Kód pojišťovny

Jste ve své kůži?

Ilustrační obrázek

Lidská kůže patří mezi největší orgán lidského těla. Pokud bychom chtěli kůži rozvinout do plochy, zabrala by 2m2. V kůži je uloženo velké množství nervových zakončení, která přenášejí informace ze zevního prostředí do mozku. Mnoho kožních reakcí vzniká i v závislosti na změnách činnosti vnitřních orgánů. Mnohdy se jedná o působení různých ohnisek útrob. Z těchto důvodů bývá také léčba kůže v některých případech obtížná. Domnívat se, že postačí pouze mastička a bude po problému je veliký omyl.

Dermatózy

Patří mezi nejčastější onemocnění kůže. Jedná se o záněty, které jsou způsobeny infekčními zárodky (mikroby, plísněmi a parazity) nebo chemickými látkami, které znečišťují životní prostředí a také v malých dávkách mohou způsobit přecitlivělost (kožní alergii). Kožní nemoci vyžadují místní i celkovou léčbu.

Složení kůže

Kůže se skládá ze tří základních vrstev: povrchní pokožky, střední části – koria, a podkožní tkáně. Hezky a svěží vypadající pokožka souvisí s funkcí elastických a kolagenních vláken. V kůži se dále nacházejí mazové a potní žlázy. Mazové žlázy ústí většinou do vlasových váčků. Scházejí se na dlaních a na chodidlech. Maz je součástí kyselého ochranného pláště kůže. Potní žlázy vyměšují kyselý pot a regulují tepelné a vodní hospodářství těla.

Pot

Za 24 hodin vyloučí kůže 600-900 ml potu. Během fyzicky náročné práce a v horku nebo při sportu vypotíme až 10 l potu za den. Při tomto procesu vznikají značné ztráty sodíku, které je vhodné nahradit minerální vodou.

Dráždivá pleť

Pokožka je velice tenká a na lícních kostech se mohou vyskytovat vrásky a červené žilky. Časté bývá i svědění a pocit horkost, někdy místní otok. Tento typ pleti velmi citlivě reaguje na změny počasí – především na chlad a horko a nevhodné potraviny (alkohol, káva, apod.) Pro tento typ pleti se hodí k ošetření jojobová maska, které pleť zklidňuje a současně ji dává výživné látky.

Lupénka (psoriáza)

Postihuje zhruba 0,1 -1% jedinců a to jak muže, tak i ženy. Zpravidla se objevuje v pubertě. Jejímu výsevu na kůži často předcházejí opakované angíny streptokokového původu. Tato onemocnění jsou však zřejmě pouze spouštěcím faktorem. Přesný původ onemocnění není znám. S onemocněním jsou také spojeny určité genetické predispozice. V akutní fázi nemoci dochází k výsevu okrouhlých, plochých pupínků. Jsou barvy červené nebo hnědočervené, průměru do 2 cm. Pupínky pokrývají stříbřitě lesklé šupiny, které připomínají zaschlou kapku vosku svíčky. Ložiska mohou splývat až do větších mapovitých útvarů. Nejčastěji se lupénka vyskytuje na loktech a kolenou, nad křížovou kostí a ve kštici. Může postihovat také nehty. Zhruba desetina postižených lupénkou má současně přítomny změny na malých kloubech. Průběh onemocnění je velmi kolísavý, výskyt kožních projevů urychlují infekce horních cest dýchacích a duševní zátěže.

Kůže a věk

Asi od 30 let jsou již na čele viditelné vrásky, především u lidí, kteří příliš gestikulují. Okolo čtyřicátého roku se objevují vrásky kolem očí a prohloubené rýhy spojující chřípí nosu s ústními koutky. V padesáti letech se uvolňuje kůže, vrásky se prohlubují a klesají uprostřed tváří. Vnitřní vrstva kůže ztrácí vodu, což snižuje elastičnost pokožky. Současně se kůže ztenčuje a prodlužuje. To je viditelné především okolo čelistního úhlu, kde se kůže jeví u některých lidí zbytečně natažená. V šedesáti jsou patrné změny pod očima, kde se vytvářejí „vaky“ a vazivo nahrazuje tuková tkáň. V sedmdesáti letech je vráskami pokryt celý obličej, kůže se stává drsnější, s nestejnoměrným koloritem.

Melargia paresthetica

Jedná se o poruchu citlivosti kůže na vnější straně stehna. Nemoc se nazývá také Rothova, podle lékaře, který ji podrobně popsal. Příčinou bývá útlak nebo poškození postranní kožní větve stehenního nervu. Poruch se projevuje mravenčením, brněním a pálením kůže, převážně v oblasti zevní strany stehna. K postižení dochází nejčastěji u jedinců trpící dnou, obezitou nebo při špatně kompenzované cukrovce a u alkoholiků. V některých případech se může jednat o mechanickou příčinu (úraz). U této poruch je účinná fyzikální léčba.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.