Kód pojišťovny

Nemůžete usnout?

Ilustrační obrázek

Spánek sice vypadá jako zcela jednoduchá záležitost, ale opak je však pravdou. Na spánkovém procesu se účastní celá řada mozkových center. Je to naprostý paradox, že v době blahobytu, kdy existují propracované a správně polstrované matrace, přibývá celá řada lidí, kteří mají potíže se spánkem. V současné době udává až 40% lidí potíže se spánkem.

Může za to hektická doba?

Vlivem hektického životního stylu a nadměrných stresových situací chodíme spát s plnou hlavou starostí. Večer jsme sice unaveni po celém dnu, ale jakmile se rozhodneme usnout, nejde to. Jedním z důvodů nespavosti, je neschopnost „vypnout“ své problémy a stálé přemýšlení a přemítání o svých povinnostech.

Dlouhodobý spánkový deficit

Jestliže máme za sebou několik probdělých nocí, jsme nervózní, bez energie a mohou se u nás objevit deprese. Mezi početnou skupinu lidí, kteří mají potíže se spánkem patří duševně pracující a senioři. Tímto problémem jsou více zasaženy ženy. V pozadí spánkových poruch stojí často posun přirozených biorytmů. Jen málokdo může mít pravidelný spánkový režim, což by bylo samozřejmě ideální. Pokud jsme zaměstnáni ve směnném provozu nebo jsme odkázání na podmínky zaměstnavatele, můžeme si jen těžko vytvořit ve svém životě nějakou pravidelnost.

Televize v ložnici?

S postupem našeho pohodlí a techniky jsme si zvykli, že jsme neustále připojeni k počítačové síti, ťukáme do mobilu a televize je naším společníkem i v ložnici. Mělo by tomu však být zela jinak a ložnice by měla být místem klidného odpočinku bez rušivých vlivů. Rozhodně bychom neměli usínat u televize nebo s mobilem u ucha.

Diagnostika spánkové poruchy

O spánkové poruše hovoříme v případě, kdy potíže se spánkem trvají déle než čtyři týdny. Spánkovou poruchou trpí nejčastěji lidé typu „sova“, kterým je naprosto přirozené ponocovat, ale vstávat musí brzy. Po delší době jsou náchylní k somatickým projevům (potíže se žlučníkem, střevy, diabetes apod.). Příliš krátký a nekvalitní spánek může oslabovat naši imunitu a celkově se může zhoršit náš zdravotní stav.

Hledejme zlepšení

Tradiční čínská medicína poukazuje na to, že potíže se spánkem jsou signálem narušení očistných pochodů v organismu. Jestliže se například budíme se železnou pravidelností mezi jednou a třetí hodinou ranní, jedná se o narušení energetické duchovní dráhy, takzvaného meridiánu jater. Příčinou může být nedostatečnost krve v játrech, stres, nadměrné emoční výboje. Podle tradiční čínské medicíny jsou meridiány jednotlivých orgánů navzájem propojeny.

Tipy pro kvalitní spánek

  • Před spaním bychom zhruba hodinu neměli pít kávu, černý čaj, kolu, energetické nápoje nebo alkohol. V případě potíží se spánkem bychom tyto nápoje měli omezit také v průběhu dne.

  • Před usnutím bychom také měli omezit požívání tabákových výrobků. Nikotin má na organismus stimulační účinek.

  • Večer bychom tři hodiny před usnutím neměli konzumovat těžká ani kořeněná jídla.

  • Snažte se před usnutím vypnout veškeré elektropřístroje a místnost pro spaní řádně zatemněte závěsy.

  • V místnosti na spaní udržujte teplotu 18-20°C.

  • Pokud je to možné, choďte spát ve stejnou dobu.

Přírodní pomocníci

Se spánkovými potížemi nám může například pomoct buřina srdečník, což je bylina, která zmírňuje například i intenzitu návalu horka. Z minerálních látek bychom si při nespavosti měli doplnit vápník, měď, draslík. Důležitý je také komplex B vitaminů a ze solí fosforečnan draselný. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.