Kód pojišťovny

Bolesti kloubů

Ilustrační obrázek

Revmatoidní artritida postihuje asi jedno procento populace, tedy každého stého člověka. Častěji jsou tímto onemocněním postiženy ženy. Artróza se objevuje u každého druhého člověka po padesátce, u části lidí však o sobě dává vědět už o deset let dřív.


Konkrétní příčina artritidy není doposud objasněna, předpokládá se společný podíl několika faktorů –dědičná dispozice k tomuto onemocnění, vliv zevního prostředí a infekčních onemocnění. Sklony k artróze se bohužel dědí. Proto je někdy doporučováno užívání přípravků jako prevence. Lidé s dispozicemi k artróze a lidé těžce fyzicky pracující by měli od mládí pravidelně brát přípravky určené k výživě kloubů obsahující kolagenní peptidy, vitaminy, minerály, antioxidanty, glukosamin a chondroitinsulfát. Ostatní by po nich měli sáhnout, jakmile ucítí na kloubech příznaky potíží – citlivost na chlad a počasí či ztuhlost.

Artróza

Artróza je v podstatě projevem stárnutí organismu. Revmatoidní artritida je zánětlivé systémové onemocnění, zánět však ničí vlastní orgány, zejména klouby. Chrupavka v kloubech postupně ztrácí svou pružnost, slábne a na kloubu se objevují bolestivé kostní výrůstky. Kloub pak při pohybu „drhne“. Ne vždy je však nález na kloubu typický, některá jiná revmatická onemocnění mohou mít podobný nález.

U některých pacientů je obraz nemoci mírný, jindy se může jednat už od počátku o velmi agresivní průběh. V průběhu života může být nemoc různě aktivní. Při podezření na toto onemocnění se provádějí různé laboratorní testy – nejvýznamnější je průkaz protilátky zvané revmatoidní faktor (RF) nebo antiCCP protilátky. Zánětlivá aktivita onemocnění se zjišťuje krevními testy. Někdy bývá obtížné odlišit revmatoidní artritidu od nezánětlivého kloubního onemocnění zvaného artróza, většina z nás artrózu chybně označuje za revma. I zde trápí pacienty bolesti kloubů, ale otok je v případě artrózy mnohem méně častý, ztuhlost kloubů trvá kratší dobu, postihuje více velké klouby, nejčastěji kyčle a kolena a onemocnění není provázeno zánětem organismu jako celku. Artróza na rozdíl od revmatismu postihuje skutečně jen klouby.

Léčba

V případě neléčené revmatoidní artritidy zánětlivý proces pokračuje a dochází postupně k ničení kloubní chrupavky i přilehlé kosti a s tím k omezení pohyblivosti kloubů. Dlouhodobý neléčený zánět poškozuje nejen klouby, ale i další orgány. Zároveň zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév, je zde například i spojitost se zvyšováním hladiny cholesterolu a může dojít k poškození ledvin.
Protože je revmatoidní artritida chronické onemocnění, znamená pro nemocné velkou psychickou zátěž.

Revmatoidní artritida se dnes léčí skupinou mediakmentů, které jsou označovány jako chorobu modifikující. Tyto léky dokážou zasáhnout do průběhu zánětu a průběh choroby zmírnit, někdy i zastavit. Bohužel nejsou účinné u všech pacientů a léčba může mít nežádoucí účinky. Její efekt také není okamžitý, a tak bývají většinou na počátku léčby kombinovány s kortikoidy, které působí okamžitě a mají protizánětlivý účinek. Dlouhodobé užívání kortikoidů má však také nežádoucí účinky. Kortikoidy je také možné podávat injekčně přímo do postižených kloubů a k okamžité úlevě, ale i zde pouze omezeně. Jako doprovodná léčba se užívají léky, které bezprostředně tiší bolest. To jsou analgetika a nesteroidní antirevmatika. Ty však ovlivňují pouze příznaky onemocnění.

Jinou formou léků je biologická léčba. Jedná se o léky připravované v živých buňkách. Tato léčba je dostupná v podobě injekcí nebo infuzí. Zasahuje cíleněji do zánětlivého děje, její efekt je rychlejší. Je určena pacientům s aktivní nemocí, u nichž předchozí léčba nebyla dostatečně účinná. Nevýhodou této léčby je její vysoká cena, možné nežádoucí účinky je možné minimalizovat vstupním vyšetřením a opakovanými kontrolními vyšetřeními v průběhu léčby.

