Kód pojišťovny

Vitaminy

Ilustrační obrázek

Vitaminy jsou pro život velice potřebné sloučeniny, které si organismus neumí vyrobit sám, a proto mu musí být jako takové nebo v podobě provitaminů dodáváno zvenčí. Na rozdíl od základních živin jsou vitaminy zapotřebí pouze v malém množství. Kojenci a malé děti mají zvýšenou spotřebu vitaminů, především vitaminů A a D.

Vitamin A (retinol)

Tento vitamin nemá jednotný mechanismus účinků. Ovlivňuje mnoho systémů a lze jej označit za víceúčelový vitamin. Vitamin A patří stejně jako vitaminy D, E,a K – k vitaminům, které jsou rozpustné v tucích. Organismus může tyto vitaminy využít pouze v případě, když se do těla dostanou současně s trochou tuku.

Oči a sliznice

Vitamin A se podílí na tvorbě rodopsinu, což je barvivo obsažené v sítnici oka. Jeho deficit může vést k poruchám zraku, například k šerosleposti. Vitamin A udržuje vlhké sliznice. Má preventivní a léčivé účinky a působí například proti zánětu žaludku, zánětu spojivek nebo hrtanu. V rámci obranyschopnosti organismu bojuje vitamin A proti původcům onemocnění. Vitamin A stimuluje tvorbu bílkovin, díky kterým vstupují do spojení tělové buňky.

Živočišná strava

Hotový vitamin A nalezneme pouze v živočišné stravě. V potravinách rostlinného původu existují karotenoidy, které lidský trávicí systém může bez potíží využít k tvorbě vitaminu A. Karotenoidy jsou označovány jako provitaminy. Vitamin A je rozpustný v tucích, musí se tedy konzumovat s trochou tuku, aby jej organismus mohl zhodnotit. V případě, že jíme mrkev s masem, pak ovšem postačí tuk, který je obsažen v něm.

Vitamin B1 (thiamin)

Své účinky dokazuje především při činnosti nervové soustavy. Jeho deficit vede k podrážděnosti, poruchám emocionální rovnováhy, snížené schopnosti koncentrace, únavě, nechutenství a také poruchám spánku. Thiamin štěpí glukózu a pečuje o to, aby nervové buňky byly zásobeny v dostatečné míře energií.

Vitamin B2 (riboflavin)

Riboflavin je garantem zásobování energie, jako součástí enzymu stimuluje uvolňování energie ze sacharidů a tuků. Příznaky, které poukazují na nedostatek vitaminu B2, jsou například: zarudlý jazyk, prasklinky v koutcích úst, unavené oči, šupinatá kůže, neschopnost koncentrace, deprese, světloplachost, oslabení svalů. Velmi mnoho vitaminů B2 můžeme nalézt v droždí, obilovinách zelenině nebo vepřovém mase.

Vitamin B3

Vitamin B3 rozděluje tělu energii a přítomnost tohoto vitaminu rozhoduje o tom, zda bude aminokyselina tryptofan použita při látkové výměně, což vede ke zvýšené aktivitě- nebo bude zužitkována k uklidnění nervů. Nedostatek niacinu nebo jeho snížený přísun vyvolává nervozitu a neklid. Především porce vitaminu B3  může za jistých okolností vést k rychlejšímu zklidnění nervů. Z potravin jsou bohaté na niacin například: maso, ryby, luštěniny, pražené nebo solené burské oříšky a mandle.

Vitamin B5 (kyselina pantotenová)

Vitamin B5 se podílí na tvorbě mnoha enzymů a tím i na velkém množství různých procesů v organismu. Mobilizuje v kůře nadledvin vyplavování hormonu kortizolu a tím nepřímo přispívá k brzdění zánětů. Z těchto důvodů se reparáty s vitaminem B používají v léčbě zranění, která vznikla při sportu a při různých revmatických onemocněních. Kyselina pantotenová stimuluje hojení ran. Masti obsahující vitamin B5 se používají při léčbě popálenin nebo jiných vnějších zranění.

Vitamin B6 (pyridoxin)

Podporuje stavbu bílkovin tím, že pečuje o správný průběh metabolismu aminokyselin. Tento proces má pro organismus rozhodující význam. Jeho narušení má na svědomí velmi závažné následky. Může se jednat o chudokrevnost, svalovou slabost, deprese nebo poruchu imunity. V potravinách rostlinného původu se vitamin B6 vyskytuje především jako čistý pyridoxin, v živočišné potravě se objevuje pyridoxal a pyridoxamin.

