Kód pojišťovny

Pití čajů a kávy

Ilustrační obrázek

Čaj lze zcela směle označit za kulturní nebo kultovní nápoj, který se do Evropy dostal z Asie, konkrétně ze staré Číny. Čaj jsou kožovité listy čajovníku. Používají se nefermentované nebo se fermentují, čímž získávají aroma a žlutozelenou až černou barvu. V případě jakýchkoli zvyklostí, vzniká čaj vždy louhováním čajových lístků v horké vodě nebo vařící vodě. Je také známo, že nejrůznější odvary a nálevy z rostlin, které nemají z rostlinou čajovníku nic společného jsou nazývány čajem.

Příprava čaje

Příprava čaje se provádí spařením po dobu 3-5 minut, aby se vyextrahovalo co nejvíce látek a málo tříslovin. Při vaření čaje se vyextrahuje mnoho tříslovin a takový čaj je vhodný pouze při průjmovém onemocnění. Čaj méně dráždí žaludeční sekreci a netlumí tak spánek jako káva. Čaj osahuje 2,5-2,5% kofeinu a 5-11% třísloviny taninu. Tanin má ve větším množství karcinogenní účinky a podporuje vznik zácpy. Jeden čajový sáček obsahuje 1,5g čaje a je určen do 0,3 l vody. Základními druhy čaje bílý čaj, k jehož přípravě se používá sušených čajových lístků bez dalšího zpracování, zelený čaj, jehož lísky byly sušeny za vyšší teploty a prošly minimální oxidací a černý čaj, který se nechává oxidovat delší dobu.

Černý a zelený čaj

Černý a zelený čaj se zalévá horkou vodou při 100% C a nechává se louhovat od 30 sekund do pěti minut. Zelený čaj by se měl louhovat při teplotě nižší, tak 70-80°C, aby se neničily prospěšné látky v čaji obsažené. Pití zeleného čaje napomáhá při redukci hmotnosti a působí na zlepšení imunitních dějů v organismu.

Bylinné čaje

Směsi sušených bylin jsou velice vhodné pro vznik výborných nálevů, které jsou prospěšné našemu zdraví. Bylinné čaje vynikají velmi intenzivní vůní, příjemnou chutí a nejrůznějšími léčivými účinky.

Čaj roibos

Pochází z Afriky a jeho základ tvoří luskovitá rostlina Rooibos. Listy se drtí a

Nechávají silně oxidovat. Barva čaje je červeno hnědá, chuť mírně sladká a specifická. Obsahuje mnoho stopových prvků, antioxidanty a minimum kofeinu. Příprava je podobná jako u černého čaje.

Lapacho

Původem je z Jižní Ameriky, nápoj je známý již od dob Inků. Připravuje se z kůry stromu lapacho. Podobně jako roibos obsahuje stopové prvky a tak vhodným je vhodným čajem v rámci zdravého životního stylu. Připravuje se tak, že do hrnku vody vhodíme lžičku lapacho a necháme vařit 5 minut. Odstavíme a necháme 20 minut louhovat.

Káva

Káva se vyrábí zpracováním plodů kávovníku, kávových zrn, které se praží a melou. Existují dva základní druhy kávy. Arabica a Robusta. Káva samotná je vždy směsí těchto dvou druhů, pouze se mění jejich vzájemný pomě. Arabica dodává směsi chuť a vůni, Robusta trpčí chuť a tmavou barvu. Káva obsahuje rostlinný alkaloid, kofein, který má povzbuzující účinky a v podstatě je důvodem, proč kávu pijeme. Káva odstraňuje psychickou i tělesnou únavu a zvyšuje dráždivost kosterního svalstva, a tím zvyšuje fyzickou výkonnost. Dráždí sekreční epitel ledvin, a tím zvyšuje vylučování moče (působí močopudně) a zvyšuje pocit žízně. Při dlouhodobém užívání může vést k nespavosti, fyzické a psychické únavě až k neuróze.

Špaldové kafe

Patří k méně známým náhražkám kávy, i když v prvních dvou dekádách dvacátého století bylo díky nedostatku pravé kávy velmi populární. Špaldové kafe je bez kofeinu, ale obsahuje spoustu živin, které v sobě má pšenice špalda. Jedná se o bílkoviny, sacharidy, vápník, zinek, fosfor a také vitaminy. K dostání je mleté nebo instantní.

Obilná káva

Účel jejího vzniku je podobný jako u špaldové kávy – v době jejího nedostatku se jednalo o náhražku pravé kávy. Obilná káva bývá bez kofeinu s výjimkou speciálních druhů, například italské, kdy jednu z přísad tvoří rostlina guarana, která kofein obsahuje. Na trhu je k dostání více druhů obilné kávy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.