Kód pojišťovny

Víte, co pít?

Ilustrační obrázek

Stav našeho organismu se odvíjí působením různých faktorů, ale jisté je, že bez vody se vůbec neobejdeme. Tělo je tvořeno z 75% vody a voda je potřebná pro zajištění činnosti všech tělesných funkcí. Voda nás dokáže nejen osvěžit, ale také vyživit i léčit.

Z těchto důvodů je důležitá jak kvalita, tak i druh přijímaných tekutin. Náš organismus dokáže přežít rozhodně déle bez jídla než bez vody. Pojem pitný režim znamená doplňování tekutin, což je hlavní způsob a možnost, jak můžeme pokrýt každodenní ztráty tekutin. V tělesných tekutinách jsou rozpuštěny minerály (např. draslík, sodík, vápník).

Potřeba tekutin

Optimální individuální příjem tekutin se odvíjí od vnější teploty, fyzické aktivita a věku. Nejnižší doporučované množství tekutin, které bychom měli vypít je zhruba 1,5 litru a více. Do množství přijatých tekutin by měla být započtena také voda, kterou přijímáme v polévkách. Mléko a mléčné výrobky jsou spíše tekutou výživou. Spotřeba tekutin stoupá s fyzickou námahou nebo sportem a teplotou okolí. Zda pijeme příliš nebo málo poznáme snadno podle barvy moči. V případě, že je moč tmavší, je potřeba zvýšit příjem tekutin. Pokud se nejedná o mimořádnou situaci, není vhodné pít více než tři litry tekutin vzhledem k velké zátěži na ledviny a vyplavování důležitých látek. Kontrolu nad svým pitným režimem můžeme získat příjem tekutin z lahve nebo nádoby známého objemu.

Rizikové skupiny

Mezi rizikovou skupinu z hlediska dehydratace patří kojenci, malé děti a staří lidé. Dokonce i malá ztráta tekutin může u těchto skupin způsobit vážné zdravotní komplikace. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že nadměrný příjem tekutin neúměrně zatěžuje srdce a ledviny. Ve středověku dokonce patřilo násilné prolévání vodou k mučícím nástrojům.

Zásady správného pití

Pít bychom měli rovnoměrně v průběhu celého dne již od rána. Doporučuje se pít ještě před snídání sklenice čisté vody s citrónovou šťávou a před každým jídlem kvůli aktivaci enzymů při trávení. Pít během jídla se nedoporučuje, protože tím brzdíme trávení. Chladné nápoje okolo 10° C lépe tlumí pocit žízně než přechlazené nápoje pod 5°C. Po přechodném znecitlivění chuťových čidel chladem dochází k násilnému překrvení sliznice hltanu a dalšímu pocitu žízně. Základem pitného režimu by měla být kvalitní čistá voda, nejlépe nenasycená z kohoutku. Určitě bychom měli omezit pití konzumaci většího množství silně perlivých vod. S postupným technologickým pokrokem se na náš trh bohužel dostávají nápoje, které jsou barveny, ochucovány, stabilizovány a chemicky konzervovány. Takové nápoje nemají pro náš organismus vůbec žádný přínos. Pitný režim si také můžeme zpestřovat pitím ředěných ovocných nebo zeleninových šťáv.

Minerální vody

Lidé často používají minerální vodu pro běžné pití, ale již nepřemýšlejí o tom, že každá minerální voda obsahuje soubor prvků a tím je také dána její použitelnost. Většina minerálních vod doporučována pouze ke krátkodobé konzumaci a lékaři varují před jejím pitím, zvláště v případě pokud užíváme minerální nebo multivitaminové doplňky. Obsah minerálů ovlivňuje jak chuť minerálky, tak i zdravotní stav. Některé minerální vody působí léčivě vzhledem k obsahu minerálů, ale jiné mohu zdravotní stav ovlivnit negativně. Z těchto důvodů bychom měli mít pití minerálek promyšlené a přijímat je uvážlivě s ohledem na náš zdravotní stav.

Džusy

Džus je nápoj, který nemá nic společného s nápojem obsahující vodu. Často je tvořen 20-50% ovocných šťáv, jsou ředěné vodou, doslazovány a dochucovány, takže se v podstatě jedná o limonády. Bohužel ani informace, že je produkt připraven bez chemické konzervace nemusí být vždy pravdivý. Skutečným džusem je pouze 100% ovocná šťáva.

Mléčné nápoje a mléko

Ohledně pití mléka nepanuje stále jednotný názor. Mléko a mléčné koktejly nejsou nápojem, ale potravinou.

Komerční nápoje

Tato skupina zahrnuje celou řadu výrobků, která se liší nejen svou cenou, ale také i kvalitou. Limonády jsou roztokem cukru, kyseliny citrónové, umělých a umělých barviv. Také se ještě používá celá řada dalších látek, které velmi zatěžují organismu. Především děti by se měly takových nápojů vyvarovat. Umělé přísady jsou nebezpečné především pro děti, protože zatěžují dětský organismus a mohou tak způsobit zdravotní potíže.

Čaje

Pití čaje patří k velmi starým a oblíbeným rituálům a pochází z východní a jihovýchodní Asie. Předpokládá se, že existuje zhruba kolem tří set druhů čajů. Můžeme je rozdělit jednak podle země původu a podle způsobu zpracování. Čaj patří ke zcela přírodním nápojům a neobsahuje žádné umělé přísady a má celou řadu kladných účinků na náš organismus. Ovocné čaje jsou připravované z listí nebo plodů rostlin. Některé j sou však dochucovány kyselinou citrónovou nebo umělými příchutěmi. Bylinkové čaje mají zcela jedinečnou chuť a celou řadu léčivých vlastností.

Káva

Káva patří k velmi oblíbeným nápojům a má stimulační účinek. V případě, že si dopřáváme maximálně tři šálky denně tak to nemá na zdravý organismus žádný závažný vliv. Na druhou stranu je však nutné podotknout, že nadměrné pití kávy vede ke ztrátám tekutin, ubírá z těla potřebný vápník, vitamin B, zvyšuje tepovou frekvenci, krevní tlak a také dochází k dráždění žaludeční stěny.

Pivo a víno

Je to tradiční a oblíbená český nápoj, který obsahuje nejen alkohol, ale také i další látky. Pivu je přisuzována také řada léčivých vlastností. Mírné pití piva má příznivý vliv na snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění, stimuluje sekreci žluče a pozitivně ovlivňuje trávení. Pivo také patří mezi kvalitní hydratační nápoje a tlumí pocit žízně. Nadměrné pití piva má negativní vliv na naše zdraví, protože má hodně kalorií a tím se podílí na vzniku obezity, protože zatěžuje celou řadu vnitřních orgánů. V současné době jsou stále oblíbenější pivní lázně. Víno je vykvašená šťáva z hroznů nebo z jiného ovoce a pokud se pije s mírou, má na organismus kladný vliv. Kvalitní přírodní víno zlepšuje trávení, zvyšuje sekreci žluči, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, upravuje nízký krevní tlak. Víno také dokáže posílit oslabený organismus a uklidňuje. V zimních měsících je také velmi oblíbené pití svařeného vína.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.