Kód pojišťovny

Bylinná léčba

Ilustrační obrázek

O tom, že byliny léčí nelze vůbec pochybovat, protože obsahují potřebné látky (stopové prvky, vitaminy). Mnohé z bylin jsou téměř jedinými přírodními zdroji, což je v dnešní každodenní stravě více než potřebné. V denním životě nejčastěji používáme bylinné čaje. Aby byly bylinky v čaji co nejvíce využity, je vhodné postupovat následujícím způsobem. Na 250 gramů se používá 1 lžíce sušené drogy, kterou přelijeme vroucí vodou a necháme ji louhovat 10 až 15 minut v přikryté nádobě. V případě, že používáme čerstvé bylinky, dávkování zůstává stejné.

Pití čaje

Čaje pijeme většinou nalačno a neslazené. Výjimkou je pití prsních čajů, které doporučujeme přisladit medem a pijí se teplé nebo horké, nejlépe mezi jídly. Způsob přípravy čajů se liší podle toho, z jaké části rostlin se čaj připravuje. V případě, že používáme květy, přelijeme je vroucí vodou, kterou necháme po varu lehce „vypařit“. Když používáme stvoly nebo listy používáme vařící vodu. V případě kořenů a tvrdých částí rostlin se droga namočí do vychladlé převařené vody a nechá 1 hodinu vyluhovat přikryté 15 minut. U všech kupovaných čajů je nutné dodržovat uvedenou přípravu čaje podle návodu. Čerstvý čaj dodává do organismu potřebné látky, které zlepšují metabolické funkce. Čím je čaj chladnější, tím více ztrácí své zásadité vlastnosti a stává se neutrálním. Pití čaje patří k příjemným rituálům, které nám navozují pocit pohody a klidu. Velmi známé jsou rituální obřady v Japonsku

Délka léčebné kůry

V případě, že pijeme čaj při akutních potížích, jakými je například chřipka, pijeme čaj tak dlouho, dokud neodezní průvodní příznaky. V případě léčby chronických potíží (zvýšený cholesterol, dýchací potíže, migrény apod.) by měl léčebný proces trvat zhruba jeden až tři měsíce, kdy čaj pijeme po dobu jednoho měsíce a deset dní uděláme přestávku.

Odezva organismu

Organismus může reagovat na léčení různým způsobem, ale musíme být především trpěliví. Většinou chceme být rychle zdraví a neuvědomujeme si, že problémy se zdravím si nabalujeme postupně po dlouhou dobu a tudíž se nemoci nemůžeme zbavit mávnutím kouzelného proutku. Velmi důležitá je také psychika nemocného a jeho vnitřní motivace k léčbě.

Celkové bylinné koupele

Během koupele se pokožkou do těla dokáže absorbovat obrovské množství potřebných léčebných látek. Teplota vody by měla mít přibližně teplotu těla, to znamená, že by neměla být ani příliš horká, ani příliš chladná. Koupele můžeme doplnit také i pitnými kúrami, zábaly apod. Doba koupele je maximálně 20 minut a nejprve začínáme kratší dobu asi po dobu 10 minut při první koupeli. Celý léčebný cyklus se skládá z 7až 10 koupelí.

Částečné koupele

Částečné koupele se provádějí kratší dobu a na rozdíl od celkových je jejich předností variabilita. Počet částečných koupelí je různý, volíme podle akutních potíží zhruba kolem 7 až 25. Nejčastěji se provádí částečné sedací koupele při potížích s močovými cestami nebo hemeroidy, výtoky apod. V případě částečných koupelí většinou postačí 2 lžíce bylinné směsi. Po koupeli bychom se neměli otírat, je vhodné zabalit se do osušky nebo prostěradla a odpočinout si.

Reakce na koupele

Na bylinné koupele může naše tělo reagovat oslabením. Organismus vstřebává látky z bylinek celou svou plochou, což jsou 2 metry čtvereční. Mezi průvodní jev patří takzvané koupelové reakce, které se mohou dostavit po 3 koupeli nebo později. Takové reakce mohou trvat jeden až tři dny a v takovém případě je vhodné koupelovou kůru přerušit.

Pevné nervy

Stav nervové soustavy je neodmyslitelně spjat s naší psychikou, a proto je důležité mít nervovou soustavu v pořádku, protože má velký vliv na náš trávicí systém. V případě, že jsme ve stresu, tak z tenkého střeva nelze řádně transportovat potřebné živiny do organismu. Je vhodné vyzkoušet přímo míchané čaje na nervovou soustavu nebo použít bylinky např. mateřídoušku, měsíček, vřes, dobromysl nebo třezalku. Určitě se budeme cítit lépe a nic nás lehce nevyvede z míry.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.