Kód pojišťovny

Dívčí potíže

Ilustrační obrázek

Již od narození děvčátek jsou veškeré dívčí pohlavní orgány vytvořeny, avšak jejich rozvoj se odvíjí od přítomnosti nebo nepřítomnosti ženských pohlavních hormonů. Mezi nejdůležitější hormony patří ty, které jsou produkovány vaječníkem, což jsou estrogeny. Co se týká přítomnosti hormonů, rozdělujeme dívčí věk na tyto etapy: období, novorozenecké, dětské období (tzv. klidové období) a období pohlavního dospívání.

Novorozenecké období

U děvčátek trvá zhruba šest týdnů, kdy se jejich tělo nachází pod vlivem hormonů a poté se z jejich těla hormony vyloučí. Působením těchto hormonů má novorozená holčička zduřelé prsní žlázky. V některých případech z nich může vytéct i kapka mléčného výměšku. Na zevních rodidlech se pod působením hormonů objeví také změny, ale veškeré tyto změny jsou fyziologické a následně vymizí.

Dětské období

V tomto období, které je také nazýváno klidovým obdobím nekolují žádné pohlavní hormony a celá reprodukční soustava je bez funkce. Prsní žlázky nejsou zduřelé a prsní krajina dívek se v tomto období vůbec neodlišuje od chlapců. Na rodidlech ani v podpaží se nenachází žádné chloupky. Děloha je zhruba ve velikosti jednoho článku malíčku a vaječníky mají velikost malých fazolek a neprodukují vůbec žádné hormony.

Období pohlavního dospívání

Jedná se o období, které je charakteristické dramatickými změnami jak z hlediska funkce, tak z hlediska psychiky. Tyto změny jsou způsobeny podněty z centrální nervové soustavy a podvěsku mozkového, které aktivují vaječník a následně dochází k produkci pohlavních hormonů, které následně spustí celou řadu změn, které označujeme jako pubertu.

Výtoky z rodidel

Patří mezi nejčastější gynekologické potíže a jedná se o příznak zánětlivého onemocnění pochvy a zevních rodidel. Mezi další příznaky zánětu patří zarudnutí, pálení a svědění. Výtok může mít různý charakter: hnisavý, řídký, vodnatý apod. Každý z nich je typický pro určitý druh zánětu. Výtok u dospívajících dívek bývá nejčastěji spojen s chybou hygieny (obrácená hygiena po stolici, škrabání v rodidlech apod. Častou cestou přenosu infekce představují roupi. V některých případech se vyskytne výtok v souvislosti s jinými záněty (při angíně, zánětu středního ucha apod. Druhy výtoku se odvíjí od věku dívky.  Vždy je však potřeba zjistit příčinu a podle ní následně zvolit léčbu.

Léčba výtoku pomocí antibiotik

Léčba výtoku za pomocí antibiotik celkově se nedoporučuje. Sice dojde k přechodnému nebo úplnému zmírnění příznaků, avšak brzy se opět objeví, protože dívka se opět „nakazí“ bakteriemi z dutiny vlastní pochvy, ke kterým se antibiotikum nedostalo. Pouze v případě, že výtok je spojen s jinou přidruženou infekcí, je léčba pomocí antibiotik nevyhnutelná. Vždy je však ještě nutná lokální terapie.

Spodní prádlo

Dívka trpící výtokem by měla nosit čistě bavlněné kalhotky, protože jsou prodyšnější a lépe odvádějí a odpařují vlhkost. V rámci desinfekce až sterilizace je možné je po vyprání přežehlit, což u umělohmotného prádla není možné. Někteří lékaři hovoří o „džínové nemoci“. Džínové kalhoty jsou pevné a neprodyšné, což přispívá k vlhkosti nebo zapaření rodidel. Podobné je to také u elastických legín. Takové oblečení je vhodné pro sportovní aktivity, ale ne pro celodenní nošení, což platí i pro dospělé ženy.

