Kód pojišťovny

Jak zvýšit imunitu dítěte?

Ilustrační obrázek

Jestliže se u dětí vyskytují časté infekční potíže, jakými jsou například nachlazení, bronchitida a podobně a průběh infekcí je zdlouhavý, měli bychom se vážně zamyslet na posílením dětské imunity. Takové děti mají většinou i u lehkých onemocnění těžší průběh než je obvyklé a jsou často unavené a malátné.

Jaké mohou být příčiny?

Mezi příčiny snížené imunity patří například stravovací chyby, kdy jídelníček není vyvážený vzhledem k věku a fyzické aktivitě dítěte. Stále se velmi podceňuje přísun vápníku, zinku a železa ve stravě dětí. Není správné dítě „ládovat“ pouze nějakými potravinovými a vitaminovými doplňky, ale je více než nutné, tyto potřebné látky a vitaminy dodat do organismu v přirozené podobě! Na to by maminky měly myslet v případě, že chtějí, aby jejich dítě bylo zdravé. Dítěti nestačí pouze teplý školní oběd, který bývá nevalné chuti a koupená svačina ve školních automatech. Jistě je to jednoduché a bezpracné, dát dítěti peníze na svačinu, ať si něco koupí v pekárně, než vymyslet a nachystat svačinu, která by splnila určitou zdravotní normu. Pokud dítěti není vedeno ke zdravému stravování od dětství a zcela přirozeně, těžko najde k vaření a přípravě jídle vztah v budoucnu.

Psychická zátěž

Aniž si to pořádně uvědomujeme tak i dětský imunitní systém je v úzkém vztahu s psychikou, takže na oslabení obranyschopnosti mohou mít vliv vedle infekcí tak psychické zátěže. Na posílení imunity hraje vliv harmonické rodinné zázemí, zdravé a přiměřené nároky na dítě (ne přehnaná očekávání a tlak na výkon ve škole či sportu apod.). Pamatujte na to, že zdravé a radostné dítě je velký životní dar a ne samozřejmost!

Přírodní léčebné prostředky

Imunitní systém můžeme posílit celou řadou přírodních preparátů. Může se jednat o bylinkové čaje (například mateřídoušku, meduňku), aromaterapii, která ovlivňuje oblasti nervového systému, který řídí imunitní systém. Mezi posilující vůně patří například eukalypt, čajovník nebo tymián. Dítěti můžeme dát několik kapek vybraného oleje do aromatické lampy nebo odpařovače.

Výživa

Pro imunitní systém je důležitý zejména vitamin A, jehož nedostatek oslabuje slezinu a brzlík, což jsou orgány důležité pro obranyschopnost organismu. Dále vitamin B6, který podporuje metabolismus aminokyselin a tím také stavbu bílkovin. Tento proces je pro imunitní systém nesmírně důležitý. Pokud je tento proces narušen, dochází k onemocnění organismu. Kyselina listová patří k vitaminům skupiny B a zajišťuje růst a dělení červených a bílých krvinek a tvorbu protilátek. Kyselina listová z potravin živočišného původu je pro organismus využitelná pouze omezeně. Pro vytvoření dostatečných zásob se proto lépe hodí rostlinná strava. Vitamin C je nejznámějším vitaminem s velkým podílem na imunitu. Je příčinou toho, proč fagocyty imunitního systému mají chuť na „vetřelce“, jakými jsou viry a bakterie. Vitamin E podporuje tvorbu protilátek, kromě toho chrání imunitní systém před napadením škodlivými radikály.

Minerální látky důležité pro obranyschopnost

Hořčík se účastní tvorby buněk, z nichž vznikají protilátky. Vlivem dlouhodobého působení stresu se množství hořčíku snižuje. Stopový prvek selen je součástí enzymu, který chrání imunitní systém před napadením volnými radikály. Selen plní podobnou úlohu jako vitamin E. Zinek se podílí na tvorbě protilátek a udržuje v činnosti důležité T lymfocyty. Pokud organismu chybí měď, neumí správně využít vitamin C, protože tento prvek je součástí enzymu, který se nazývá oxidáza kyseliny askorbové.

Biologické látky posilující imunitu

Karotenoidy jsou provitaminy vitaminů  A . Zvyšují počet fagocytů, což jsou buňky pohlcující cizorodé látky. Saponiny jsou látky podílející se na zvýšení koncentrace protilátek v krvi. Flavonoidy najdeme v rostlinné stravě a ty mají vliv na imunologickou rovnováhu a brání nadměrným imunitním reakcím. Sulfidy se vyskytují především v česneku a v cibuli a podněcují aktivitu buněk, které ničí cizorodé látky. Podle dosavadních výzkumů bakterie mléčného kvašení jsou prokazatelně přítomny ve střevech dokonce i po 2 týdnech po požití. Pravidelnou konzumaci jogurtů s laktobacily  podporujeme růst bakterií, které se již v našich střevech nacházejí. Velký vliv na základ solidního imunitního systému má pro naše dítě kojení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.