Kód pojišťovny

I paměť se dá posilovat

Ilustrační obrázek

Současný vliv moderních technologií nemá na naší paměť zrovna kladný vliv. Dokonce se začíná hovořit o tzv. digitální demenci. Začínáme být totiž tak velmi závislí na chytrých telefonech a internetu, že si často nedokážeme vzpomenout ani na své rodné číslo.

Na naši paměť působí celá řada negativních faktorů a zcela zjednodušeně by se dalo říci, že elektronické přístroje (např. herní zařízení, chytré telefony apod.) jsou našim strašákem, protože podle odborných studií jejich nadužívání dokonce brání rovnoměrnému vývoji mozku. Části mozku, které jsou důležité pro naše soustředění a paměť totiž nedostávají určitý typ podnětů a začínají oslabovat (podobně jako tomu je u svalů).

Malé děti a školáci

Velmi varující stav je zejména u malých dětí a dětí mladšího školního věku. Jejich mozek se neustále vyvíjí a pokud je batoleti dáván tablet, aby si v klidu hrálo a „nezlobilo“, je to rozhodně špatně! Takový přístup vede akorát ke snížení schopnosti soustředění a paměti.

Koncentrace

Celkové na sebe necháme působit velké množství různých elementů a pak se divíme, že jsme nervózní a nesoustředění. Pokud v pokoji hraje televize, my píšeme na mobilu zprávu a při tom ještě komunikujeme, což je dnes téměř zcela běžné, kvalita komunikace se naprosto vytrácí, aniž bychom si toho vůbec všimli! Za takové situace se učí i naše děti, kdy kromě otevřené učebnice hraje na tabletu hry apod. Za takové situace nelze očekávat, že naše paměť bude reagovat kladně.

Nedostatek pohybu

Zřejmě vás nepřekvapí ani skutečnost, že nedostatek pohybu má také vliv na naši paměť. Z pohledu vývoje se naše mozky vyvíjely v pohybu, denně lidé ušli několik kilometrů. Cvičení totiž výrazně posiluje mozkovou činnost a průtok krve v oblasti hypokampu (část mozku uchovávající informace). Pravidelným cvičením se také snižuje riziko stařecké demence na polovinu, což je určitě důležitá informace, kterou, bychom rozhodně neměli podceňovat. Pro rozvoj našeho mozku je klíčové celoživotní učení. Jestliže mozek netrénujeme a občas ho nezatěžujeme novými informacemi, zakrňuje. Pro náš mozek je také prospěšné neustálé vzdělávání, luštění křížovek a sudoku.

Paměť a věk

Nejnápadnějším příznakem stárnutí jsou nedostatky v krátkodobé paměti a prodlužování reakčního času. Odborníci uvádějí, že pomocí tréninku lze vytvářet nové mozkové buňky, a to až tisíc neuronů denně.

Čtete správně?

Mozek dokáže kvalitně zpracovávat čtené celky a je to pro něj daleko přirozenější než postupné vnímání a hledání významu spojování jednotlivých slov. Pokud máme dobře trénované oko rychločtenáře, dokážeme velmi výrazně pochopit a zapamatovat si čtený text. Pokud se naučíme správně technicky číst, ušetříte až třetinu času, a to nám zcela určitě za trochu vynaložené energie a námahy stojí za to. Pokud umíme rychle číst, dochází také ke zlepšení chápání textu. Při nácviku rychločtení nehraje roli pouze věk, ale záleží na chuti a nadšení zdokonalit si své mozkové závity.

Brahmi

Patří mezi první písemně doloženou léčivou bylinu v lidských dějinách, která se užívala k uchování duševní a intelektové svěžesti. Dodnes bylo popsáno hodně bylinných látek, které mají větší nebo menší účinek na paměť. Současné vědecké studie uvádějí schopnost brahmi zbavovat mozkovou kůru metabolického odpadu a toxických látek a rekonstruovat poškozené i zaniklé komunikační spoje mezi mozkovými buňkami.

Paměťové techniky

Existuje mnoho paměťových technik, pomocí kterých můžeme naši paměť trénovat.

Mezi velice jednoduchou paměťovou techniku patří systém pomocí spojování. Tento systém nám umožňuje zapamatovat si kratší a jednoduché informace. Máme například tři slova – jídlo, kolo, žralok. Vymyslíme si jednoduchý vtipný příběh (bude zcela určitě i absurdní) a pak jsme schopni si zapamatovat daleko více slov a položek, což se nám bude hodit například při nakupování nebo vyřizování různých záležitostí. Ať už zvolíme při tréninku paměti jakoukoli techniku, neustálému opakování se stejně nevyhneme.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.