Hygiena po stolici

Vzdálenost mezi konečníkem a rodidly je především u děvčátek velice krátká. Jestliže si holčička po stolici utírá zezadu, ze strany rodidel a pak papírek táhne dopředu, lehce si zanese malé stopy také na hráz nebo až do rodidel. Bakterie, které jsou ve střevech, jsou neškodné pouze, pokud jsou uvnitř střeva. Jinde, například v močových cestách nebo v rodidlech, jsou choroboplodné a mohou vyvolat záněty. Z těchto důvodu je více než nutné, aby si děvčátka osvojila návyky správné hygieny.

Úrazy rodidel

U malých děvčátek se úrazy rodidel vyskytují poměrně často. Příčinou je vyšší pohybová aktivita dětí spojená s neopatrností a nešikovností. Mezi typické mechanismy úrazy patří pád rozkročmo na kole, prolézačce apod. Krvácející poranění rodidel (kromě povrchních a mírně krvácejících) je nutné chirurgické ošetření. Sešití rány takto citlivé oblasti se musí provádět při krátké celkové anestezii. K bezpečnému uspání je vhodné, aby dítě mělo prázdný žaludek, aby při narkóze nezvracelo. Při úraze zevních rodidel může dojít k také k poškození močové trubice a jejího vyústění. Jestliže se dítě nemůže vymočit nebo pokud se zákrok provádí v blízkosti močové roury, tak se dítěti krátkodobě zavádí do močového měchýře cévka.

Srůst zevních rodidel

V některých případech dochází u dívek ke srůstu rodidel, kdy srůstají protilehlé části sliznice poševního vchodu, nejvíce to bývá odzadu dopředu. K tomuto stavu často dochází vlivem nedostatku pohlavních hormonů estrogenů. V důsledku takového stavu jsou sliznice pochvy a také poševního vchodu velice tenké. V případě, že zůstanou protilehlé sliznice k sobě přilepeny a slepeny nečistotou nebo mázkem, mohou k sobě pevně srůst. Při dostatečném zásobení hormony jsou sliznice výrazně tlustší, a proto ke srůstu zevních rodidel nedochází ani u novorozence ani v období puberty.

Způsobené potíže

Srůst zevních rodidel bývá diagnostikován při preventivní prohlídce nebo si rodiče všimnou neobvyklého vzhledu rodidel. Pokud je slepený celý poševní vchod, může dojít ke změně směru proudu moči. Vzhledem k tenkosti neestrogenizovaných slinic může ke srůstu zevních rodidel dojít celkem rychle. Často se to stává např. při pobytu dítěte ve škole přírodě nebo za pobyty matky v nemocnici apod. Při pečlivé hygienické péči o rodidla k takovému stavu nedojde.

Pohlavní dospívání

K pohlavnímu dospívání dochází u dívek o 1 až 2 roky dříve než u chlapců. Mezimozek (hypotalamus) nastartuje hormonální produkci a vysílá přímé povely k podvěsku mozkovému a následně dochází k vylučování hormonů v určitých asi devadesátiminutových intervalech. Celý další průběh pohlavního dospívání je bezprostředně řízen pomocí vaječníkových hormonů  - estrogenů. Prvními dvěma místy , kde je vliv estrogenů jasně viditelný jsou tak zvané druhotné pohlavní znaky, především prsní žlázy a stydké ochlupení.

