Kód pojišťovny

Antikoncepce není vymožeností moderní doby

Ilustrační obrázek

Antikoncepci byste nalezli už ve starém Egyptě. Důkazem je čtyři tisíce let starý papyrus, v němž se popisuje, jakým způsobem se Egypťané bránili nechtěnému početí. Genitálie si natírali vonnou mastí, která obsahovala akátové trní, med a datle. Odborníci dokonce tvrdí, že tato antikoncepce mohla fungovat, protože akátové trny v sobě obsahují živici, která ve vlhkém prostředí vytváří kyselinu mléčnou. Stejná látka se skrývá v antikoncepčních gelech, které dodnes používáme. „Kondomy“ vyráběli z rybích střívek nebo zvířecích kůží. Dalšími antikoncepčními metodami starověkého Egypta bylo pravidelné vykuřování ženského klína kadidlem a poševní zátky z krokodýlího trusu a medu, vosku nebo jader granátových jablek, která obsahují přírodní estrogen.

Ve starověkém Řecku ženy užívaly vaginální tampony namáčené do speciálních tinktur na bázi olivového oleje, medu a cedrové pryskyřice. Staří Řekové tvrdili, že k otěhotnění nedojde, pokud žena během menstruace třikrát plivne žábě do tlamy. Tato antikoncepce měla dokonce fungovat celý rok. Antikoncepční metody se nevyhnuly ani mužům, ti těsně před souloží namáčeli penis do octa nebo solného roztoku. Číňanky popíjely horkou rtuť, což fungovat mohlo, protože rtuť je pro celé tělo silně toxická. Římané vyráběli kondomy z močových měchýřů zvířat, Číňané dělali speciální bavlněné schránky na penis napuštěné olejem.

Ve středověku byli lidé velmi pověrčiví, takže věřili užívání amuletů proti početí – ženy nosily na krku třeba sušená varlata nebo žebro kočky. Tradovala se i skákání těsně po sexu.
V Evropě se kondomy začaly šířit až v osmnáctém století, kdy se vyráběly z ovčích střev a byly na opakované použití. Měly tkaničku na zavazování a po každém aktu se musely omývat v mýdlové vodě a vysoušet. Byly tak drahé, že jste je dokonce mohli zakoupit použité a levněji.

Indiáni se před neplánovaným početím chránili pomocí rostliny z mexického pralesa – cabezou de negro. Obsahuje podobné látky jako dnešní antikoncepce. Můžeme říci, že tato rostlina patří mezi předchůdce dnešní hormonální antikoncepce.

Dnes je nejpoužívanější metodou, jak zabránit početí, hormonální antikoncepce. Současné antikoncepční tablety se dělí podle obsahu estrogenu na takové, které mají ultranízkou hladinu tohoto hormonu, pak na nízkodávkové a nakonec vysokodávkové, které se však používají jen k léčení gynekologických potíží. Při výběru antikoncepce je také dobré se zajímat o to, jaký obsahují gestagen – ten může být první, druhé nebo třetí generace. Výhodou posledně jmenovaného je to, že je nejvíce podobný přirozenému ženskému hormonu a má pozitivní vedlejší účinky.

Některé ženy stále odmítají hormonální antikoncepci a spoléhají se na počítání plodných a neplodných dnů – ovulační cyklus je přibližně v polovině cyklu, počítáno od prvního dne menstruace. Lékaři tvrdí, že je to velice nespolehlivé. Ani přerušovaná soulož nepatří mezi spolehlivé metody. Nikde není zaručené, že před vyvrcholením se do pochvy nedostanou „kapky lásky“, které obsahují spermie. Další metodou, jak zjistit plodné a neplodné dny, je měření bazální teploty. Měření se provádí ráno a uvádí se, že v plodných dnech je teplota v pochvě o 0,2 až 0,6 stupňů větší.

Dámský kondom (femidom) se vkládá do pochvy těsně před pohlavním stykem a zachycuje semeno stejně jako prezervativ. Existuje i pilulka „po“. Tato tableta zabrání otěhotnění i v případě, že ji použijete do 48 hodin po sexu. Nelze ji používat pravidelně a v lékárnách ji dostanete pouze na lékařský předpis.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.