Všímejte si bolesti

Klouby nám prostřednictvím bolesti říkají, že s nimi zacházíme bezohledně. Užívání léků, aniž bychom varování pochopili a své chování nezměnili, je nejrychlejší cestou, jak si klouby zničit definitivně. Pokud po lécích saháte stále častěji, je na místě navštívit lékaře. Jakmile se klouby začnou ozývat, je důležité omezit pohyby a doskoky, to je pro kolena zřejmě vůbec nejhorší druh zátěže. Prospěje jim naopak posilování nohou, protože díky pevným svalům se spíše vyrovná snížená výkonnost kloubů.

U pokročilejších stadií artrózy (lékaři jich rozlišují celkem pět, o posledních dvou se mluví jako o těžké artróze) se bez léků neobejdete. Poměrně novou metodou je aplikace injekce s kyselinou hyaluronovou neboli glykosaminoglykanem do bolavého kloubu, používá se v případě kolen. Příznivě ovlivňuje stav tkáně. K injekcím medicína přistoupila poté, co se ukázalo, že polykání tablet s touto látkou má jen krátkodobý účinek. Injekce zajistí úlevu na mnoho měsíců.

Potravinové doplňky a volně prodejné léky nazvané chondroprotektiva nebo nově také SYSADOA mají velmi rozdílnou kvalitu. Vyberte si vždy takový, v němž je co možná nejvyšší obsah účinných látek. Máte-li však nadváhu a naopak nedostatek pohybu, nepomohou. Počítejte také s tím, že jejich efekt se objeví až po dlouhodobém užívání.

Zvláště artróza kyčelního kloubu je někdy tak bolestivá a kloub tak zničený, že člověk v podstatě nemůže chodit. Pak je na místě neodkládat voperování kyčelní náhrady. Aby měla operace dostatečný efekt, počítejte s tím, že i po ní byste se měli dostatečně hýbat. Navíc je pravděpodobné, že artróza se pokouší i o ostatní klouby v těle, které operovat nepůjde, a právě kvůli nim je nutné myslet na prevenci.

Relaxační techniky

Trpíte-li revmatickým onemocněním, mohou vám pomoci cviky, které posílí klouby a svaly. Výzkum provedený v USA zjistil, že pacientům s artritidou pomáhá, pokud se pravidelně věnují jogínským ásanám doplněným meditací, relaxačním a dechovým cvičením. Cviky jógy nejsou tolik náročné na klouby, přitom ale pomáhají uvolnit a protáhnout tělo., zlepšují krevní oběh a posilují imunitní systém. Podobně účinné může být i tai-či, které se provádí pomalými táhlými pohyby a při hlubokém dýchání a rovněž ulevuje od stresu.

Kromě toho existují tradiční cviky na posílení svalů, které klouby obklopují, a na jejich rozhýbání a rozcvičení – svírání a rozevírání pěstí, kroužení ruky v zápěstí, natahování a pokrčení paže v lokti a podobně. Ideální sestavu cviků by měl pacientovi sestavit rehabilitační odborník. Pokud tělo dovolí, prospívá pohybovému aparátu i mírný pohyb venku, procházky, jízda na kole, plavání, turistika.

Žádné studie zatím neprokázaly, že by určitá dieta pacienty s revmatickým onemocněním léčila. Úprava jídelníčku však může průběh onemocnění příznivě ovlivnit. Ve stravě by neměla chybět zelená listová zelenina, celozrnné pečivo, ryby, ořechy, potraviny obsahující síru (cibule, česnek, vejce). Podle některých studií mohou pomáhat i jisté specifické doplňky stravy – ulevit může rybí tuk, oleje z pupalky, brutnáku či černého rybízu. Jejich účinky ale mohou narušovat účinky tradičních léků, proto by se před jejich užitím měl pacient poradit s lékařem.

Pacient, který trpí akutními bolestmi, může kromě tradičních léků užít i lidovou metodu ochlazování a zahřívání. Napjaté, bolestivé klouby pomůže zklidnit teplá koupel či sprcha trvající tak čtvrt hodiny nebo prohřátí ohřívací lahví. Pocity bolesti může otupit chlazení bolestivého místa, které také ulevuje od křečí. Nemělo by se ale používat při oběhových problémech. Mnoha pacientům s revmatoidní artritidou pomáhá, když ohřívání a chlazení střídají – čtyři minuty mají kloub v teplé vodě a pak minutu ve studené. Půlhodinová kúra by měla končit teplou lázní. Alternativní lékaři pomáhají pacientům i akupunkturou.

Součástí léčby řady kloubních onemocnění e stávají i léky systémové enzymoterapie. Snižují otoky a bolesti kloubů, zlepšují jejich celkovou hybnost. Mnoha lidem s kloubním onemocněním také umožňují snížení dávek jiných agresivnějších léků.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.