Druhotné pohlavní znaky

Prsní žlázky, respektive prsy, se mohou začínat rozvíjet již od stáří 8 let. Definitivní rozvoj prsu jej zpravidla dosažen ve věku 14 let, ale může trvat i déle. Pubické ochlupení se začíná vyvíjet zhruba ve stejném stáří jako prsy, to znamená, že to může být ve věku již od 8 let. Stydké chloupky se nazývají pubes. Třetím z tzv. druhotných pohlavních znaků je ochlupení v podpaží, které se vyvíjí nejpozději a není ovlivňováno pouze estrogeny, ale také hormony nadledvin. Z viditelných orgánů estrogeny ovlivňují také zevní pohlavní orgány, z nichž nejvíce panenskou blánu a malé stydké pysky. Panenská blána (hymen) na estrogeny reaguje velmi výrazně a viditelně. V klidovém období je to jemná až průhledná blanka se zřetelným prstenovitým otvorem, pod vlivem estrogenů se ztlušťuje a skládá se do řas. Velmi významnými změnami prochází také děloha.

Ovulace

Dozrávání centrálních řídících hormonů a funkce vaječníku vrcholí dozráváním a uvolňováním vajíčka ze zralého folikulu a jeho přeměnou na žluté tělísko. Tento proces se nazývá ovulace a je předpokladem pro oplodnění. V době po prvním menstruačním krvácení a ještě dva roky po něm nenastávají ovulace  vždy, v každém cyklu spíše naopak. Hovoříme o tom, že velká část cyklů jsou anovulační cykly. Puberta nevrcholí první menstruací, ale až úplným dozráním celého systému hypotalamu-hypofýzy – vaječník – děloha, čímž se dívka stává ženou.

Předčasná puberta

Jestliže se u dívky objeví známky pohlavního dospívání dříve než je obvyklé, hovoříme o předčasném pohlavním dospívání. Příčinou předčasné puberty je předčasná aktivace mechanismů dospívání v mozku, zpravidla bez zjevné nebo známé příčiny. V důsledku tohoto procesu jsou také vaječníky přinuceny k tvorbě estrogenu dříve, a proto i jednotlivé znaky dospívání probíhají v sledu obvyklém při normálním dospívání, ale dříve. Další příčinou předčasné puberty může být nádor vaječníku, který produkuje pohlavní hormony – estrogeny, ale ve velikých množstvích, takže předčasné dospívání probíhá daleko intenzivněji a nemusí probíhat v obvyklé podobě. Dívka například začne nejprve krvácet a potom ji rostou prsy. Není to tak vždy, ale nádor také současně zvětšuje bříško. Hormony, které produkují nádor vaječníku, jsou sice vzácnou příčinou předčasné puberty, ale i tak je nutné udělat vždy důležitá vyšetření pro vyloučení této možnosti.

Vliv na psychiku dívky

Předčasná puberta představuje velmi závažnou poruchu, která přináší značné potíže v oblasti psychické i sociální. Dítě je pro svou odlišnost středem zájmu dětí i dospělých a nevhodné dotazy a posměšky dívku velmi traumatizují. Dalším riziko představuje skutečnost, že takto předčasně vyspělé dívky bývají pohlavně zneužívány.

Rizika předčasné puberty

Jestliže není předčasná puberta léčena, dochází nejprve k zrychlení růstu. Dívky se stávají nejen vyspělé, ale také vyšší než stejně staré děti a potom dojde vlivem hormonů k zastavení růstu. Zástava růstu je bohužel již nevratná a neléčitelná a dítě zůstane po celý svůj život trpasličího vzrůstu.

Léčba předčasné puberty

Předčasnou pubertu lze velmi dobře léčit pomocí hormonů, tedy vlastně „antihormonů“. Pomocí této léčby lze zastavit viditelné známky předčasného dospívání, ale do normy je uveden růst a vyzrávání kostry, takže dítěti nehrozí  malá výška v dospělosti. Jakmile se léčba ve vhodném časovém úseku zastaví, dívka se vyvíjí normálně. Jestliže prokážeme hormony produkující nádor vaječníku, pak je nutný operativní zákrok nebo i onkologická léčba (v případě zhoubného nádoru). Každá léčba je účinná pouze v případě, že je zahájena včas a to je možné pouze při včasné diagnostice.

