Kód pojišťovny

Zdraví z kuchyně

Ilustrační obrázek

Mezi nejčastější bylinky, které používáme v naší české kuchyni patří zejména česnek a cibule. Jsou považovány doslova za nejpopulárnější přírodní léky. Příroda je samo o sobě velice zdravá lékárna, ve které můžeme najít účinnou pomoc na mnohé zdravotní potíže. Mezi další prospěšnou rostlinu patří kurkuma, psyllium, kajenský pepř, výtažek z hlohu nebo kakao.

Vždy bychom měli mít na paměti, že správná prevence a dobrá životospráva je pro naše zdraví mnohem vhodnější než kilo léků.

Česnek

Česnek se používal již od starověkého Egypta na mnoho zdravotních neduhů. Síla česneku překonala dokonce i tlak moderní medicíny. Jeho účinky dokládají celé řady studií, v nichž se mimo jiné píše, že výtažky česneku snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Tím také dochází ke snižování rizik infarktu a mozkové mrtvice. Jako denní dávka se doporučuje půl až jeden stroužek. Měli bychom být však opatrní při jeho tepelném zpracování, kdy při rychlém zahřátí nebo dlouhodobém pečení dochází k ničení účinných látek.

Cibule

Cibuli řadíme mezi rostliny, které nám napomáhají ředit krev a brání ke vzniku trombóz. V cibuli jsou obsaženy látky, které zamezují krevním destičkám, lepit se na sebe. Velmi léčivá je cibule, která má silnou štiplavou vůni.

Proč prospívá kurkuma?

Kurkuma obsahuje kurkumin a ten má protizánětlivé a antioxidační účinky. Snižuje hladinu cholesterolu a tím také riziko infarktu. Mezi doporučenou denní dávku je možné považovat 500 a 1000 mg kurkumy nebo jejich oddenků. Vhodné je konzumovat ji před jídlem asi 30 minut, popřípadě s ní ochutíme samotný pokrm. Současně bychom se však měli vyvarovat jejího dlouhodobého užívání nebo nadměrného dávkování. U citlivějších osob může dojít ke vzniku žaludečních vředů. Vyvarovat kurkumy by se měly gravidní ženy, děti a jedinci trpící poruchou srážlivosti krve.

Kajenský pepř

Tato bylina byla používána za léčivým účelem již původními obyvateli Ameriky před více než devíti tisíci lety. Kajenský pepř obsahuje kapsaicin, což je látka s protizánětlivými účinky na mnohé kožní potíže. Dále působí pozitivně na oběhový systém, protože rozšiřuje tepny a zlepšuje krevní oběh. Kajenský pepř jsou mleté sušené papričky cayenne. Označení pepř vzniklo v minulosti díky chybnému překladu slova pepper, které znamenalo paprika.

Hlohový extrakt

Hloh má širokospektrální využití. Extrakt z hlohových květů je velice účinným lékem při srdeční slabosti, arytmii a poruchách prokrvení. Dále se podílí na snížení krevního tlaku a působí preventivě na srdeční onemocnění. Využívá se také při homeopatické léčbě. Hloh se u nás vyskytuje poměrně často. Někteří doporučují sbírat k sušení pouze bílé květy. I když má hloh stimulační účinky pro srdeční sval, používá se ke snížení vysokého tlaku, protože má pro organismus celkově zklidňující účinky. Pomáhá také při nespavosti.

Citrónová tráva

Citrónová tráva podporuje zejména trávicí orgány, harmonizuje centrální nervový a lymfatický systém, posiluje krevní oběh a čistí cévy. Působí pozitivně na krevní tlak, krvetvorbu a optimalizuje hladinu cukru v krvi. Antioxidační účinky ovlivňují zpomalení stárnutí buněk a srdeční činnost. Citrónovou trávu můžeme využít jako léčivku nebo jako koření v kuchyni. Lze ji snadno vypěstovat doma na zahrádce.

Červená řepa

Za zmínku o velkém vlivu na zdraví stojí zcela určitě opomíjená červená řepa. Jedná se o velice zdravou zeleninu, kterou znali již staří Římané. Červená řepa obsahuje celou řadu vitaminů a minerálních látek, kromě antioxidantů také vitamin C a E, železo, křemík a draslík. Zpomaluje stárnutí pokožky a naše pokožka díky ní vypadá mladší a pevnější. Dále prospívá našemu nervovému systému, podporuje činnost vnitřních orgánů, detoxikuje organismus, aktivuje tvorbu červených krvinek, má kladný vliv na revma. Z červené řepa můžeme vařit polévku nebo ji můžeme smažit, popřípadě péct. Oblíbená je také v salátech a jako doplněk masových pokrmů. Nejvíce cenných látek si uchovává v syrovém stavu, kterou připravíme v odšťavovači a to buď samotnou nebo v kombinaci s jablky a mrkví.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.