Kód pojišťovny

Bolesti v kříži

Ilustrační obrázek

Bolesti v křížové oblasti, poruchy menstruačního cyklu, výtok a bolesti v podbřišku patří mezi nejčastější potíže, které ženy trápí. Asi necelá třetina bolestí v kříži je gynekologického rázu, to znamená, že je vyvolána chorobami nebo nepravidelnostmi vnitřních rodidel.

Tento typ bolestí bývá charakterizován jako tupý ve výšce posledních dvou bederních obratlů, nebo je bolest symetricky rozložena po obou stranách. Bolesti ortopedického charakteru jsou způsobeny onemocněním kostí, svalů nebo kloubů a dají se přesně lokalizovat.

Gynekologické bolesti v kříži

Mohou být vyvolány překrvením pánevních orgánů, např. před menstruací, nebo při zánětech vnitřních rodidel a pánevní pobřišnice. Bolesti při sestupu dělohy vymizí nebo se zmírní vleže. Bolesti v kříži způsobují pozánětlivé stavy jevící se jako chronické zánětlivé adnextumory (nespecifikované nádory děložních přívěsků), plošné srůsty a slepení pánevních orgánů. Bolest po provedené gynekologické operaci může být způsobena poškozením skloubení mezi kostmi pánevními a kostí křížovou při déle trvající poloze vleže. Mezi další příčiny gynekologických křížových bolestí může být rozšíření žil některých pánevních žilních pletení. Dále bývají bolesti v kříži způsobeny nádory v pánevní oblasti a endometriózou v děložních vazech.

Ortopedické bolesti v křížové oblasti

Tento typ bolesti může být způsoben dvěma příčinami: může se jednat o onemocnění kostí, kloubů, svalů nebo vazů v oblasti pánevního pletence a dolní oblasti bederní páteře nebo jsou vyvolány porušenou statikou v této oblasti. Ženská pánev je vzhledem k porodu jinak stavěná než mužská pánev a má nižší sklon. Oblast bederní části páteře je u ženy delší a je prohnut obloukem dopředu. Tkáně v oblasti pánve prosakují a uvolňují se v období gravidity a při každé menstruaci. Vzhledem k těmto skutečnostem bývají klouby, vazy a svaly často přetěžovány, což v nich může vyvolat degenerativní změny.

Příčiny ortopedických bolestí

Ortopedické bolesti mohou vznikat z důvodu degenerativních změn kloubů, především mezi pátým bederním obratlem a křížovou kostí, které jsou vyvolány zvýšeným napětím nebo zkrácením pánevním vazů a svalů. Mezi další příčinu patří revmatické změny ve skloubení křížovou kostí a pánevními kostmi, nespecifické záněty a podnětlivé stavy kloubních chrupavek, vazů a svalových úponů. Také osteoporóza má vliv na vznik bolestí v křížích a dolní bederní páteře. Důsledkem přetěžování ženské pánve vznikají bolesti v kříži narušením statiky. Vazivové, svalové a kloubní struktury nemají dostatečné množství rezerv vyrovnávat přetížení. Příčina může být také vzdálená (snížením nožní klenby, plochá noha apod.).

Ostatní příčiny bolestí v kříži

Bolestí v kříži mohou být způsobeny onemocněním ledvin, chronickým zánětem ledvinové pánvičky, ledvinovými kameny nebo mohou vzniknout na nervovém podkladu (lumbalgie, ischialgie apod.). Na jejich vzniku se také mohou podílet psychogennní faktory, kdy se může jednat o psychosomatické onemocnění (vyvolané duševním stavem). Tato příčina se vyskytuje častěji u úzkostných a nervózních žen.

Diagnostika

Vyšetřování příčin bolestí v kříži bývá v některých případech obtížné a zdlouhavé. Gynekologické příčiny lze diagnostikovat za pomocí palpačního gynekologického vyšetření a laparoskopie. U nejasných a nejednoznačných případů se provádí vyšetření odbornými lékaři, zpravidla ortopédy a neurology.

Léčba bolestí v kříži

V rámci léčby gynekologických bolestí v kříži je důležité odstranění příčiny. Chirurgické řešení přichází například v úvahu: při poklesu dělohy, odstranění tumorů, rozrušení srůstů, odstranění pánevních varixů apod. V současné době se již velká část lékařských výkonů provádí laparoskopicky. Při léčbě chronických zánětů se provádí také fyzikální prostředky a lázeňská péče.

Ortopedické bolesti jsou léčeny ortopedem a důležitou roli zde hraje rehabilitační a zdravotní cvičení, které pomáhá kompenzovat následky jednostranné zátěže, posiluje oslabené a protahuje zkrácené svaly. Nesmíme opomenout také důležitost prevence, která neznamená jen eliminovat přetěžování pánevního pletence, ale také posilovat svaly pánevního dna.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.