Kód pojišťovny

Nízký tlak si „zvyšujeme“ kávou

Ilustrační obrázek

Hypotenze neboli nízký krevní tlak je definován jako snížení krevního tlaku pod 100/65 mmHg.
Někteří lidé mají vrozeně nízký tlak, nízký tlak mají i vytrvalostní sportovci, tyto osoby většinou nemívají žádné potíže.

Nízký krevní tlak může být i následkem užívání některých léků (betablokátory, psychofarmaka).

Nízký krevní tlak se může vyskytovat i v rámci různých onemocnění, jako jsou:

  • vrozená neurologická onemocnění – syndrom Shy Dragerův
  • nádory mozečku, roztroušená mozková skleróza, Parkinsonova choroba
  • postižení periferních nervů u cukrovky, alkoholismu a užívání marihuany
  • onemocnění žláz s vnitřní sekrecí (poruchy nadledvin a štítné žlázy)

Proč máme nízký tlak?

Viníkem nízkého tlaku je zjednodušeně řečeno gravitace. Když se postavíte, nahromadí se vám působením gravitace krev v cévách trupu a dolních končetin. Tím se sníží žilní návrat a srdeční výdej a krevní tlak poklesne. Za tuto regulaci jsou odpovědné receptory, které se reflexivně aktivují. Jestliže „regulace“ selže, dochází k hypotenzi. Pokud má pacient žilní městky, může se krevní tlak ještě více snížit.

Na rozdíl od hypertenze není hypotenze považována za nemoc. Mnohým lidem nepůsobí vůbec žádné potíže. Nejčastějšími příznaky jsou slabost, únava, studené ruce a zimomřivost. Může se objevit i rozmazané vidění, mžitky před očima, nevolnost, bušení srdce, pocení a točení hlavy – tyto stavy se objevují zvláště při náhlé změně tělesné polohy nebo dlouhém stání. Okamžitou úlevu přináší udělat v místnosti průvan, položit se do vodorovné polohy, zvednout nohy, přiložit chladný obklad a hodně pít.

Léčba

Léčba nízkého tlaku bývá složitá. Pacient má dodržovat dostatečný příjem tekutin, pokud má varixy, měl by nosit kompresní punčochy. Je doporučeno pomalu vstávat z postele, aby se zabránilo pádu a zranění. Vlastní léčba se odvíjí od příčin nízkého tlaku. Většinou stačí pravidelně cvičit, více solit a pít dostatek tekutin včetně nápojů s kofeinem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.