Kód pojišťovny

Kůže je nejen obal

Ilustrační obrázek

Naše kůže zajišťuje celou řadu důležitých funkcí: ochrannou, smyslovou, termoregulační, skladovací, vylučovací, resorpční, estetickou a komunikační. Tvoří první barieru obrany proti choroboplodným zárodkům nebo jiným škodlivinám ze zevního prostředí. Při této činnosti jí intenzivně pomáhá tenká kyselá vrstva z potu a mazu na povrchu pokožky. Na naši kůži se nám zobrazí vše, co prožíváme a co se v ní děje.

Kvalita pleti

Kvalita pleti je zpravidla dána genetickými dispozicemi, životním stylem a samozřejmě také věkem. Dědí se rovněž zabarvení pleti a její citlivost vůči slunečnímu záření. Pokožka je spolu s ledvinami, plícemi, střevy důležitým orgánem pro zbavování se toxinů z organismu. Rozlišujeme pleť normální, suchou, mastnou a smíšenou.

Normální a suchá pleť

Má krásně růžovou barvu a je velice dobře prokrvena a svěží. Normální pleť nepotřebuje zvýšené nároky na péči. Suchá pleť trpí častými podrážděními a je zpravidla dost přecitlivělá. Má sklon k tvorbě drobných šupinek. Mezi nejvíce postižené oblasti patří oční okolí a čelo. Tomuto typu pokožky chybí pružnost. Citlivé kůži je nutné dodat vlhkost a tuk.

Mastná pleť

Pro mastnou pleť je charakteristická lesklá a nečistá pokožka. Působí jako špatně prokrvená a má sklon k tvorbě rozšířených pórů a pupínků. Mastné pleti jsou často doporučovány kosmetické přípravky, které vysušují pleť, ale při dlouhodobém užívání se dosáhne naprostý opak. Mazové žlázy začnou reagovat na vysoušení zesílenou produkcí a stav se ještě zhorší. Tento typ kůže potřebuje velice jemnou péči, aby se vylučování mazových žláz postupně zklidnilo.

Smíšená pleť

Smíšená pleť se vyskytuje pouze v obličeji. Zpravidla se pokožka čela, nosu a brady chová jako mastná a zbývající část obličeje je spíše suchá a citlivá. O tento typ pleti se staráme podobně jako o pleť mastnou.

Prevence

Pokud chceme mít zdravou, krásnou a pružnou pokožku, je důležitá vnitřní i vnější prevence. Patří zde správná výživa, která zahrnuje příjem dostatečného množství minerálů a vitaminů, enzymů a kvalitních bílkovin a především konzumaci pestré stravy. Dále dodržování pitného režimu v podobě dostečné čerstvé vody a bylinkových čajů. Pokožka potřebuje také pravidelné mytí a opečování vhodnou kosmetikou. Také nesmíme zapomenout na dostatečnou ochranu pokožky před slunečním zářením.

Voda

Zdravé pokožce prospívá voda, a to jak zevnitř, tak zvenčí. Voda je nejzáhadnější tekutinou na zemské planetě a tvoří základní podmínky pro existenci života, protože je všude a ve všem. Voda uvádí do chodu a činnosti veškeré chemické děje, čistí, detoxikuje a dodává energii. Mluvíme však o vodě čisté, kterou nemůže nahradit káva, čaj, ani ovocná šťáva.

Minerály

Pokožka potřebuje také minerály, protože ty jsou stejně jako voda pro organismus nezbytné. Organismus si je neumí sám vyrobit, a proto je musíme pravidelně doplňovat, jinak dochází k narušování všech životních funkcí. Podstatný je jednak jejich dostatečný obsah a poměr minerálů v nápojích, potravě, doplňcích stravy, ale také schopnost organismu potřebné minerály ze stravy přijmout. Tělo nejsnáze vstřebává minerály ve formě koloidních roztoků.

Pomoc svépomocí

Naší pleti určitě také prospějí čisté přírodní látky místo komerčních chemických produktů. Inspiraci můžeme vzít z receptů našich babiček, které využívaly při péči o pleť domácí zdroje, protože jiné možnosti zkrátka nebyly. Mezi nejpoužívanější prostředky patřilo mléko, med, vajíčka, olivový olej, bylinky, okurka nebo ovesné vločky. Domácí masky se vyráběly především z nutričně bohatých tučných a velice výživných potravin. Určitou předností je dostupnost, snadná příprava a v neposlední řadě také cena.  Pro domácí použití můžeme vyzkoušet několik tipů.

Jak na akné?

Maska na aknózní pleť by měla hlavně čistit a dezinfikovat. Pro mastnější pleť se sklonem k akné se hodí klasická maska ze salátové okurky. Velice často postačí nakrájet okurku na kolečka a položit v klidu na obličej. Okurka je velice vodnatá, detoxikuje a hydratuje pokožku a obsahuje celou řadu vitaminů. Doporučuje se také v případě unavených očí. Na problematickou aknózní pokožku můžeme také vyzkoušet masku z medu a skořice, jedlé sody nebo rajčat. Smícháme med a malinko skořice a naneseme na obličej. Masku necháme působit dvacet minut a poté smyjeme pomocí teplé vody.

Suchá pleť

Pro přípravu výživné masky můžeme použít avokádo, banán, tvaroh, ovesné vločky, podmáslí, syrovátku nebo olivový olej. Jako prevence předčasného výskytu vrásek můžeme použít citrónovou šťávu, syrovou šťávu z brambor, hustý tvaroh nebo šípky.

Při únavě pleti

Na unavenou pleť můžeme vyzkoušet avokádo, které obsahuje velké množství vitaminů, minerálů, tuků i bílkovin. Masku můžeme vyrobit z rozmixované dužiny, kterou smícháme s několika kapkami citrónové šťávy nebo s jednou lžící kvalitního bílého jogurtu.  Směs naneseme na pokožku a necháme zaschnout.

Vyrobte si domácí peeling

Přírodní peeling si můžeme vyrobit z nadrobených kávových zrn nebo kakaových bobů, krupice nebo mouky, krystalků cukru nebo soli. Detoxikační masku si vyrobíme z kávy namleté nahrubo, přírodního cukru a kvalitního oleje. Vše smícháme dohromady a naneseme na rozehřátou pokožku a to nejlépe ihned ve sprše. Provedeme důkladné rozetření po celém těle. Podobným způsobem lze připravit tělový peeling z malin nebo jahod smíchaným s cukrem.

Několik slov na závěr

Bohužel si musíme uvědomit, že ani nejlepší péče nezabrání procesu stárnutí, avšak můžeme ho určitě oddálit a přispět tak ke krásnému a sebevědomému pocitu. V této souvislosti je také velice důležitá duševní pohoda a radost ze života, protože mezi emočním rozpoložením a pletí existuje přímá souvislost.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.