Opožděné pohlavní dospívání

Opožděné pohlavní dospívání se v některých případech vyskytuje jako určitý rodinný znak a podílejí se na něm tedy geny. Tato odchylka se může dědit i ze strany otce dívky nebo jeho příbuzných. Také u otce mohlo dojít k opožděnému pohlavnímu dospívání. V jiných případech je opožděné pohlavní dospívání způsobeno některým onemocněním (diabetem), při poruchách funkce štítné žlázy a také při poruchách funkce nadledvin. Pohlavní dospívání se většinou opožďuje také u dívek, které mají velice nízkou tělesnou hmotnost. Jedná se především o dívky intenzivně velice sportujících (baletky, gymnastky, krasobruslařky, běžkyně apod.). Tato skutečnost má souvislost s nízkým procentem podkožního tuku. V případě, že dívka nedostane menstruaci  nejpozději do 15 let, je návštěva gynekologa zcela na místě. |

 Primární amenorea

Jestliže dívka starší patnácti nedostane menstruaci, nazývá se tento stav primární amenorea. V případě, že se jedná o důsledek vývojové vady, nemusí se tato vada odhalit. Pokud se jedná o hormonální poruchu, pak se tato hormonální nedostatečnost neprojeví pouze na chybění rozvoje tzv. druhotných pohlavních znaků, ale nepříznivě to ovlivní i vývoj dělohy, a především to může vážně ovlivnit kostru.

Osteoporóza

 V době mezi 12. a 18. rokem života dívek se kostra nejvíce obohacuje minerálními látkami (nejvíce vápníkem) a získává rezervu pro celý další život. K tomu jsou nezbytně nutné právě pohlavní hormony, tedy u dívek vaječníkové estrogeny. Při nedostatku estrogenu v tomto kritickém období, přijímá kostra minerály nedostatečně a důsledkem toho dochází k předčasnému řídnutí kostí (osteoporóze). U žen, které měly opožděné dospívání se osteoporóza projeví o 20 let dříve než u žen zdravých.

Nadměrná produkce mužských pohlavních hormonů

Dalším důvodem opožděné menstruace může být nadměrná produkce mužských pohlavních hormonů. Vaječníky každé ženy produkují také i malé množství mužských pohlavních hormonů, které mají také u žen svůj význam. V případě nadbytku pak dochází k nadměrnému ochlupení na neobvyklých místech (knírek, vousy na bradě, chlupy na prsních bradavkách, apod.). Dívka může také trpět výrazným akné. Nadměrné množství mužských hormonů může mít původ ve vaječníku, ale také v nadledvinách. Takový stav je nutno vyšetřit a léčit .

Menstruační cyklus

Menstruační cyklus trvá obvykle 28 dní (počítáno od prvního dne krvácení do prvního dne dalšího krvácení), ale za normální cyklus považujeme i cyklus s výkyvy frekvence od 23 do 35 dní. Menstruační krvácení tvá většinou 3-5 dní, za horní hranici ještě normálního trvání menstruace považujeme 7 dní. Ztráta krve během menstruace není velká : za celou menstruaci (počítáno celé 3 dny až 5 dní) je to 80 až 150 ml krve. V procesu menstruace a jeho řízení hraje důležitou funkci žluté tělísko a jeho hormon progesteron. U dívek po první menstruaci však ovulace často nenastává. I při chybění hormonu žlutého tělíska dochází ke krvácení, ale ne vždy pravidelně. Je to však zcela normální, fyziologický jev a je výrazem nezralosti nebo pomalého dozrávání hormonální regulace.

Poruchy menstruačního cyklu

Mezi nejčastější poruchy menstruačního cyklu u dospívajících dívek patří oligomenorea, což znamená, že menstruace po sobě následují za dobu delší než 5 týdnů (35 dní) a žádnou vzácností nejsou intervaly 2-3 měsíců. V některých případech může menstruace přicházet dříve než za 3 týdny nebo může dojít ke kombinaci obou poruch. V důsledku chybění ovulace, se nezkypřená děložní sliznice neodlučuje lehce od děložní stěny, a proto bývá provázející krvácení zpravidla silnější. V extrémních případech dochází k velmi silnému krvácení, které může dívku v důsledku vyšší krevní ztráty oslabovat. Takový stav se nazývá juvenilní metroragie (dysfunkční děložní krvácení).

