Kód pojišťovny

Nemůžete být bez cigarety?

Ilustrační obrázek

Lidé kouří z různých příčin a kuřáci mají pro svoji závislost své výmluvy. Pro někoho je cigareta uklidňujícím prostředkem, druhého povzbuzuje k práci nebo je součást odpočinkového rituálu.

Závislost na kouření je jak fyzická, tak i psychická. V častých případech si kuřák zapálí cigaretu zcela podvědomě. Existuje také velmi silná souvislost mezi kouřícími dětmi a kuřáckými návyky jejich rodičů a starších sourozenců. Především v období dospívání se projevuje značný vliv vrstevníků a mladí lidé se domnívají, že ti úspěšní vrstevníci kouří a kouření jim dodává sex apel a úspěch.

Kouření a společnost

V posledních letech společnost kuřákům příliš nepřeje. Evropa v mnoha směrech následuje Ameriku, kde se kouření na veřejných místech důsledně omezuje. Výrobci cigaret nás však stále ke kouření přemlouvají, protože však spotřeba tabáku klesá, jsou kuřáci nyní v menšině a mimo to, by se mnozí kuřáci tohoto zlozvyku rádi zbavili.

Jak skončit s cigaretami?

Nejdůležitější ze všeho je vlastní rozhodnutí a silná vnitřní motivace. Někdo je schopen se rozhodnout ze dne na den, jiný potřebuje delší čas k nalezení toho správného dne. Jestliže víte, že nejste schopni s kouřením skončit bez pomoci, můžete požádat o odbornou pomoc nebo využít dostupných pomůcek. Při odvykání kouření bychom měli pozitivně myslet a také se s každým úspěchem nějak odměnit.

Přípravky obsahující nikotin

V současné době si můžeme vybrat z celé řady různých aplikačních forem nikotinových preparátů s různým obsahem nikotinu. Jedná se například o náplasti, které umožňují stálé zásobování nikotinem až po dobu 24 hodin. Jinou možností je použití inhalátorů, které mají poměrně intenzivní nástup účinku. Velkou předností je, že kouření s inhalátorem pomáhá snižovat psychické abstinenční příznaky. Další formou jsou například žvýkačky, u nichž účinek nastupuje asi za 20 minut. Jiným dostupným pomocníkem jsou tablety, které se dávají pod jazyk, protože zde se nikotin dostává poměrně rychle do oběhu.

Hypnóza a akupunktura

Někteří závislí kuřáci se zkoušejí zbavit cigarety za pomocí hypnózy nebo akupunktury. Tyto alternativní metody určitě nejsou žádným všelékem, ale podle odborných studií jsou kuřáci, kteří podstoupili hypnózu nebo autohypnózu při odvykání kouření v boji s cigaretou úspěšní. Pochopitelně stejně jakou u jiných metod i zde musí být silná vnitřní motivace.

Akupunktura je stará léčitelská metoda, kterou užívali Číňané již po tisíce let a slouží k obnovení ztracené rovnováhy. Léčba je aplikována na místa, kterým se říká akupunkturní body a tyto body leží nad průběhem podkožních linií nazývaných meridiány. Akupunktura však není vhodná pro jedince, u kterých je zvýšené riziko infekčních onemocnění. Jedná se především těžké diabetiky nebo hemofiliky.

Cigareta a ženy

Pro ženy, které užívají antikoncepci, představuje kouření daleko větší zdravotní komplikace.

Může se jednat především o vznik trombózy a dále o větší riziko vzniku mozkové mrtvice a srdečního infarktu. Také během těhotenství je kouření velmi škodlivé vzhledem k možnému vzniku poškození plodu. Chemické látky, které jsou obsaženy v tabákovém kouři velmi negativně ovlivňují krevní oběh v placentě, která zajišťuje nenarozenému dítěti přísun živin z matčina těla. Kuřačky, které vykouří až 20 cigaret za den, mají v porovnání s nekuřačkami dvakrát větší pravděpodobnost vzniku komplikací (potrat, krvácení během těhotenství). Novorozenci matek kuřaček jsou o 200 g lehčí než novorozenci narozené nekuřačkám.

Jak ovlivňuje kouření nekuřáky?

O tom, že kouření ovlivňuje také nekuřáky, není potřeba pochybovat, protože tabákový kouř ve vzduchu poškozuje také nekuřáky. V případě, že oba rodiče kouří, trpí děti daleko častěji záněty plic a průdušek, především v průběhu prvních let života. Dále se u dětí mnohem častěji vyskytují infekční nemoci horních dýchacích cest, uší a plic.

Děti jsou mnohem citlivější na účinky tabákového kouře než dospělí. U astmatických dětí může po vdechnutí kouře dojít k vyprovokování astmatického záchvatu, zánětu spojivek nebo dojde k podráždění sliznice krku. Kouř, který odchází ze špičky cigaret do okolního vzduchu, je mnohem více toxický než ten, který kuřáci vdechují.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.