Kód pojišťovny

Jak vyzrát na problémy s pletí

Ilustrační obrázek

Téměř každá žena si občas posteskne, že ji trápí nějaká vyrážka, jizvička nebo jiný kožní neduh. V případě nějakých maličkostí si jistě umíme poradit samy a použijeme nějaký „maskovací „ korektor nebo make-up, ale pokud je kožní problém vážnější, měly bychom vyhledat dermatolga.

Akné i po pubertě

Jestliže se nám objevují nechtěné pupínky opakovaně po čtyřicátém věku, nezoufejte tímto problémem trpí až 5% žen. Akné je způsobeno poruchou rohovatění, tedy odumírání a následného odlučování nejsvrchnější vrstvy kůže, v ústí mazových žláz. Na tvorbě akné se také podílí nadměrná produkce mazu a také množení bakterií. Neuvolněné buňky rohoviny ucpou mazové žlázy, dochází k hromadění tuku, přidají se bakterie a vytvoří se zánětlivé ložisko.

Základní péče

Základní péčí se rozumí pravidelné a šetrné čištění pleti. Po něm však musí následovat léčba, kterou předepíše odborník. Ve většině případů se doporučují přípravky, které omezují tok mazu, uvolňují rohovinu z ústí mazových žláz a působí proti bakteriím. Pro lokální použití se aplikují retinoly nebo ovocné kyseliny ve vyšší koncentraci. Výborný efekt s minimem vedlejších účinků má kyselina azelaová. Při těžkém průběhu akné je potřeba komplexní léčba.

Výskyt tmavých skvrn

V případě tmavých skvrn v obličeji se může jednat o takzvaná melasma. Mezi takto nejvíce postižená místa patří čelo nebo oblast horního rtu. Těmito potížemi trpí jak starší ženy, tak i mladé dívky, kterým může problém způsobit užívání hormonální antikoncepce. K tvorbě tmavých skvrn mají také sklon těhotné ženy. Tyto potíže se řeší na specializovaném pracovišti estetické dermatologie, kde se zpravidla provádí chemický peeling nebo mezoterapie, což je aplikace séra ke snížení pigmentace přímo do kůže. Z přírodních prostředků se doporučuje potírat pleť pomocí směsi z citrónové šťávy. Dále se doporučuje jemné kartáčování postižených míst. Ke zmírnění hnědých pigmentových skvrn je vhodné dodat do organismu zvýšený přísun vitaminu B.

Růžovka

Zčervenání ve tváři může být způsobeno usazeným roztočem. Růžovka je v populaci poměrně hojně rozšířena a v případě nejmírnější formy, není nutná žádná složitá terapie. Při výraznějšímu zčervenání se doporučuje vyhýbat všemu, co je důvodem k prohřívání (pití horkých nápojů, tvrdého alkoholu, výkyvy teplot, ostrá jídla, mráz, sauna, horká koupel atd.).

Péče o pleť zevnitř

Zdravá a hezká pleť mnoho vypovídá o zdraví člověka. V případě, že máme citlivou a suchou pleť, můžeme trpět nedostatkem vitaminu A nebo vitaminu ze skupiny B, kyseliny listové. Dostatečné množství vitaminu C spolu s vitaminem E v potravě pomáhá chránit pleť před působením škodlivých vlivů. Tyto vitaminy také velmi účinně působí proti ochablé a matné pokožce. Nesmíme také zapomenout na dostatečné množství zinku, který ovlivňuje suchost pokožky a také posiluje obranný systém organismu.

Autolifting

Jedná se o jednu z doplňujících metod, pomocí které můžeme ovlivnit stav pokožky. Předností této metody je, že se hodí pro všechny typy pleti, je jednoduchá a můžeme ji provozovat doma. Autolifting se provádí v sedě a lokty necháme opřené o kolena. Pro lepší účinnost je vhodnější potřít dlaně zpevňovacím krémem. Dlaně, které směřují prsty vzhůru, položíme volně na obličej a uvolněně dýcháme. Asi po 10 vteřinách měníme jednotlivé pozice a opakujeme 2-3krát v uvedeném pořadí. Pokud tento systém provádíme pravidelně, pleť se vypne a působí svěže. Můžeme tak oddálit stárnutí pleti.

  • Dlaněmi zakryjeme čelo – toto postavení působí preventivně proti jemným vráskám.

  • Dlaněmi zakryjeme oči – toto postavení působí proti vakům pod očima.

  • Dlaně dáme na tváře – toto postavení zpevňuje tváře.

  • Dlaně dáme na bradu – toto postavení zpevňuje dolní část obličeje a působí preventivně proti vzniku dvojité brady.

  • Dlaně dáme na spánky – toto postavení působí stimulačně na organismus.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.