Kód pojišťovny

Co víme o chromu?

Ilustrační obrázek

Chrom je známý především jako prostředek, který napomáhá hubnutí, protože napomáhá snižovat chuť na sladké. Má však ještě celou řadu dalších důležitých funkcí. Chrom patří mezi jedny z důležitých stopových prvků, které máme v organismu. V našem organismu se však chrom nevyskytuje ve formě kovu, ale jako trojmocný, který prospívá našemu zdraví nebo jako chrom šestimocný. Ten však působí na organismus negativně a je považován za karcinogen.

Účinky chromu

Kromě přípravku na hubnutí napomáhá chrom vstřebávání cukru buňkami a udržování optimální hladiny cukru v krvi. Dále chrom přispívá ke štěpení tuků, napomáhá snížit hladinu škodlivého cholesterolu (LDL) a dále zvýšit hladinu prospěšného cholesterolu (HDL) a snižuje tak riziko kardiovaskulárních chorob. Adekvátní množství chromu v organismu snižuje bolest hlavy a pozitivní vliv na podrážděnost.

Doporučená dávka chromu

Doporučená denní dávka chromu je 100 mikrogramů a za bezpečné a přiměřené množství se považují dávky v rozmezí 50-200 mikrogramů. V případě, že netrpíme diabetem a netrpíme žádnými zdravotními problémy, postačí, když budeme jíst pestrou a vyváženou stravu, která nám zajistí dostatečné množství chromu. Chrom ve formě doplňku stravy se vstřebává v kombinaci s vitaminem C.

Přírodní zdroje chromu

Chrom můžeme doplňovat pomocí potravinových doplňků, ale nejvhodnější jsou přírodní zdroje. Jedná se například o ryby a mořské plody. Pokud nám tyto potraviny nevyhovují, můžeme získat chrom v drůbeži a vnitřnostech nebo luštěninách. Dále jej můžeme najít v rýži, celozrnných obilovinách, pečivu, obilných klíčcích, bramborách, zelenině, sýru nebo v pivovarských kvasnicích.

Příznaky nedostatku chromu

Bolest hlavy, deprese, únava nebo vnitřní neklid mohou být způsobeny deficitem chromu. Naopak k předávkování chromu může dojít pouze výjimečně a tyto případy se stávají většinou přecitlivělým jedincům.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.