Kód pojišťovny

Zdraví hledejte v zelenině

Ilustrační obrázek

V dnešní pohnuté době, kdy jsme každodenně vystaveni mnoha stresovým situacím a stále se zvyšujícím nárokům bychom neměli zapomínat na skutečnost, že zdraví by mělo být v našem žebříčku hodnot na nejvyšší příčce. Celé řadě zdravotních potíží a problémů můžeme předejít nebo alespoň ovlivnit jejich průběh použitím bylinek a zdravou výživou. Nečekejme na chronická onemocnění, ale snažme se řešit vzniklé zdravotní potíže co nejdříve.

Zdraví z přírody

Odborníci na problematiku výživy se stále více přiklánějí k názorům, že pestrý jídelníček s vysokým podílem syrové rostlinné stravy je jedna základních věcí, kterými ovlivňujeme naše zdraví. Zcela zásadní roli hrají zelené potraviny, mezi něž patří obiloviny, luštěniny nebo zelené řasy nebo celá řada druhů zeleniny.

Brokolice

Brokolici řadíme mezi brukvovité druhy zelenin, jejichž předností je, že při krájení nebo žvýkání se uvolňují látky – izokyanáty a ty mají prokazatelně protirakovinné účinky. Dále bylo zjištěno, že brokolice obsahuje chlorofyl, vitamin C, karotenoidy, kyselinu listovou a celou řadu dalších vitaminů a minerálů.

Kapusta

Kapusta patří také mezi potraviny s protirakovinným účinkem, díky obsahu izokyanátů, indolů a sirných antioxidantů. Obsahuje také živiny, které mají velký význam pro výstavbu a pevnost kostí (vápník, vitamin K). Kapusta patří mezi bohaté zdroje karotenoidu luteinu, což je důležité při onemocnění očí. Dále zde nalezneme velké množství vitaminů C, B1, B2 a také vlákniny.

Listový salát

Existuje velké množství druhů listových salátů. Téměř všechny obsahují velké množství kyseliny listové. Tato živina patří do skupiny B a pro lidský organismus je nepostradatelná. Kyselina listová je důležitá pro plodnost a její nízký příjem může být příčinou vývojových vad plodu. Dále pomáhá snižovat v krvi hladinu homocysteinu, což je metabolický produkt, který má souvislost se vznikem srdečně cévních chorob. Listový salát je dále bohatý na chlorofyl, vitamin C, hořčík, draslík, železo, křemík, fluor, vitaminy skupiny B a další živiny.

Pažitka

Pažitka obsahuje ve značné míře vitamin C, antibakteriálně působící silice, vitaminy skupiny B1, B2, železo draslík, vápník. Velmi příznivě působí na trávení, krevní tlak, prospívá zdraví srdce a také pomáhá v boji proti střevním parazitům.

Růžičková kapusta

Je bohatým zdrojem chlorofylu, vitaminu C, karotenoidů a kyseliny listové. Obsahuje také poměrně velké množství bílkovin, ale vzhledem k tomu, že v ní chybějí některé esenciální aminokyseliny, doporučuje se konzumovat s celozrnnými obilovinami.

Řeřicha

Řeřicha obsahuje látky s antibiotickým a protizánětlivým efektem. Významný je také obsah síry, která má silný desinfekční účinek a vitaminu C. Dále obsahuje vápník, draslík, kyselinu listovou a jod. Konzumace řeřichy podporuje činnost štítné žlázy, imunitu a působí antidepresivně. Žvýkání řeřichy ovlivňuje zdraví zubů a dásní.

Zelí

Zelí je bohatým zdrojem vitaminu C, červené jej obsahuje dokonce dvakrát více než bílé zelí. Bílé zelí obsahuje více kyseliny listové. Oba druhy jsou dobrým zdrojem vitaminů B1, B2, E, vápníku, draslíku, síry. Síra ovlivňuje zdraví kostí, pokožky, a pojivových tkání. Také zde můžeme nalézt poměrně velké množství vitaminu K.

Pesticidy

Jestliže chceme mít jistotu, že pěstovaná zelenina bude našemu zdraví prospívat, měli bychom raději dávat přednost produktům, které jsou pěstovány ekologicky. Působení pesticidů na lidský organismus se může svými škodlivými účinky projevit až po letech. Mnohé z používaných pesticidů jsou ve vodě nerozpustné, a tak pouhé mytí k jejich odstranění není dostačující.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.