smícháme společně s očním krémem. Tuto směs pak jemně vklepeme okolo očního okolí a úst.

Vyhlazující masáže a zábaly

Významnou roli při odstraňování hlavních příznaků stárnutí je kvalitní masáž s použitím kvalitních kosmetických přípravků. Proti vráskám na krku se doporučuje provádět jednou za týden zábal. Na krk naneseme silnější vrstvu výživného krému a krk ovážeme silnější vrstvou výživného krému a krk ovážeme šátkem namočeným v teplém heřmánkovém čaji nebo odvaru. Necháme působit zhruba 30 minut a pak do pokožky vklepeme krém a zbytky odstraníme pomocí vlhké žínky.

Unavené oči

Na unavené oči a kruhy pod očima můžeme vyzkoušet masku z jogurtu a droždí. Smícháme půl lžičky droždí se lžičkou jogurtu a naneseme ji pod oči a necháme zaschnout. Pak omyjeme oči vlažnou vodou.

Zářivý vzhled pleti

V letních měsících je vhodné pleť osvěžit pomocí malého rozprašovače, kterým několikrát za den pleť postříkáme. Na pleť můžeme také použít plátky z okurek, které položíme na vyčištěnou pokožku. Pro povzbuzení unavené pleti smíchejte jeden žloutek s kouskem jemně nastrouhané mrkve a v případě suché pleti, přidejte ještě několik kapek kvalitního oleje lisovaného za studena.

Tipy pro akné

Na akné můžeme použít smíchané čerstvé droždí s tea tree olejem a naneseme na postižená místa. Přelepíme kouskem náplasti a necháme působit přes noc. Také můžeme potřít vřídky oloupaným česnekem a omyjeme vlažnou vodou.

Domácí výživné masky pokožku osvěží, vypnou a prokrví. Před nanesením masky musí být pokožka dokonale čistá. Domácí masky vyrobíme z dostupných surovin podle cíle, který má maska splňovat a můžeme sáhnout do nepřeberného množství domácích receptů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.