Biotin

Biotin se také řadí k vitaminům skupiny B a má velký vliv na látkovou výměnu. Jednou z nejdůležitějších funkcí biotinu je budování energetických zásob v játrech a ve svalech. Biotin má na starosti také uvolňování této energie uložené v játrech a ve svalstvu. Biotin se také stará o stavbu kůže, vlasů a nehtů. Organismus si umí z části biotin vyrobit, a tím se do jisté míry stává nezávislý na obsahu biotinu v potravě. U dětí je však schopnost vlastní produkce biotinu ještě slabě vyvinuta. Aby mohl organismus biotin přijmout, je důležité mít zdravou střevní flóru. Střeva a střevní bakterie musí pracovat bezchybně. Bohužel střevní flóru snadno naruší i zdánlivě neškodná jídla.

Kdy se biotin ztrácí?

Biotin se ztrácí při pečení a vaření pouze v malém množství, ale ničí jej světlo. Biotin, který může tělo optimálně zužitkovat, pochází z rostlinné stravy. Vysoké hodnoty biotinu mají především sójové boby, ovesné vločky, burské oříšky, mandle a vlašské ořechy. V mase je biotin vázán na bílkoviny. V těchto sloučeninách nemůže lidské tělo biotin optimálně přijmout.

Vitamin B12

Denní dávka tohoto vitaminu musí být pokryta z potravin živočišného původu. Ochrana nervů a pozitivní pocity jsou pro organismus velice důležité a vitamin B 12 to může do jisté míry ovlivnit. V souhře s kyselinou listovou napomáhá k produkci cholinu, což je důležitá látka pro nervovou soustavu. Dále podporuje přeměnu karotenoidů na vitamin A. Bez enzymatické činnosti vitaminu B12 by neexistoval metionin, což je aminokyselina, která působí na dětský mozek a vyvolává v něm příjemné pocity jako teplo, štěstí, harmonii a radost.

Kyselina listová

Je nejdůležitějším partnerem vitaminu B12. Oba vitaminy, které se řadí ke skupině B se navzájem ovlivňují ve svém působení a nedostatek jednoho narušuje funkci druhého. Kyselina listová stimuluje tvorbu protilátek a zlepšuje zhodnocení bílkovin přijímaných v potravě. Spoluúčastní se růstu a dělení červených a bílých krvinek. Kyselina listová je bohatě zastoupena v mrkvi a salátu, kvalitním zdrojem je také chřest, rajčata, kopr, petržel nebo avokádo.

Vitamin C

Vitamin C, kyselina askorbová, patří mezi vitaminy, které podporují obranyschopnost organismu a při dobrém zásobení vitaminem C je pravděpodobnost, že se nachladíme, nižší o 50 procent. Vitamin C zlepšuje v organismu vstřebávání vápníku a železa, což je u dětí v období růstu velice důležité. Tento vitamin navíc zabraňuje anemickým onemocněním. Vitamin C je citlivý na světlo, teplo a kyslík. Proto jsou ztráty, které jsou vzniklé dlouhým skladováním, konzervačními prostředky nebo vařením či pečením enormně vysoké.

Vitamin D

Vitamin D se v přírodě vyskytuje poměrně zřídka, může být však produkován lidskou kůží. Výchozím bodem je sloučenina cholesterolu. K vlastní produkci vitaminu v těle je ovšem nezbytně nutný čerstvý vzduch a sluneční světlo. Čím více denního světla pokožka dostane, tím méně vitaminu D je potřeba doplňovat stravou. Vitamin D napomáhá přeměně lymfocytů v brzlíku na T lymfocyty. Ovlivňuje metabolismus vápníku a pomáhá tím přenosu signálů z jedné nervové buňky na druhou.

Vitamin E

Vitamin E se vyskytuje v přírodě v různých formách, které se od sebe vzhledem k jejich zhodnocení v lidském organismu silně odlišují. Vitamin E chrání citlivé látky, jako je vitamin A, mastné kyseliny nebo tělové buňky před škodlivými volnými radikály. V imunitním systému podporuje vitamin E tvorbu protilátek. Spolu s vitaminem C patří k nejúčinnějším substancím při infekcích. Nedostatek vitaminu E způsobuje zhoršení zánětů a bolesti. Vitamin E je citlivý na teplo, kyslík, světlo. Při vaření dochází ke ztrátám až do výše 55 procent. Nejhodnotnější forma vitaminu E existuje v potravinách živočišného původu. Velké množství se nachází v rostlinné stravě, především v rostlinných olejích.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.