Kód pojišťovny

Obtíže při vyprazdňování

Ilustrační obrázek

Potíže s vyprazdňováním se řadí mezi nejčastější zažívací potíže. Zácpou trpí až jedna třetina dospělé populace a ženy jí trpí dokonce třikrát častěji než muži. U každého jedince je činnost střev trošku jiná a podle odborníků v případě, že má jedinec tuhou stolici a vyprazdňuje se méně než třikrát za týden, trpí zácpou.

Funkční zácpa

Funkční zácpa je způsobena zpomalením průchodu tráveniny střevem nebo špatnou funkcí svalů pánevního dna. Mezi nejčastější příčiny patří nevhodná skladba našeho jídelníčku a nedostatečný přísun tekutin. Dále k těmto potížím přispívají také špatné stravovací návyky a nepravidelný denní režim. Zácpa však může signalizovat také některé vážné nemoci, které postihují orgány trávicího ústrojí. Z těchto důvodů se jí nevyplatí jen tak podceňovat.

Pitný režim

O pitném režimu se hovoří stále a je to opravdu základ našeho zdraví. Nedostatek vody může způsobit kromě zácpy také bolesti hlavy nebo ústřel páteře a nesoustředěnost. Zdravý člověk by měl přijmout denně 2 až 2,5 litru (vše však záleží na tělesné konstituci, počasí míře fyzické aktivity a věku). K pití se doporučuje především neperlivá voda. Do pitného režimu se nezapočítává černý čaj, káva, alkohol, a některé bylinné čaje, které stimulují odvodnění.

Chlórovaná vodě

Pokud nás trápí zácpa, měli bychom si dávat pozor n chlorovanou vodu, protože nám může způsobit řadu nepříjemností a potrápit střevní mikroflóru. Pokud je obsah chloru v naší pitné vodě příliš vysoký, že pociťujeme jeho chuť a zápach, pak se dostává do našeho zažívacího traktu ve velkém množství a může ohrozit nebo zničit i užitečné bakterie. Na lačno se doporučuje vypít sklenici teplé vody s pár kapkami citrónu.

Vláknina

V případě funkční zácpy doporučují lékaři úpravu jídelníčku a mezi první opatření patří přidání většího množství vlákniny. Vláknina napomáhá  zvýšit objem potravy ve střevech, podporuje trávení, urychluje střevní peristaltiku a usnadňuje vyprazdňování. Doporučený přísun vlákniny je u dospělého člověka zhruba 20 až 20 g na den. V případě, že sice zvýšíme přísun vlákniny, ale dostatečně nepijeme, dojde ještě ke zhoršení zácpy. Česká republika je bohužel na vrcholu pyramidy ve výskytu rakoviny tlustého střeva.

Kde najdeme nejvíce vlákniny?

Největší množství vlákniny najdeme ovoci a zelenině, dále v luštěninách, ořechách nebo celozrných výrobcích. Bohatým zdrojem mohou být například otruby, lněná semínka, rozinky, sójové boby, fazole nebo ovesné vločky. Strava bohatá na vlákninu pomáhá také při redukci hmotnosti. Dochází totiž k navození pocitu sytosti. Náhradním řešením mohou být doplňky stravy obsahující vlákninu, například Psyllium, které můžeme přidat do jogurtu nebo polévky.

Ve správnou dobu

Potrava by měla být přijímána pravidelně, dokonce je podle odborníku vhodné, konzumovat potravu ve stejném čase, pětkrát denně v malých porcích.

Stresové faktory

Zácpa může vzniknout i v důsledku psychických potíží. Stres ani stavy úzkosti nejsou pro trávení dobrými společníky. Organismus reaguje na déletrvající napětí zpomalením střevní peristaltiky nebo zadržováním stolice. V našem režimu bychom neměli zapomínat také na relaxaci. Činnost střev také podporuje pravidelná pohybová aktivita. Při potížích s vyprazdňováním dávejte přednost raději uvolňovacím cvičením, při kterých si protáhneme bederní páteř a zpevníme břišní lis a oblast pánevního dna. Velmi vhodné jsou také svižnější procházky v délce 30 minut 2x a ž 3y týdně.

Pozor na projímadla

Užívání projímadel patří mezi krátkodobá řešení, protože jejich dlouhodobé používání vede k tomu, že střevo ztrácí schopnost samo aktivně pracovat a potíže se zácpou se mohou ještě více prohloubit. Lidé, kteří mají sklony k zácpě, by rozhodně neměli své nutkání na stolici přemáhat. Potlačování nutkání na stolici může mít za následek zvýšení problémů s vyprazdňováním.

Zácpa u dětí

Ve velkém množství případů vzniká zácpa u dětí v důsledku špatné výživy s přílišným množstvím světlého chleba, koláčů, pudinku, masa, uzenin, sýrů, vajec a sladkostí. Na druhé straně chybí ovoce, zelenina a důležitá vláknina. Zácpa není žádné speciální dětské onemocnění, ale základní nešvar západní blahobytné společnosti, kterým jsou stále více postiženy i děti. Zácpa však může provázet některá akutní onemocnění jako spálu nebo angínu.

Jak můžeme dítěti pomoct?

V žádném případě bychom dítěti neměli dávat žádné projímadlo bez lékařského svolení a v žádném případě ne takové, které je určeno pro dospělé. Při chronické nebo akutní zácpě často pomůže již doušek vody, a to nejlépe vlažné, která se pije ráno na lačný žaludek. Stejné účinky má i celé jablko.

