Kód pojišťovny

Vitamin B9 – kyselina listová

Ilustrační obrázek

Poprvé byla tato kyselina, která je vlastně ve vodě rozpustný vitamin ze skupiny B-komplexu, proto je také označována jako vitamin B9, získána v roce 1941 z listů špenátu.
Nedostatek kyseliny listové se projevuje bledostí, slabostí, zapomnětlivostí, roztržitostí, ztrátou energie, podrážděností, nespavostí i depresemi. Vznikají změny na sliznicích, zejména v dutině ústní, a poruchy funkce trávicí soustavy. V důsledku nedostatku mohou nastat poruchy růstu, u těhotných žen předčasné nebo obtížné porody a poruchy krvetvorby.

Důležitá nejen v těhotenství

Kyselina listová by neměla chybět nikomu z nás, ale pro ženy, které se chystají otěhotnět, jsou těhotné, nebo jsou po porodu a kojí, je její příjem nezbytností. Při početí a v prvních třech měsících těhotenství může nedostatek kyseliny listové vyvolat u plodu nenapravitelné škody, neboť v té době se u embrya vytvářejí základy budoucí nervové a kardiovaskulární soustavy. Dostatečný příjem tohoto vitaminu snižuje riziko vážných vrozených poruch včetně rozštěpu patra a páteře.

Je prokázána i jistá souvislost mezi kyselinou listovou a potratem, předčasným porodem a krvácivostí po porodu.  Dostatečný příjem kyseliny listové rovněž zvyšuje tvorbu mléka při kojení. Ženy, které se chystají otěhotnět, by měly příjem potravin, které obsahují kyselinu listovou, minimálně zdvojnásobit, ale mohou ji organismu dopřát ve formě vitaminových doplňků. O tom, že budoucí maminka zvýšila příjem kyseliny listové, by ale vždy měl být informován gynekolog.

 Většina odborníků se shoduje, že zvýšené množství kyseliny listové nemá žádné vedlejší účinky a v podstatě se nelze předávkovat, protože množství, které je pro organismus nadbytečné, odchází s močí. V poslední době se ale objevily názory, že nadbytek kyseliny listové může vést až k rakovině tlustého střeva nebo plic. Tento vitamin by mohl mít podpůrný efekt nejen na dělení zdravých buněk, ale i těch rakovinných.

Kyselina listová napomáhá zachovat pevnost kostí a zmírnit tak riziko osteoporózy snížením hladiny homocysteinu. Ta se během přechodu u žen zvyšuje a negativně ovlivňuje tvorbu kostní hmoty. Ženy užívající antikoncepční tablety mají sníženou hladinu kyseliny listové v krvi a jsou vystaveny většímu riziku rakoviny děložního hrdla.

Nezbytná pro dobrou pohodu i zdraví

Za pomoci kyseliny listové vznikají nervově dráždivé látky serotonin a noradrenalin – hormony štěstí. Serotonin uklidňuje a tlumí nervový systém a je zodpovědný za zdravý spánek. Noradrenalin navozuje pohodu, zahání únavu, nervozitu, zvyšuje schopnost koncentrace a působí protidepresivně.  Je-li ho nedostatek, organismus vyplavuje adrenalin. Výzkumy prokázaly, že asi 30 % duševně nemocných lidí má výrazně sníženou hladinu kyseliny listové v krvi.

Kyselina listová je důležitá pro správnou krvetvorbu, protože společně s vitaminem B12 a železem se podílí na tvorbě červených krvinek. Důležitou roli má také v metabolismu aminokyselin, což znamená, že se účastní takřka všech růstových a vývojových procesů v organismu a zasahuje rovněž do přenosu genetické informace v buňce. Vitamin B9 v kombinaci s vitaminy B12 a B6 chrání cévy a srdce a bojuje tak proti vzniku aterosklerózy. Ani starší lidé by neměli zanedbávat příjem kyseliny listové, protože její nedostatek může zapříčinit vznik senilní demence.

Kyselina listová působí proti šedivění vlasů a udržuje svěží, zdravou a hebkou pleť. Pokud máte pleť suchou a přecitlivělou, jedná se pravděpodobně o následek nedostatečného příjmu právě kyseliny listové.

Organismus dokáže kyselinu listovou zužitkovat pouze ve spojení s vitaminem B12. Nejběžněji se užívá jako součást potravních doplňků s obsahem ostatních vitaminů skupiny B a je součástí kombinovaných přípravků. Dá se říci, že kyselina listová je ze všech vitaminů nejvíce „labilní“. Je rozpustná ve vodě a působení tohoto choulostivého vitaminu brzdí sluneční světlo, alkohol, průmyslové postupy přípravy jídel, tepelná úprava pokrmů a dlouhé skladování. Některé léky – antibiotika, acylpyrin, analgetika, antikoncepční tablety, léky proti křečím spalují veškerou zásobu kyseliny listové.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.