Kód pojišťovny

Bolesti zad

Ilustrační obrázek

Důvodů, proč nás bolí záda, může být celá řada. Velmi často se jedná o nadměrnou nebo nezvyklou fyzickou zátěž nebo se jedná o běžná prochladnutí. V některých případech se bolesti objevují bez zjevné příčiny.

V posledních letech je velký nárůst dětských pacientů, které trápí bolesti zad v důsledku změny postavení páteře. Mezi další příčiny bolesti zad patří také úrazy, především se jedná o pády na kostrč nebo jiné úrazy lehčího rázu.

Potřeba pohybu

Současný moderní člověk se pohybuje mnohem méně než tomu bylo v minulosti, ale má také daleko menší potřebu pohybu.

Proč tomu tak je? Mnoho lidí se domnívá, že při každodenním shonu se pohybují dostatečně. Přesto si však na bolesti zad stěžují nebo nemohou popadnout dech při chůzi do schodů nebo do kopce. Vlivem technických vymožeností jsme nějak zpohodlněli a zapomněli na nejjednodušší pohyb, kterým je chůze.

Důsledky bolesti zad

Vliv stresu má negativní dopad na centrální nervovou soustavu i na motorické funkce. Neřešené problémy a stále se nabalující negativní emoce hrají při vzniku funkčních poruch pohybového systému velkou roli. Bolest zad je pak nejen projevem, ale i únikovou cestou.

Vliv stravy

Také strava má vliv na náš pohybový aparát, imunitní systém, látkovou výměnu, atd. V důsledku nadměrné konzumace uzených výrobků, živočišných bílkovin, černé kávy a alkoholu se může dostavit migréna, depresivní stavy, únavnost, emoční labilita. Náš pohybový systém potřebuje především vápník, hořčík, vitaminD, fosfor a draslík.

Negativní vlivy

Bolesti v zádech jsou nejčastěji doprovázeny sníženou ohebností ve funkčním segmentu páteře a kloubů, při kterém je omezen jak aktivní, tak i pasivní kloubní rozsah. V případě, že se jedná o lehčí blokády, můžeme si je napravit sami za pomocí cvičení nebo automobilizace. Každá blokáda se také reflexními změnami na kůži, podkoží, svalech, fasciích (svalový obal), na chodidlech. Ve svalech se projevují blokády zvýšeným napětím (spasmem). Důsledkem dlouhodobého přetěžování páteře a zhoršené cévní výživy v dané oblasti často dochází ke změnám kostí i chrupavek. Meziobratlové ploténky se snižují, těla obratlů se deformují nebo vznikají výrůstky na obratlových výběžcích.

Diagnostika

V rámci diagnostiky se provádí vyšetření aktivních i pasivních pohybů, posouzení držení těla, postavení dolních končetin, pánve, páteře. Pohmatem se vyšetřuje postavení pánve a napětí svalstva. Diagnostika je základ pro následující léčebný postup. V rámci léčení jsou využívány léčebné masáže, postizometrická relaxace, termoterapie, měkké techniky apod. Populární jsou také orientální masáže, masáž lávovými kameny, reflexologie nebo akupunktura.

V rámci prevence bolesti zad je důležité především cvičení a posilování svalového korzetu.

Vliv psychiky

Naše psychika se také odráží v napětí svalů a držení našeho těla. Když jsme v napětí a strachu naše tělo je schoulené v předklonu a hlava skloněná. Dochází k přetěžování šíje, ramen, zad nebo k bolestem hlavy. Také stav břicha je odrazem naší psychiky a celkového zdravotního stavu.

Ranní cvičení

Již ráno bychom se připravit na nový den a začít pomalými protahovacími cviky. Stále velmi populární je cvičební sestava zvaná pět Tibeťanů. Tato cvičení protahují jednotlivé svaly a také posilují energetické dráhy. Cvičení by se měla zpočátku provádět velmi pomalu a důležitá je pochopitelně pravidelnost. Základním principem cvičební sestavy je sladit dohromady mysl a tělo, zlepšit držení těla a koordinaci pohybu.

Pokud si navykneme na správné cvičení, naučíme se také správným pohybovým stereotypům a pozitivně ovlivníme také naše vnitřní orgány.

Vědomé působení

V případě, že chceme řešit bolesti v zádech, musíme také vědomě ovlivňovat svalové napětí a svalovou práci. Úpravou chybného držení těla lze působit proti špatným pohybovým stereotypům, které vyvolávají funkční bloky na páteři.

Základem správného držení těla a zdravého pohybu je napřímená páteř s fyziologickými zakřiveními. Aby mohla páteř dobře plnit svoji funkci, musí být pružná a ohebná, ale současně stabilní a pevná. Především z těchto důvodů je důležité procvičovat hluboko uložené svaly kolem jednotlivých obratlů a udržovat jejich vzájemnou spolupráci mezi svaly povrchově uloženými. Mezi vhodné pohybové aktivity patří například: jóga, pilates, bossu nebo nově lekce jogalates.

Jogalates

Jedná se o cvičení, při kterém procvičí všechny směry pohybu páteře, posilují se komplexně všechny svalové partie s maximálním důrazem na funkci břišních, pánevních a zádových svalů. Cvičení je také vhodné jako kompenzace při jednostranně zatěžujících sportovních aktivitách. Jogalates také pomáhá udržovat optimální hustotu kostí a chrání před osteoporózou. Nelze opomenout také psychickou relaxaci a pomoc při odbourávání stresu a napětí.

Pro koho je jogalates?

Vhodně zvolená lekce jogalates je vhodná jak pro děti, tak i pro seniory. Zvláště děti v období tzv. růstových skoků mají problémy s páteří a kolenním klouby a cvičení spolu se správnou výživou je pro ně obzvlášť důležité. Pokud budou cvičit jogalates senioři, je potřeba vybírat pečlivě výběr vhodných cviků. Rozhodně není vhodné cvičit násilně a nenutíme se do pohybů, které nezvládáme. Pohybový aparát je potřeba rozhýbat pozvolna a pravidelně a jednotlivé svaly potřebují čas k vytvarování a vyrýsování. Zvýšená aktivita a práce svalů je těžší v tom, že vyžaduje zcela jiné zapojení svalů, než na jaké jsme zvyklí při běžných činnostech. Cvičení zvládnou i fyzicky slabší jedinci, jen je potřeba zohlednit individuální zvláštnosti, popřípadě více odpočívat.

Odkud se jogalates vzala?

Tato moderní forma jógy kombinuje jógu, jejíž účinky a forma je známa již několik tisíciletí s modernějším pilates, který osvěžuje a protahuje svalstvo. Spojením těchto dvou programů vznikly zcela unikátní sestavy, které jsou pro západního člověka přijatelnější a lehčí než extrémní pozice jógy. Současný životný styl nás velmi pohltil a my bychom se opět měli navrátit k přírodě a přirozenému pohybu, protože to za nás žádný stroj neudělá.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.