Kód pojišťovny

Borelióza

Ilustrační obrázek

Přenašečem borelie je klíště a k infekci dochází nejen po přisátí klíštětem, ale i při náhodném rozdrcení klíštěte v prstech, borelie se mohou dostat do krevního oběhu také nepatrnými kožními trhlinkami. Z těchto důvodů se doporučuje odstraněná klíšťata nebrat do ruky a nerozmačkáváme je. Vhodné je klíště spálit nebo spláchnout. Pálení klíšťat v otevřeném ohni má své odpůrce, jelikož nelze vyloučit možnost prasknutí těla klíštěte žárem a rozprášení borelií do vzduchu., které můžeme následně vdechnout.

Život klíštěte s borelií

Životní cyklus klíštěte trvá 2-8 let, podle podmínek v přírodě. Během tohoto cyklu projde klíště třemi vývojovými stadii – larva, nymfa, imago (dospělý jedinec). Současně klíště vystřídá tři hostitele. Z vajíček snesených na jaře na zem se za 6-8 týdnů líhnou larvy. Ty se přichytí na drobného hlodavce. Po jednom sání krve larvy padají na zem, kde stráví zimu. Druhý rok na jaře se přemění v nymfy a parazitují na dalším zvířeti. Nejčastěji se jedná o veverky, ježky, ptáky nebo zajíce. Za tři měsíce se nymfy změní v imaga a ty napadají vysokou zvěř. Po páření a velkém sání krve zvětší mnohonásobně samičky svůj objem a padají na zem. V průběhu měsíce nakladou až dva tisíce vajíček nebo přečkají zimu. Klíště nalezneme v přírodě od března do listopadu na okrajích listnatých a smíšených lesů.

Přenos onemocnění

Po přisátí vylučuje klíště do rány sliny s protizánětlivými a anestetickými látkami. Borelie osidlují střevo klíšťat. Při sání krve pronikají střevní stěnou do slinných žláz, což trvá minimálně 24 hodin. Po 72 hodinách je nákaza přenesena zcela určitě. Další možnost přenosu je trus klíšťat. Po přisátí infikovaného klíštěte dochází k projevům onemocnění zhruba u 5 % případů.

Jaká je prevence?

K prevenci patří při pobytu v přírodě zejména ochrana oděvem a používání repelentů a pečlivá prohlídka celého těla. Při pobytu v rizikových oblastech se také doporučuje zvýšený přísun vitaminů skupiny B. Klíšťata přenášejí nejen borelie, ale také další onemocnění, např. virovou středoevropskou klíšťovou encefalitidu.

Stadia onemocnění

Onemocnění dělíme do tří stádií. V prvním stadiu se na kůži objeví zarudlá skvrna, která má nepravidelné okraje a blednoucí centrum. Tato skvrna může mít různou velikost. První stadium může být provázeno chřipkovými příznaky jakými jsou únava, zánět spojivek a zánět lymfatických uzlin. Mezi přisátím klíštěte a vznikem prvního stadia nemoci může uplynout několik dnů nebo týdnů (3-30 dní).

Druhé stadium onemocnění

Ve druhém stádiu docházíí k napadení nervového systému a může se objevit zánět mozkových blan, obrny, bolesti, které jsou vázány na průběhy nervů. V případě zasažení srdce může dojít k poškození převodního systému a poruchám rytmu. Onemocnění kloubů se projevuje stěhovavými bolestmi kloubů a v kloubu může dojít k tvorbě tekutiny.

Třetí stadium

Třetí stadium je charakteristické chronickými změnami orgánů. Při postižení kloubů dochází k otoku a tvorbě výpotků. Pokud je postižena kůže, tak je napjatá, lesklá a ztenčuje se. Velice závažné je postižení nervového systému v různých formách zánětu mozku a nervů.

Diagnostika

Při prvním stadiu se při diagnostice vychází z e vzniklé kožní skvrny. Protilátky proti boreliím v krvi se vyšetřují opakovaně nejdříve po 6týdnech a jejich výskyt není důvod k léčbě pomocí antibiotik. Protilátky bohužel nemají ochranný účinek a nechrání tak před boreliemi. Tyto protilátky mohou být pozůstatkem po infektu a mohou vzniknout také na podkladě zkřížené antigenní odpovědi, což je stav, kdy imunitní systém vytvoří určitý druh protilátek proti mikroorganismům, které jsou si blízce podobné.

Vyšetření mozkomíšního moku

Pokud je postižen nervový systém, je nutné vyšetřit také mozkomíšní mok. Pokud je v organismu kloubní zánět, provádí se vyšetření vypunktovaného kloubního výpotku, ve kterém se může pomocí speciální metody prokázat nebo vyloučit borelie.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.