Kód pojišťovny

Chlamydie nejsou jen pohlavní nemoc

Ilustrační obrázek

Chlamydiové infekce mohou způsobit celou řadu trvalých a bolestivých potíží. Problém je v tom, že se často příznaky tohoto onemocnění zamění s jinými chorobami. Tyto infekce postihují muže i ženy stejně často. Jediným problémem je bezpříznakový průběh infekce u žen či její pozdní manifestace.

Chlamydie jsou nepohyblivé mikroorganismy, které se chovají jako paraziti, protože napadají buňky hostitele, na kterém jsou závislé. Některé dokonce přežívají v hostiteli, aniž by ho nějak poškodily.

Přenos nemoci

Podle typu onemocnění, které způsobují, se přenášejí buď formou přímého kontaktu, kdy může do cesty vstoupit nějaký transportní vektor, například moucha, komár, nebo se přenášejí cestou inhalační v případě respiračních infekcí. Samozřejmě další a v našich poměrech asi nejdůležitější je přenos pohlavním stykem. Velice důležitým faktem pro tento typ přenosu je významné množství žen, které nemají žádné příznaky (až dvě třetiny nemocných) a z toho plynoucí nevědomost o infekci. U

mužů je bezpříznakový průběh nemoci vzácný. Chlamydiová infekce postihující pohlavní orgány postihne ročně až 90 milionů mužů a žen, nejčastěji ve věku od 15 do 30 let. Chlamydie potřebují k šíření vlhko, takže přenos je možný i v sauně nebo v bazénu.

Chlamydie naleznete všude

Při vyslovení názvu rodu bakterií Chlamydiae si většina lidí nejspíš vybaví pohlavní chorobu. Původce  potíží v intimních partiích – bakterie Chlamydia trachomatis – je sice velmi častý, ale není tak rozšířený jako příbuzná bakterie Chlamydia pneumoniae. Ta napadá především dýchací trakt, může ale způsobit i mnohé další problémy. Odhaduje se, že protilátky svědčící o prodělané infekcí touto bakterií mají asi tři čtvrtiny dospělých Čechů. Asi největší záludností této bakterie je, že se těžko rozpoznává. Může způsobit potíže, jejichž příznaky odkazují k jiné příčině – vypadají například jako chřipka nebo virový zápal plic – nebo jde o nespecifický problém typu chronický únavový syndrom nebo bolesti kloubů.

Podle příznaků chlamydiovou infekci obvykle nepoznáme, mohou ji odhalit pouze rozbory krve. Ale ani ony nemusí dát jasnou odpověď, výskyt protilátek proti chlamydiím dokazuje především to, že pacient se s infekcí setkal. Rozbory ovšem nemusí jasně prokázat, že má chlamydiová infekce na svědomí i aktuální problémy pacienta.

Potíže s početím

O Chlamydii trachomatis člověk často vůbec neví, nepůsobí mu žádné obtíže, proto představuje velkou hrozbu. Dozvědět se o ní můžete až tehdy, když se pár let pokoušíte o dítě, a ono to nejde. Tato chlamydie postihuje totiž především urogynekologický trakt, u mužů se infekce může projevit zánětem močové trubice, zánětem nadvarlat či zánětem prostaty. U žen se mohou vyskytovat záněty močové trubice, záněty sliznice dělohy (endometritida), záněty vaječníků, kde mohou vyvolat těžké zánětlivé onemocnění pánevních orgánů, jež mohou vést až k těžkému zánětlivému onemocnění, u těhotných zvlášť nebezpečnému. Těhotné ženy mohou potratit nebo předčasně porodit, komplikace hrozí i novorozenci. Tento druh chalmydie může způsobit i onemocnění očí ve formě těžkého zánětu spojivek. Pokud se chlamydiová infekce potvrdí, lékař nasadí antibiotika. Léčbu by měli absolvovat i sexuální partneři. Pokud se léčba nasadí brzy, obvykle nedojde na komplikace v podobě narušení plodnosti.

Onemocnění plic

Chlamydia pneumoniae je nejrozšířenější chlamydie, dospělá populace se s tímto onemocněním setkala v 60-80 procentech. Tato bakterie se přenáší kapénkově nebo přímým kontaktem. Inkubační doba je jeden až tři týdny. Příznaky jsou snadno zaměnitelné – způsobuje totiž rýmu, zánět dutin, zánět středního ucha, zánět hltanu, bronchitidu, zápal plic, astma, reaktivní artritidu. Dalším signálem, že jste onemocněli, je i to, že se vám opakují záněty nosních dutin apod.

Na rozdíl od výše uvedené infekce tato dá o sobě důrazně vědět. Šíří se kontaktem mezi lidmi a patří k velmi rozšířeným. Zákeřnost této chlamydie je v tom, že se může z plic rozšířit do celého těla, čímž stoupá riziko chronického onemocnění. A jen velmi těžko se léčí.

Základním principem léčby je antibiotická terapie dobře zvolenými preparáty a v dostatečně dlouhé době aplikace, v závislosti na lokalitě a typu infekce. Terapie je závislá také na věku pacienta a jeho celkovém tělesném stavu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.