Kód pojišťovny

Nápoje

Ilustrační obrázek

Bez konzumace jídla může člověk přežít i několik měsíců, ale bez tekutin si můžeme již po jednom dni přivodit vážné zdravotní potíže. Lidské tělo je tvořeno ze 70 procent vody a jako úplné minimum potřebuje půl litru tekutin denně. Jen za takových okolností mohou být zachovány veškeré životní funkce a vylučování jedovatých látek, aby člověk zůstal svěží, výkonný a zdravý. Potřebnou část tekutin dokáže tělo pokrýt z přijímané potravy, ale zbytek je nutno doplnit tekutinami.

Žízeň

Na doplnění tekutin bychom neměli čekat až do chvíle, kdy pocítíme žízeň. Žízeň vzniká tehdy, jestliže tělo již ztratilo 0,5 procenta své váhy ve formě tekutin. U starších lidí se navíc pocit žízně čím dál více ztrácí. Často si uvědomí teprve bolest hlavy, která je jedním z prvních příznaků stávajícího nedostatku tekutin. Měli bychom pít pravidelně menší množství vody. Rovněž děti bychom měli vést k dodržování pravidelného pitného režimu.

Voda

Nejen krev, ale také i voda je zvláštní tekutina. Díky svým speciálním vlastnostem má schopnost rozpustit velké množství živin, solí a minerálů, které přijmeme z potravy a umožní  jejich transport v organismu. Voda je život a nedostatek vody znamená smrt, což platí pro všechno živé. Organismus proto zachází se svými zásobami velice patrně. Lidským trávicím traktem denně proteče asi jedenáct litrů vody, díky nimž mohou být veškeré důležité živiny, soli a minerální látky vstřebány morganismu.

Balená nebo z kohoutku?

Většinou není problém pít vodu z vodovodu, pochybnosti jsou opodstatněné v případě, že v domě nebo v bytě jsou ještě olověné nebo měděné trubky z minulého století. Kvalitu vody si můžeme ověřit u vodáren, která se nachází v místě našeho bydliště a zajišťuje dodávku vody. V rámci pokrytí potřeby tekutin je vhodná stolní nebo minerální voda. Na zahnání pocitu žízně je naprosto nevhodná voda, která je stáčená z léčivých pramenů, protože obsahuje vysoké procento určitých minerálů. Její užívání je vhodné při nejrůznějších onemocněních a potížích.

Ovocné džusy a střiky

Čisté ovocné džusy mají velmi dobou chuť a dodávají našemu tělu mnoho vitaminů a minerálních látek. Džus však není tekutinou na žízeň, jedná se spíše o tekutou potravinu. Džusy mají vysoký obsah ovocného cukru a tedy i hodně kalorií. Sklenička džusu obsahuje stejné množství kalorií jako sklenička coly nebo limonády. Z těchto důvodů je se doporučuje džusy ředit, nejlépe v poměru 1:2 (1 díl džusu na 2 díly vody). Ze zdravotního hlediska se doporučuje čerstvě lisovaná ovocná šťáva z čerstvého ovoce, protože obsahuje vysoké procento životně důležitých látek.

Pozor na sladkou zradu

Mimo hodnotných ovocných džusů existují také i ovocné nektary a podobné nápoje, např. nápoj z pomerančového nebo multivitaminového džusu nebo nápoje z kyselých plodů. Podíl ovocné složky je zde však výrazně nižší než u čistých džusů, ale obsah cukru je veliký. Jestliže jsou takové nápoje slazeny hroznovým sirupem, nemusí být obsah fruktózy vůbec uveden na etiketě. Ovocné džusy a nápoje uměle obohacené vitaminy mohou dokonce vést k předávkování těmito látkami. Mimo to po nich člověk zpravidla rychle dostane hlad, vzhledem k extrémně vysokému obsahu cukru.

Čaje

Pro náš organismus je vhodné pití přiměřeného množství čaje, protože veškeré byliny jsou přírodními léčivými prostředky a pozitivní ovlivňují naše zdraví. Také dodávají tělu vitaminy, minerální látky a éterické oleje. Vybrané druhy bylinných čajů jsou také účinnými pomocníky při hubnutí, protože podporují procesy látkové přeměny a zažívání. Teplý čaj pomáhá při redukci hmotnosti tím, že zahřeje žaludek a tím i omezí pocit hladu. Ovocné čaje zpravidla neobsahují žádné zdravotně léčivé rostlinné složky. Nejsou však vhodné pro každého, protož ovocné kyseliny mohou u citlivých osob vyvolat podráždění žaludeční sliznice. Při pití ovocného čaje musíme dbát na to, aby nebyl příliš silný.

