Kód pojišťovny

Bolesti hlavy

Ilustrační obrázek

Mezi nejčastější příčiny bolesti hlavy patří nevhodný životní styl (absence spánku, stres, nedostatečná strava, nadměrná konzumace kávy, alkoholu nebo tabákových výrobků. Dostatečný odpočinek ve formě zdravého spánku je základem našeho zdraví. Organismus potřebuje kvalitní spánek, nejlépe 7- 8 hodin. Podle dosavadních odhadů postižení lidé bývají v důsledku bolesti hlavy několik dní v roce v pracovní neschopnosti.

Riziková skupina

Bolesti hlavy postihují nejčastěji ženy, které jsou mladší 45 let. Dále se jedná o děti a dospívající. Bolest hlavy, která se objevuje u dětí, přetrvává ve většině případů až do dospělosti. Pokud nedojde ke zjištění příčin bolesti hlavy u dětí a včasnému léčení, může dojít k projevu vážnějších zdravotních potíží a objeví se potíže se soustředěním a učením.

Typy bolestí hlavy

Rozlišujeme primární bolesti hlavy, kdy bolest není příznakem jiného postižení nebo onemocnění. Migréna a tenzní bolesti hlavy patří k primárním bolestem hlavy. Dále rozlišujeme sekundární bolesti hlavy, které je průvodním příznakem jiného onemocnění, jakým může být například chřipka, nachlazení nebo zánět dutin. Příčinou bolesti hlavy však mohou být mnohem závažnější onemocnění, jako je například zánět mozkových blan, nádorová onemocnění, poranění hlavy apod.

Migréna

 Jedná se o záchvatovité, intenzivní opakující se bolest hlavy, která postihuje 12- 17% populace. Mezi příčiny migrény může patřit: stres, deprese, úzkost, kolísání hladiny hormonů, nepravidelný spánkový rytmus, metereosenzitivita, intenzivní dráždění smyslů, nadměrná fyzická, alkohol, káva nebo námaha apod.

Migréna s aurou

Pokud se jedná o migrénu s aurou, musí proběhnout dva záchvaty migrény, které jsou provázeny příznaky typickými pro migrénu bez aury. Varovné příznaky neboli aura: 60 a méně minut před záchvatem  migrény se dostaví nějaký neurologický příznak např. zrakový, sluchový, potíže s mluvením, poruchy čití, poruchy hybnosti. Tyto tělesné příznaky přetrvávají zpravidla 5 -60 minut.

Tenzní bolesti hlavy

Klasické migrenózní bolesti se někdy mohou kombinovat s takzvanými tenzními bolestmi hlavy, které jsou charakteristické tupými tlaky do hlavy až bodavým vystřelováním do zátylku. Rozlišujeme chronickou bolest hlavy a občasnou bolest hlavy.  Tyto potíže bývají způsobeny nejčastěji špatným sezením u počítače a celkově špatnými pohybovými stereotypy.

Nejčastější příčiny

Mezi nejvýznamnější faktory, které ovlivňují bolest hlavy jsou: napětí šíjového svalstva, chlad, únava, stres, deprese, úzkost, nadváha, alkohol, užívání tabákových výrobků  a  kofein.

Vliv alergenů

Bolesti hlavy mohou také  vzniknou také v důsledku potravinové alergie. Mezi nejčastější potravinové alergeny patří banány, citrusy, pšeničné výrobky, koření, čokoláda, káva nebo alkohol. Rizikovými potravinami mohou být také ty, které prošly procesem zrání, kvašení nebo kysání. Jedná se zejména například o tučnější druhy masa nebo zelí.

Pravidelná strava

Není výjimkou, že bolest hlavy přepadne v období, kdy držíme dietu. Omezení konzumace jídla způsobuje pokles hladiny cukru v organismu a my se pak cítíme unavenější a malátní. V takovém případě bychom však neměli „obalovat“ ihned nervy sladkostmi, protože bychom se mohli cítit ještě hůř než před stavem bolesti. Vhodnější je jíst po malých dávkách, pravidelně a vyváženě. Kromě toho, že to bude prospěšné pro naše zdraví, budeme mít také velké množství energie.

Serotonin

Jedná se o látku, která ovlivňuje průchodnost cév a tlumí bolestivé stavy. Jestliže máme serotoninu nedostatek, projeví se to na našem celkovém zdravotním stavu (poruchami spánku, výkyvy nálad, deprese a migréna).

