Kód pojišťovny

Trápí vás lupy?

Ilustrační obrázek

Lupy jsou v podstatě vystupňované odlupované odumřelé kůže v ovlasené části hlavy. V případě nadměrné tvorby lupů se jedná o obraz seboreické kůže. Takto postiženou kůži můžeme charakterizovat zvýšenou produkcí kožního mazu, který je vyměšován mazovými žlázkami v kůži. Onemocnění postihuje všechny ochlupené části, nejvíce však kštici. V některých případech se tato porucha objevuje ve slabinách, v obočí nebo na hrudníku.

Jaké jsou příčiny?

Jednoznačnou příčinu tvorby lupů určit nelze, avšak existují rizikové faktory, které vznik lupů výrazným způsobem ovlivňují. Jedná se především vliv genetických faktorů, hormonální nerovnováhy a činnost látkové výměny. Tvorba lupu se může také zvýšit v období stresu a emočního vypětí. Mezi známou příčinu tvorby lupů a velkého promaštění u dospívajících patří „hormonální bouře“.

Jaké jsou příznaky?

Lupy jsou šupinky kůže, které se podobají drobným bílým vločkám. Objevují se ve vlasech někdy také v jiných ochlupených částech těla. Tvorbu lupů mohou provázet také silné pocity svědění. V těžších případech jsou vlasy i pokožka silně mastná a okrsky kůže jsou červené. V oblasti obličeje bývá pokožka zarudlá především na čele, v obočí u ušních boltců nebo na přední straně hrudníku.

Komplikace

Mezi jedinou vážnější komplikaci, která může narušenou a šupinatou pokožku ustihnout je infekce. V některých případech se může v postižených oblastech vyvinout impetigo, což je nakažlivá kožní infekce. Někdy vede onemocnění ke vzniku ekzému, zarudnutí a zánětu nebo může z kůže téct čirá tekutina. U jedinců, kteří trpí těžším postižením ucha se může vyvinout zánět zvukovodu, který postihuje zevní ucho a kůži zvukového kanálu až k bubínku. V takovém případě je nutná lékařská péče. Léčba spočívá v pravidelném, ne však přehnaném mytí hlavy pomocí speciálního šamponu. Intenzivnější a speciální léčbu vyžadují až těžší případy, kdy je nutné naordinovat speciální léčebnou kůru.

Doporučení proti lupům

Kromě speciálních šampónů proti lupům můžete vyzkoušet potírat pokožku hlavy citrónovou šťávou, která vám pomůže zmírnit svědění hlavy a také podporuje růst vlasů. Kromě toho je vhodné vtírat do pokožky vitamin E v kapslové formě. Před mytím vlasů se také doporučuje masáž pokožky pomocí mořské soli. Z bylinek se doporučuje odvar z přesličky nebo kopřivy.

Když vlasy vypadávají

Riziko vypadávání vlasů hrozí především u diabetiků, žen užívající hormonální antikoncepci, jedincům žijící ve stresu a s oslabeným imunitním systémem. Vypadávání vlasů může způsobit deficit vitaminu skupiny B, zinku nebo křemíku. Padání vlasů můžeme omezit pomocí bylinkové směsi složené ze dvou dílů kopřiv, heřmánku a lipového květu. Tuto směs zalijeme pomocí vroucí vody a necháme zhruba deset minut vyluhovat a poté můžeme použít jak vnitřně, tak i zevně.

Maštění vlasů

Za problémem zvýšené produkce mazu mohou do značné míry naše sladké nájezdy konzumace cukrovinek. Na mastné vlasy můžeme vyzkoušet výluh z mateřídoušky a přesličky, který vetřeme do umytých vlasů.

Když se vlasy nelesknou

Na suché a narušené vlasy, které ztratily lesk se doporučuje olejovo- citrónová kůra. Smícháním 30 ml nahřátého olivového oleje a 30 ml citrónové šťávy dostaneme směs, kterou naneseme na mokré vlasy a přikryjeme igelitem, na který dáme ještě ručník. Z domácích prostředků můžeme použít majonézu, kterou smícháme s tekutým medem nebo ušlehanou smetanou. Tuto směs necháme na hlavě působit zhruba 20 minut a poté vlasy pečlivě umyjeme pomocí šampónu.

Šediny

V případě předčasného výskytu šedých vlasů je potřeba přidat potravin obsahující vitaminy skupiny B, především vitamin B12 a kyselinu pantotenovou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.