Kdy vyhledat odborníka?

V prvních letech menstruačního cyklu jsou nepravidelnosti zcela fyziologické, ale v případě, že dívka krvácí příliš dlouhou dobu, příliš často a silně je potřeba vyhledat odbornou péči. Průměrné stáří při začátku menstruace se mění historicky i geograficky. Jestliže jsou intervaly mezi dvěma menstruacemi příliš dlouhé, doporučuje se doplnit dívce hormon žlutého tělíska z důvodu prevence, aby menstruace nebyla příliš silná. Pokud dochází k velmi silnému krvácení, je potřeba ho zastavit,ale současně způsobit, aby se nepravidelně narostlá děložní sliznice správně a zcela odloučila a dostala z dělohy ven. V takovém případě se provádí aplikace obou pohlavních hormonů (estrogenu a progesteronu).

Anémie

Někdy se stává, že krvácení trvá velmi dlouho a je tak silné, že dochází k anémii (nedostatku červených krvinek). Za takových okolností jsou dívce podávány léky, které obsahují železo. Jestliže dívka dokonce omdlévá nebo dochází k poruchám vidění a hučení v uších, je nutno ve výjimečných případech podat krevní transfuzi.

Dysmenorea

V počátku menstruace nebo těsně před ní mívají dívky někdy křečovité a silné bolesti. Takový stav se nazývá dysmenorea a je způsoben děložními stahy svaloviny a podléhá hormonálním vlivům. Po začátku krvácení zpravidla brzy přejde a pouze výjimečně trvá po celou dobu menstruace. Některé ženy přitom trpí i bolestí hlavy, průjmy nebo dokonce omdlévají. Dysmenorea se týká častěji dospívajících a mladých dívek a po prvním těhotenství většinou vymizí nebo se podstatně zmírní. Dysmenorea se řadí mezi tzv. psychosomatická onemocnění.

Prevence

Je velice důležité, aby každá dívka byla o menstruaci poučena ještě dříve, než se měsíčky objeví. Poučení a rozhovor by měl být zcela přirozený, aby dívka menstruaci očekávala jako zcela běžný projev dospívání a důkaz toho, že její reprodukční soustava již dospěla a je v pořádku. Pokud dívka dostane informace až se menstruace objeví, může to být pro ni šok.

Mýdla

Běžná mýdla jsou zásaditá, což není pro rodidla zrovna vhodné. Zdravá pochva má velmi kyselé prostředí a tato kyselá reakce je zcela přirozeným obranným mechanismem před vnikáním a rozmnožováním bakterií. Alkalické mýdlo tuto obrannou schopnost rodidel ruší. Parfémovaná mýdla nejsou na rodidla vhodná proto, že mohou dráždit citlivou pokožku a sliznice. Doporučuje se jakýkoli prostředek intimní hygieny, který má kyselou reakci, což se označuje takzvaným pH a vhodné je pH 5,5. Na výrobcích je to vždy uvedeno. V období menstruace odtéká z dělohy krev s maličkými kousíčky odumírající děložní sliznice. Jedná se o ideální živnou půdu pro bakterie a z těchto důvodů je kvalitní hygienická péče o rodidla velice podstatná. Menstruační krev má určitý zápach, především v případě, že na rodidlech zasychá, a proto vše, co se týká hygieny, není vhodné podceňovat.

Slipové vložky

V současné době se hodně používají tzv. slipové vložky, které pohlcují tekutina a pachové látky. Je to samozřejmě velice vhodný doplněk intimního oblečení, ale za předpokladu, že si dívka nebo žena vymění vždy, když jsou znečištěné a nasáklé. Při používání slipových vložek neplatí, že můžeme nosit jedny kalhotky několik dní bez výměny prádla. Podstatný je také svrchní oděv.