Cluster headache

Tato bolest hlavy se zařazuje do kategorie primárních bolestí, jejíž atatky se objevují opakovaně na stejném místě, ve stejnou dobu a mizí až po několika týdnech. Abychom mohli bolest hlavy označit jako cluster headache, nesmí souviset s žádným jiným onemocněním, takže se nesmí jednat o sekundární bolesti hlavy.

Jaké jsou příčiny?

Doposud nebyly zjištěny žádné specifické příčiny, ale zjistilo se, že potíže nastaly kvůli těmto faktorům: napětí v důsledku strnulosti zádových svalů a šíje, chladu, nadměrné fyzické zátěži, stresu, depresi a úzkosti.

Jaké jsou příznaky?

Bolest útočí nenadále a je lokalizovaná do jedné poloviny hlavy v oblasti oka, očnice a spánku. Délka trvání bolesti je asi 45 – 60 minut. V některých případech se jedná o několik bolestivých fází během dne. V chronické fázi se bolest dostavuje jednou za dva dny. Mezi další doprovodné projevy patří: překrvení spojivek, zduření nosní sliznice a pot na obličeji.

Důležité látky

Na nervovou a oběhovou soustavu dobře působí vitaminy skupiny B, zejména vitamin B2,B6,B5 a B3. Mezi další důležité látky pro organismus patří hořčík, což je minerál, jehož nedostatek může právě vyvolat migrénu a tenzní bolesti hlavy. Doporučená denní dávka hořčíku činí 250-400 mg.

Fytoterapie

Bylinné čaje patří k nejjednodušším a nejvhodnějším způsobům podávání léčivých rostlin. Čaj z bylin se připravuje podobně jako jakýkoli jiný čaj. Část rostliny, z které chceme udělat čaj, připravíme a vložíme do nádoby s pokličkou. Rostliny zalijeme horkou vodou, ale voda by neměla vařit. Nádobu uzavřeme a rostliny necháme 10 minut vyluhovat. Získaný nálev nalijeme do šálku a vypijeme.

Fyzioterapie

Cílem fyzioterapie je zvýšit svalové napětí a zlepšit krevní oběh, díky čemuž je možné zamezit kontrakcím krčních a zádových svalů, a tím zmírnit bolest hlavy. Odborníci doporučují pravidelné cvičení, především ve formě nenáročných aktivit, mezi které patří například chůze a běh (prováděné třikrát týdně minimálně po dobu třiceti minut), plavání nebo jízda na kole. Pro zdraví organismu je důležitý především zdravý spánek. Měli bychom spát na pevné, rovné matraci, která je dostatečně pružná, aby se vytvarovala podle zakřivení páteře, a používejte raději dostatečně vhodný vysoký polštář, díky kterému bude krční páteř v jedné rovině s ostatní částí páteře.

Hydroterapie

Působení hydroterapie výrazně ovlivňuje krevní oběh. Současně dochází k uvolnění svalstva, a to napomáhá k zmírnění bolestí hlavy. Mezi doporučované procedury patří například: skotské střiky, teplá koupel, koupel nohou, nebo šlapací koupele. Hydroterapie také prospívá dětem, protože příznivě působí na imunitní systém a pomáhá lépe snášet chlad a změny počasí.

Duševní hygiena

Jedná se o soubor opatření, pomocí kterých se naučíme lépe zvládat stres a zátěžové situace. Mezi duševní hygienu patří například meditativní a relaxační techniky. V rámci relaxačního cvičení se doporučuje především nácvik hlubokého bráničního dýchání. Pomocí hlubokého dýchání pomáháme uvolňovat tělo i mysl. Při bráničním dýchání se naplno využívá kapacita plic, díky čemuž dochází k důkladnému okysličení organismu a k jeho uvolnění. Toto dechové cvičení se skládá z hlubokého nádechu a z pomalého vydechnutí celého vzduchu z plic. Brániční dýchání lze provádět v sedě, vleže i vestoje. Nejvhodnější poloha, která umožňuje maximální uvolnění je však vzpřímený postoj. Rytmus výdechu a nádechu by měl být pravidelný. Vždycky bychom se měli nadechovat zhluboka nosem a pomalu vydechovat ústy. Naše tělo tak bude schopno optimálně využít čerstvý vzduch, který jsme vdechli.

Medikace

V případech, kdy nezabírá nemedikamentózní léčba, je potřeba vyhledat lékaře a poradit se o možnostech vhodných léků, které pomohou řešit bolesti hlavy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.