Kód pojišťovny

Omega není jen písmeno řecké abecedy

Ilustrační obrázek

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou pro lidský organismus zcela nepostradatelné látky. Problém je v tom, že si je naše tělo neumí samo vyrobit. Stačí jíst vhodnou stravu nebo alespoň potravní doplňky, ze kterých si naše tělesná stránka tyto užitečné a zdravé nenasycené mastné kyseliny už sama vyrobí.

Omega-3 mastné kyseliny patří ke stále známějším mastným kyselinám. Když vědci v 70. letech minulého století začali zkoumat potravu grónských Eskymáků, nedokázali si tehdy vysvětlit, jak je možné, že Eskymáci trpí mnohem méně srdečními a cévními onemocněními, revmatickou artritidou a dalšími civilizačními chorobami. Pozdější studie potvrdily ochranný vliv rybího tuku, bohatého na omega-3 mastné kyseliny, na srdce a objevili i jeho další účinky.
Dvě nejúčinnější formy omega-3 mastných kyselin jsou kyselina dokosahexanová (DHA) a kyselina eikosapenteová (EPA).

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají v prevenci srdečních onemocnění. Snižují schopnost krevních destiček tvořit krevní sraženiny (tromby), které vedou ke vzniku srdečního infarktu. Dále regulují krevní tlak a mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Poslední výzkumy potvrzují, že chrání i před poruchami srdečního rytmu. Blokují zánětlivé reakce v těle spojené s některými nemocemi a zmenšují otoky a ztuhlost kloubů u lidí s revmatoidní artritidou. Působí taktéž proti rakovině, zejména prsu a tlustého střeva. U dětí mohou zlepšit příznaky dyslexie a hyperaktivity.

Nejen ryby

Abychom si zajistili dostatečný přísun těchto živin, měli bychom mořské ryby konzumovat alespoň dvakrát týdně. Mořské ryby můžeme doplňovat sladkovodními – úhořem, pstruhem nebo kaprem. Ani ti, kteří ryby neradi, nemusí zůstat bez přísunu omega-3 nenasycených mastných kyselin, protože mohou použít zdroje rostlinného původu – obsahuje je lněný, řepkový a sójový olej, ale i dýňová semínka a tmavá listová zelenina.

Potravních doplňků je plno jak v pevné, tak v tekuté formě. Léčivě působí doplňky rybího tuku ve formě gelu, oleje. Doplňky užívejte při jídle, nejlépe třikrát denně. Doporučená denní dávka u dospělých činí 2-3 g rybího tuku. Léčebné dávky se pohybují od 3 do 5 g denně. Doplňky s rybím tukem mohou někdy způsobit říhání, nadýmání, nevolnost či průjem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.