Kód pojišťovny

Proč jíst česnek?

Ilustrační obrázek

Česnek je úžasná bylinka, která se již po dlouhou dobu užívala jako doplňková léčba při nachlazení, chřipce nebo angíně. Významnou látkou, kterou česnek obsahuje je allicin, který vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk, a to rozmačkáním nebo rozříznutím. Velký přínos česneku spočívá v posilování imunitního systému, zvyšuje tvorbu T-lymfocytů.

Při jeho pravidelném užívání dochází k potlačování hnilobných a kvasných procesů ve střevech. Dále aktivně bojuje proti střevním parazitům a má silné antioxidační vlastnosti, protože působí proti volným radikálům a blahodárně působí na onemocnění srdce a cév. Konzumace česneku snižuje zánětlivost a bolestivost kloubů.

Co najdeme v česneku?

Česnek obsahuje bílkoviny, cukry, vitamin C, vitaminy skupiny B, v listech se nachází karoten. Najdeme v něm také hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, jod a měď. Jako zdroj flavonoidů uvolňuje cévní spazmy, snižuje krevní tlak a podporuje vylučování cholesterolu.

Specifická vůně

Česnek poznáme snadno podle jeho typické vůně, kterou způsobuje silice obsahující síru. Allcin uvolňuje enzym, díky kterému dochází k přeměně neaktivní sloučeniny allinu na allcin. Allcin působí proti celé řadě bakterií, plísní, virů a kvasinek. Bohužel není stálý a velice rychle se rozpadá. V průběhu sedmi hodin ho organismus zcela vyloučí.

Česnekem proti průjmu

Česnek dokáže zastavit také průjem. Můžete vyzkoušet jednu lžičku česnekové šťávy a dvě deci čerstvé šťávy z červené řepy a máme kvalitní prostředek, když nás překvapí průjmové potíže. Nápoj smícháme dohromady a popíjíme po malých doušcích v průběhu dne po dobu tří dnů.

Při kašli

Když nás trápí kašel, můžeme vyzkoušet česnekový obklad, který si vyrobíme z kostky tučného tvarohu a tří stroužků česneku. Směs dáme na bavlněnou látku a krk zabalíme. Necháme působit alespoň půl hodiny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.