Používání tamponů

Poševní tampony jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, který velmi dobře pohlcuje menstruační krev hned, jakmile opustí dělohu. Menstruační tampony se prodávají v různých velikostech. Jakou velikost zvolíme se odvíjí od intenzity krvácení,. Menší velikost tamponu se používá také u dívek s neporušenou panenskou blanou. Při používání vložek i tamponů však platí pravidlo, že se musí často obměňovat, a to nejméně čtyřikrát denně nebo častěji v závislosti na intenzitě krvácení.

Zánět vaječníků

U dospělé ženy je zánět vaječníků poměrně těžké onemocnění provázené velkými bolestmi a teplotami. U dospívajících probíhá zánět vaječníků méně intenzivně. Dívka cítí pouze pobolívání v podbřišku především při otřesech, prudkém dosednutí, běhu apod. Teploty bývají pouze nepravidelně zvýšené. Pro diagnózu zánětu vaječníků je nejdůležitější gynekologické vyšetření. V případě potvrzení diagnózy následuje léčba pomocí antibiotik.

Jaká je prevence?

Mezi preventivní opatření vzniku zánětu vaječníků u dívek patří pravidlo, že každá dívka po operaci slepého střeva by měla být vyšetřena dětským gynekologem. Vyšetření se doporučuje provést měsíc po provedeném operativním zákroku. Jestliže však byly před, v průběhu nebo po operativním zákroku zjištěny komplikace, pak by kontrola měla být provedena daleko dříve. Na zánět vaječníku bychom měli pamatovat také v případě, že dívka při angíně má bolesti v podbřišku, což platí především pro dívky, které již zánět vaječníků prodělaly.

Vrozené vývojové vady rodidel

Tato problematika je poměrně složitá a komplikovaná. Vrozené vývojové vady se mohou týkat také reprodukční soustavy. Tyto vady mohou být různého charakteru a mohou komplikovat pohlavní život nebo znemožňovat mateřství. Projevují se v různých fázích vývoje od narození až do dospělosti. Od toho se také odvíjí doba, kdy se provádí operační úpravy.          Vrozené vady ženských pohlavních orgánů se často kombinují s vrozenými vadami močové soustavy, což je způsobeny embryonálními vlivy.

Nádorová onemocnění

Nádorová onemocnění provázejí lidstvo od samého počátku existence. V posledních letech však zaznamenáváme nárůst tohoto onemocnění, což jemno jiné ovlivněno skutečností, že roste průměrná délka lidského života. Pozorujeme také přibývání škodlivin a karcinogenních látek v našem životním prostředí. V porovnání s dospělými je výskyt nádorů v oblasti pohlavních orgánů u dětí mnohem vzácnější.

Nádory vaječníků

Patří mezi nejčastější nádory týkajícího se dětského věku. Vyskytují se však v každém věku života ženy. U dospělých žen a žen v seniorském věku se jedná o nejčastější typ rakoviny a u dětí a dospívajících se jedná o jiné nádory než rakovinné povahy. Nejčastěji se jedná o nádory ze zárodečných buněk nebo o nádory z buněk, které ve vaječníku dospělé ženy produkují hormony. Ne všechny nádory patří do skupiny zhoubných nádorů. Nádory vaječníků po dlouhou dobu nemusí činit žádné potíže. V případě zhoubného nádoru bývá nutná onkologická léčba pomocí chemoterapie a cytostatik.

Varovné signály

V případě, že dívka trpí bolestmi v podbřišku, zvětšuje se jí bříško zcela neúměrně k proporcím ostatních částí těla, má krvácení z rodidel v bezhormonálním období nebo jeví známky předčasného pohlavního dospívání, je třeba se obrátit na dětského nebo dorostového lékaře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.