Pití

Nedostatečný přísun tekutin zahušťuje střevní obsah. Děti musí v poměru ke své tělesné hmotnosti pít více než dospělí. Vhodné jsou bylinkové čaje nebo ovocné šťávy. Množství pitného režimu se samozřejmě odvíjí od věku dítěte a okolní teploty. Není vhodné, když děti pijí studené nápoje s ledem. Mezi projímavé nápoje patří například podmáslí, kyselé mléko, šťáva ze sušených švestek nebo rajčatová šťáva.

Pravidelnost vyprazdňování

Důležité je navyknout dítě na pravidelné vyprazdňování střev, například ráno nebo po jídle. K tomu je však zapotřebí hodně času. Dítě by se v žádném případě nemělo cítit pod nátlakem, jinak se střeva křečovitě stáhnou a výsledek se nedostaví. V takových případech se občas osvědčuje posadit dítě na nočník s hračkou nebo pastelkami. Pokud se naše dítě vyprazdňuje jen každý druhý nebo třetí den a stolice je zcela normální bez známek zahuštění, je to zcela v pořádku.

Pohyb

Dítě, které se pravidelně nepohybuje, má sklon k zácpě daleko větší než to, které má pravidelný a adekvátní pohyb. Choďte proto častěji se svým dítětem na procházky a najděte si nějaký park, hřiště nebo zahradu, kde se můžete bezpečně a beze strachu pohybovat.

Domácí prostředky

Při akutní zácpě, například na cestách nebo při změně životních návyků, velmi pomáhá ricinový obklad. Doporučuje se pro malé děti a kojence. Složíme utěrku tak, aby pokrývala bříško dítěte a utěrku napustíme do trochy ricinového oleje a za pomocí druhé utěrky nebo bavlněné plenky, uděláme ovin kolem těla. Obklad by měl působit přes noc a při bolestech můžeme na obklad přiložit také lehkou ohřívací láhev.

Masáž

Při zácpě pomáhá také lehká masáž bříška, a to nejlépe ve směru hodnotných ručiček. V rámci aromaterapie můžeme použít například fenykl, majoránku nebo rozmarýn. Doporučuje se také pití fenyklového čaje. Jestliže je zácpa způsobena pod vlivem psychických potíží, tak je vhodná komplexnější terapeutická práce.

Klystýr

U kojenců je v některých případech vhodné použití klystýru, které můžeme zakoupit v lékárně. Vhodné a šetrné je spojení klystýru s heřmánkovým čajem. Kojená miminky vylučují každý den až sedm měkkých stolic. Může se však stát, že během několika dnů vyměšují pouze jednou denně, aniž by jejich stolice měla abnormální tuhost. To znamená, že dochází k dokonalému zpracování mléka a na vylučování zbude již velmi málo.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Zácpa může také signalizovat nějaké vážnější onemocnění. Jestliže nedojde po dvou až třech dnech ke zlepšení, měli bychom navštívit lékaře. Měli bychom zvýšit pozornost zejména v případě, že: má dítě napuchlé bříško, trpí bolestmi a je bez nálady nebo naopak velice plačtivé a podrážděné. V případě opakovaných potíží se zácpou, lékař vyšetří dutinu břišní a prohmatá konečník, popřípadě provede ultrazvukové vyšetření, aby mohl stanovit řádnou diagnózu.

Výživa

Při zácpě bychom se měli u dětí vyvarovat konzumací kakaa, banánů, čokolády, černého čaje a mléka. Trávení podporují takzvané balastní látky, což jsou rostlinné vlákniny, které stimulují vylučování důležitých trávicích sekretů a zajišťují střevům potřebný čas na to, aby se mohla zaobírat potravou. Některé balastní látky však ovlivňují nejen trávení, ale také i nadýmání. Nebezpečí plynatosti hrozí zejména u ovesných otrub, ovesné mouky, celeru, luštěnin nebo růžičkové kapusty. Mezi doporučované koření patří například kmín. Mezi vhodné potraviny, které jsou bohaté na vlákninu a není u nich velké riziko nadýmání patří : pšeničné otruby, pšeničná mouka, dýňová a slunečnicová semínka, rýže natural.

Co dělat pro zdravá střeva?

Strava, která je plnohodnotná a bohatá vlákninu dokáže udržet naše střeva v dobrém stavu a ovlivňuje to, zda potrava nezůstává ve střevech příliš dlouho. Dále je důležité opět připomenout pitný režim, protože díky pitnému režimu dochází nabobtnání balastní látky ve střevech a ke stimulaci pohybů, které dopravují potravu dále. Dále je nutné postarat se o to, aby dítě mělo dostatek pohybu během dne.

Sušené ovoce a lněná semínka

Na noc můžeme namočit nakrájené sušené fíky a švestky a vytvořit tak šťávu, kterou dáme pít dětem ráno na lačný žaludek. Změklé ovoce můžeme také přidat do musli. Je však důležité použít pouze nesířené plody. Také můžeme použít pomletá lněná semínka a rozinky, které naložíme každé zvlášť přes noc a zakryjeme do sklenic naplněných vodou. Z lněných semínek vznikne hustá kaše, do které ráno zamícháme měkké rozinky. Vodu s rozinek pijeme ke kaši. Promícháním lněných semínek s medem a několika kapkami citrónové šťávy získáme hmotu, kterou můžeme přidat do kyselého mléka nebo polévky.

Doporučená koření

Mezi doporučená koření, které podporují trávení patří například: oman, anýz, fenykl, zázvor, koriandr, kmín nebo pepř a majoránka.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.