Černý čaj

Za povzbuzující účinky čaje odpovídá kofein. Je dobře rozpustný ve vodě a při přelití čajové směsi přechází do vody během čtyř minut. U černého čaje je

množství hořkých látek sníženo procesem fermentace, při němž dochází ke znehodnocení cenných antioxidantů, což jsou látky působící proti volným radikálům v organismu. Hodnotný bílý čaj se připravuje nepatrnou fermentací mladých pupenů čajovníku. Bílý čaj má vysoký obsah antioxidantů a sekundárních rostlinných látek. Nálev ze zeleného čaje má slabě zelenou barvu. Listy se po sklizni nechají krátkou dobu zapařit, díky čemuž nedojde k fermentaci a listy nezískají typicky hnědou barvu jako u černého čaje. Zelený čaj obsahuje kofein, teobromin, stopy vitaminu C, B a E. Dále fluorid, zinek, vápník, draslík, jód, měď, mangan a látky s protizánětlivými účinky.

Káva

Po dlouhou dobu se odborníci nemohli shodnout, zda je káva pro organismus vhodná. S ohledem na odvodňovací účinky kávy se doporučuje po jednom šálku kávy vypít stejné množství vody, aby se vyrovnala ztráta tekutin způsobená kávou. Káva nás může nastartovat do nového dne, nebo nám naopak přinese uvolnění po náročném dni.

Káva podporuje metabolismus, zrychluje krevní oběh a tím zlepšuje prokrvení všech orgánů. Tímto způsobem dochází k povzbuzení metabolismu, což může být oporou při hubnutí.

Kakao

Kakao obsahuje stejné množství kofeinu jako káva a má stejné povzbudivé účinky. V kakaovém prášku jsou také přítomny cenné sekundární rostlinné látky a antioxidanty, stejně jako cenné polynenasycené mastné kyseliny. Právě díky sekundárním rostlinným látkám a olejům není kakao tak dráždivého žaludek. Vynikající chuť má kakaový nápoj připravený z odtučněného kakaového prášku, nízkotučného mléka, trošky hnědého třtinového cukru a špetky pravé vanilky.

Mléko

Mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem vápníku. Mléko obsahuje mnoho kalorií, a proto stejně jako ovocné džusy je spíše tekutou potravinou než prostředkem pro utišení žízně. Mléko obsahuje kromě vápníku také vitaminy biotin a B5, což jsou látky důležité pro zdravý chrup, lesklé vlasy a pevné nehty. Ten, kdo trpí na nesnášenlivost kravského mléka, může vyzkoušet sójové mléko, které se vyrábí ze sójových bobů. Sójové mléko má mírně oříškovou chuť a stejně mnohostranné využití jako mléko kravské.

Alkohol

Pivo a víno s velkým množstvím zbytkových cukrů dodávají tělu hodně sacharidů a kalorií. K obsaženému cukru musíme připočítat alkohol, který má 7 kcal na gram, což je téměř tolik jako tuk. Alkoholické nápoje se proto nehodí v rámci redukčních programů k večernímu nízkosacharidovému pokrmu a nanejvýš je můžeme konzumovat k nízkotučnému obědu. Večer si můžeme dát sklenku suchého bílého nebo červeného vína. Neměli bychom však vypít více než jednu sklenku, protože bychom zpozdili noční proces odbourávání tuků.

Červené víno

Podle nejnovějších výzkumů je hlavně červené víno, konzumované pravidelně v menším množství vhodné pro zdraví, protože může prodloužit život v průměru o jeden až dva roky. Účinné látky, které „prodlužují život“ – polyfenoly jsou obsaženy pouze v několika odrůdách vinné révy.

Pivo

Ve středověku pivo vařili mniši, kterým mělo zabránit v přílišném hladovění v průběhu půstu. Pivo tedy patří také k tekuté potravě. Existuje svrchně kvašené a spodně kvašené pivo, podle druhu kvasnic. Ve svrchně kvašeném pivu zůstává část kvasnic přítomna v nápoji. Obsahuje tedy velké množství sacharidů a také vysoký obsah purinů, které jsou nevhodné především pro osoby trpící zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi.

Limonády

V rámci redukce hmotnosti a zdravé výživy jsou zcela nevhodné tzv. „softdrinky“ (cola, limonády a nápoje s ovocnou příchutí).  V cole a podobných  nápojích je obsaženo velké množství fosfátu, který může poškodit stabilitu kostí. Limonády řadíme mezi pochutiny a můžeme si je dopřát v případě, že neredukujeme hmotnost.

Slazené nealkoholické nápoje

Slazené nealkoholické nápoje vyvolávají pocit náhlého hladu. Nápoje, které jsou slazeny sladidlem místo cukru jsou sice méně kalorické, ale ve větších dávkách mohou působit projímavě. V nealkoholických limonádách jsou často obsažena přírodní barviva, a ty mohou vyvolat alergické reakce.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.