Kód pojišťovny

Odkud se vzal kartáček na zuby?

Ilustrační obrázek

První kartáčky se objevily již ve středověké Číně, kde si lidé čistili zuby nejprve zvířecími štětinami. Mnohem později použil stejný princip William Addis, který se stal prvním autorem patentu na zubní kartáček. K nápadu se dostal ve vězení, kde si odpykával trest za své prohřešky. Kartáčky si velice brzy našly svoji popularitu a dostaly se do obchodu. Někteří lidé si však zuby raději otírali pomocí hadříku. Ještě ve dvacátých letech 20. století si prý mnozí Američané nečistili zuby vůbec. Jedním z důvodů byla skutečnost, že tehdejší kartáčky dráždily dásně. Až s příchodem umělých hmot mohl kartáček nabýt jakékoliv podoby.

Kdy poprvé k zubaři?

Odborníci uvádějí, že návštěva zubaře je vhodná okolo prvního roku, avšak starat se o dásně a o zoubky dítěte, je nutné ještě mnohem dříve, než zoubky vyrostou. Zhruba okolo 4. - 6. měsíce, by si dítě mělo zvykat na to, že mu saháme do pusy. Zvýšená starostlivost začíná již při prvním prořezaném zoubku. Ve většině případů se jedná o dolní řezák, který může být s postupem času ohrožen zubním kazem. Prořezávání zoubků je zcela individuální a často se může i o několik měsíců opozdit.

Vliv kojení

Na správný vývoj svalstva uvnitř dutiny ústní má kojení. Svaly dutiny ústní a jazyka se navzájem koordinují. Kojení má vliv na vývoj patra, čelistí a retního uzávěru, který je důležitý pro správné postavení zubů a tím pádem o také správnou artikulaci. V případě, že matka kojit nemůže, měla by velice pečlivě vybírat tvar a velikost saviček. Od šesti měsíců můžeme dítě naučit pít z hrníčku s pítkem a membránou, která brání samovolnému vytékání tekutiny a nutí dítě sát. Sání posiluje retní a mimické svaly.

Jak začít s čištěním zoubků?

S čištěním zoubků bychom měli začít již mezi 4. a 6. měsícem života dítěte, kdy se mu začnou prořezávat první zoubky. K tomuto účelu postačí náš prst obalený kouskem čistého mulu. Mnohem účinnější je však použití gumového měkkého prsťáčku, který můžeme sehnat ve specializované prodejně. Minimálně 2x denně pak můžeme miminku promasírovat dásně a otřít první zoubky. Na prsťáček můžeme nanést speciální masážní gel. Jakmile dítěti vyrostou řezáky, je čas koupit první opravdový kartáček.

Vznik zubního kazu

Kazivost zoubků v dětském věku je poměrně vysoká. Není výjimkou, že děti přicházejí s mnohočetnými kazy, kdy se již bohužel nedá nic dělat, než postižené zuby vytrhnout. V případě komplikací, může mít dítě již déletrvající zánět. Vzniklý zánět bychom určitě neměli podceňovat, protože může poškodit vyvíjející se zub. Mléčné zuby mají kromě funkce estetické plnit také funkci fonační a rozmělňující. Pokud dojde k předčasnému vytržení stoličky, nebo o ni dítě přijde následkem úrazu, může dojít k prořezání stoličky na nesprávném místě a zoubky již nemají místo a pak je nutná korekce pomocí rovnátek.

Strava

Příjem stravy a vznik zubního kazu spolu navzájem velice souvisí. Z obecného hlediska se doporučuje snížit množství přijímaného sacharidu, a to především v pití. Mimo množství přijaté potravy je také nezbytná i četnost příjmu sacharidů v průběhu dne. Pro organismus je lepší, když sníme celou čokoládu naráz, než kdybychom ji ujídali během dne. Největší hrozbou jsou slazené nápoje, které se pijí neustále. Nevhodné je například pití sladkých nápojů v noci. Ve spánku dochází ke snížené produkci slin.

Zubní pasty

V prvních měsících dítěte je důležitější volba zubního kartáčku než zubní pasta. Velká část zubních past i dětských obsahuje fluor. Doporučuje se malé množství zubní pasty s nízkým obsahem fluoru. Důležité je, aby pasta dětem chutnala a děti uměly dobře vypláchnout ústa.

Technika čištění zubů

Techniku čištění zubů se dítě naučí jak doma, tak u zubního lékaře nebo dentální hygienistky. Zhruba od šesti let věku dítěte je možné použít elektrický zubní kartáček, který garantuje efektivnější čištění. Ve věku kdy má dítě všechny stálé zuby se doporučuje používání mezizubních kartáčků. V poslední době přibývá dětí, u kterých je nutná korekce zubů pomocí rovnátek. Zanedbaná péče by mohla mít na zuby destruktivní dopad.

Tipy pro zdravé zuby

  • Sladkosti – mlsouni by si měli dávat pozor na nadměrnou konzumaci sladkostí. Vhodnější alternativou než bonbony jsou žvýkačky bez cukru.
  • Led – led je pro zuby velice škodlivý, a proto bychom jej rozhodně neměli kousat, ale pít vodu raději pouze v tekuté formě.
  • Citrusové plody – Častá konzumace kyselých potravin může způsobit narušení zubní skloviny, což může následně vést k zvýšené citlivosti zubů.
  • Káva – káva a čaj patří mezi naše oblíbené nápoje, ale pozor bychom si měli dát na nadužívaný cukr v něm. Časté pití kávy nám může nepěkně zabarvit zuby, a proto je vhodné myslet také na doplnění pitného režimu.
  • Lepkavé potraviny – pokud se jedná o výběr zdravé stravy tak zde určitě patří i sušené ovoce, ale mnoho z nich je lepkavých. Takové potraviny mohou našim zubům škodit, takže po jejich konzumaci bychom si určitě měli vypláchnout ústa nebo vyčistit zuby. Totéž platí i pro konzumaci čokolády.
  • Lákadla – mezi nevhodné potraviny pro zuby patří také bramborové lupínky obsahující velké množství škrobu a soli.
  • Sladké nápoje – pro zuby představují velké riziko také většina sycených nealkoholických nápojů. Pití sladkých nápojů stimuluje zvýšenou aktivitu bakterií zubního plaku a může tak dojít k napadení zubní skloviny.
  • Pravidelná návštěva stomatologa – rozhodně bychom neměli zapomínat    na pravidelnou preventivní kontrolu stomatologa a dentální hygienistiky. Doporučuje se minimálně 2x ročně návštěva stomatologa.

Parodontóza

Zdravá dáseň by měla být růžová a pevná. Okolí krčků by nemělo být zarudlé nebo oteklé a dásně nesmějí krvácet ani při čištění pomocí tvrdého kartáčku. K jejich zdraví přispívá také denní čištění. Při otoku dásní nebo krvácení se rozhodně nedoporučuje otálet s návštěvou stomatologa a poradit se s ním o vhodné péči. Mezi častou příčinu vzniku onemocnění dásně patří nahromadění zubního plaku na povrchu zubů, především v okolí krčků pod okrajem dásně. Dásním také prospívá masáž okrajů. Stomatolog vám pomůže odstranit zubní kámen.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.