Kód pojišťovny

Jaké používáte sirupy a sladidla?

Ilustrační obrázek

Jen stěží bychom hledali tolik diskutovanou potravinu jako je cuk. Kdysi velmi vyzdvihovaná potravina, dnes nazývána bílá droga nebo bílý jed. Cukr vzniká rafinací cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Jako sladilo je používán již 200let. V minulosti bylo nutné cukr na mnoha místech dovážet, ale nyní již roste cukrová řepa téměř všude a cukr přestal být drahým obchodním artiklem.

Druhy cukru

Existují dva druhy cukru. Bílý a hnědý. Bílý cukr prochází opakovanou rafinací, až zbude čistý prášek, téměř stoprocentní sacharid. Naopak hnědý cukr tímto procesem neprochází a jeho hnědá barva je způsobena zbytky melasy (vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny). Čím je obsah melasy vyšší, tím je cukr tmavší. Díky látkám, které jsou v melase obsaženy, se hnědý cukr považuje za lepší, než bílý.

Nadbytek cukru škodí

Vzhledem k tomu, že cukru přijímáme do organismu více, než je potřeba, považujeme cukr za látku, která našemu zdraví spíše škodí, než prospívá. Některými odborníky je cukr zcela zavrhován a považují ho za původce mnoha civilizačních chorob, včetně hyperaktivity dětí, oslabování imunity apod. Z těchto důvodů je vhodnější cukr spíše nahradit vhodnějšími přírodními sladily nebo jeho konzumaci omezit.

Melasa

Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru a má viskózní konzistenci a tmavou barvu. Existuje také melasa, která je získaná při výrobě řepného cukru. Jestliže je technologický postup výroby melasy šetrný, zachovává si melasa spoustu prospěšných látek. Obsahuje totiž velké množství draslíku, vápníku, fosforu, železa, hořčík a stopová množství dalších prvků. Dále obsahuje vitaminy skupiny B a skupiny tří cukrů (fruktózu, sacharózu, a glukózu). Melasa obsahuje sice malé množství cukru, ale i přesto je sladká a má charakteristickou chuť.

Jak použít melasu?

Melasu můžeme použít u vaření, pečení a tím tak nahradíme tradiční sladidla.

Je možné ji konzumovat přímo, například rozpuštěnou v šálku vody nebo čaje. Dále ji můžeme použít k dochucování omáček nebo ranních snídání  - ovesné vločky. Melasa má příznivý vliv na krevní tlak a na trhu najdeme melasu s přídaným betaglukanem, který posiluje imunitní systém.

Javorový sirup

Javorový sirup obsahuje sacharózu, vápník, železo, vitamíny a stopové množství dalších prvků. Vstřebává se do krve střevními stěnami, nezatěžuje slinivku břišní tak, jako obyčejný cukr. Javorový sirup je výborná náhrada tradičních sladidel, především bílého cukru. Můžeme jim sladit čaj, kávu nebo cokoli dalšího. Také je vhodný na palačinky, zmrzlinu, nebo jako přísada do omáček.

Ječný sirup

Jako náhrada sladidla se používá již delší dobu. Jedná se o sladidlo, které je získáno fermentací z ječmene smíchaného se sladidlem. Je tmavě hnědě zabarvený a svou chutí se podobá melase. Jeho sladící schopnosti jsou oproti cukru poloviční, ale ječný sirup obsahuje velké množství prospěšných látek, které cukr nemá. Ječný cukr pozitivně ovlivňuje hladinu krevních cukrů, snižuje hladinu cholesterolu a předchází výskytům srdečních příhod.

Sladěnka

Jedná se o výtažek z naklíčeného ječmene – sladu a těší se velké oblibě v makrobiotické kuchyni. Obsahuje vitamin B6, niacin a některé stopové prvky. Sladěnku mimem použít jako sladidlo do čaje, mléka, kakaa, dále k přípravě perníků, kaší nebo pečiva.

Rakytníkový a  jakonový sirup

Rakytníkový sirup je velice oblíbený vzhledem ke svým léčivým účinkům. Používají ho například zpěváci a herci pro uklidnění namožených hlasivek. Jakonový sirup pochází z jihoamerické rostliny Jakon. Má velmi dobrou karamelově ovocnou chuť.

Rýžový slad

Má podobné použití jako ostatní druhy saldů a sirupů. Na trhu jsou také bonbony s rýžovým sladem v několika různých příchutích.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.