Kód pojišťovny

Aby počítač neškodil

Ilustrační obrázek

Práce s počítačem je v celé řadě profesí téměř samozřejmostí a není tedy divu, že u něj trávíme i několik hodin denně. Práce s počítačem namáhá nejen naše oči a svaly rukou, ale zatěžuje zejména naši krční páteř. V případě, že nám naše pracovní doba velí sedět za počítačem velké množství času, měli bychom se naučit správné pohybové návyky a uspořádat vhodnou ergonomii práce.

Syndrom karpálního tunelu

Jeho typickým příznakem je bolest v zápěstí, zvýšené mravenčení, pálení a ztuhlost rukou a prstů nebo potíže s jemnou motorikou. Potíže vznikají v důsledku přetěžování stále stejných svalových partií a nepřirozená poloha zápěstí a prstů. Pomoci nám může správné rozložení pracovní plochy včetně pomůcek a správného sezení. Pokud nechcete ještě více prohloubit své potíže, určitě si během sezení nedávejte nohu přes nohu, zbytečně se nehrbte, nezůstávejte dlouhodobě ve strnulé poloze.

Krátké protažení

V rámci prevence postačí i několik minut cvičení, v žádném případě není nutné se trápit několik hodin v posilovně. Krátké přestávky můžeme využít na protažení zatěžovaných partií a můžeme provádět cvičení přímo na židli u pracovního stolu. Vhodné jsou strečinkové cviky na protažení šíjových a krčních svalů, kroužení ramenních kloubů nebo půlkruhy hlavou. Cvičit můžeme v  sedě nebo ve stoje a židle nám může sloužit jako opěrný bod.

Správný sed

Při sedu by měly zůstat obě chodidla na zemi a židle by měla být nastavena tak, aby kolenní a kyčelní klouby svíraly úhel větší než 90 stupňů. Pánev by měla být podsazená, tělo vypnuté vzhůru, ramena volně svěšená a hlava vzpřímená. Monitor počítače by měl být umístěn v takové výšce, aby zrak směřoval dopředu a krční páteř se nemusela ohýbat. Klávesnice by měla být umístěna tak, aby úhel v lokti byl větší než 90 stupňů. Nic však neprovádějme násilně. Vzpřímený sed musí být v souladu s možnostmi našeho pohybového aparátu.

Dechová cvičení

Nesprávné sezení ztěžuje transport kyslíku do organismu.  Zaměřte se proto na jednoduché dechové cvičení. Posaďte se zpříma a položte ruce na stehna. Spojte ukazovák a palec ruky a zhluboka dýchejte do břicha. Cvičení opakujte alespoň 6x.

Málo pohybu

V současné době sedíme velmi mnoho a dokud nás nezačnou trápit ztuhlé svaly intenzivně pracujeme u počítače a blokujeme si zejména krční páteř a šíji. Není tedy divu, že v krátké době dochází k degenerativním změnám páteře, otékají  nám nohy a dochází ke vzniku křečových žil.

Volnočasové aktivity

Pro stav naši páteře je také důležité, jakým pohybovým aktivitám se věnujeme ve svém volném čase. Mezi doporučované cvičení patří pomalé formy, kde patří například pilates, jóga, balantes a podobně.

Masáže

Ztuhlou páteř můžeme uvolnit také pomocí automasáže. Mezi nejvíce bolestivou oblast patří především trapézové svaly. Nahmatáme proto trapézový sval a uchopíme ho mezi palec a prsty. S masáží můžeme začít ve spodní části krku a v rytmickém tempu postupujeme pomalu směrem k paži. Při masáži na sval zatlačíme takovým tlakem, aby nám byl příjemný. Můžeme také provést pouze tlakovou masáž, kdy nahmatáme bolestivý bod a pak  působíme několik vteřin intenzivním tlakem. Postupně pocítíme, že bolest se již stává méně intenzivní. Působíme vždy na obě strany trapézových svalů.

Suché teplo

Ztuhlé a bolestivé svaly pomou uvolnit teplé obklady. Doporučuje se použít raději suché teplo v podobě ohřívací lahve nebo teplých sáčků, vhodné mohou být také obklady z rašeliny nebo parafín. Účinné je také působení červeného světla, které působí na hlubší oblast pokožky a svalových tkání. Oblíbené jsou také nahřáté pohankové polštáře v mikrovlné troubě. Naopak se nedoporučuje přílišné vyhřívání v horké vodě.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.