Kód pojišťovny

Polypy

Ilustrační obrázek

Polypy představují malé útvary, které vyrůstají ze sliznice, s níž jsou spojené stopkou. Ve většině případů jsou zapříčiněny nadměrným růstem sliznice na určitém místě, což vede k vytvoření hrbolku. Mohou se vyskytovat buď ojediněle nebo ve větším množství. V některých případech jsou přítomny již od narození, jindy se vytvoří mnohem později v průběhu života. Nejčastěji se vyskytuj v nose, hrtanu, žaludku, tlustém střevě nebo děloze. Většinou jsou naprosto neškodné, některé však mohou být potencionálně zhoubné a výjimečně jsou zhoubné již od počátku.

Nosní polypy

Nosní polypy se tvoří na sliznici nosu. Jedná se o slizniční výrůstky, které se zvětšují a bez lékařského ošetření mohou nabýt značné velikosti. Často se vyskytují u jedinců, kteří trpí opakovanými rýmami nebo sennou rýmou. Za nepříjemnou komplikaci nosních polypů se považuje ucpání nosních průduchů nebo úzkých spojek nosní dutiny s vedlejšími nosními dutinami, což většinou způsobí jejich zánět.

Jak se polypy projevují?

Polypy nosní sliznice se projevují neprůchodností nosu nebo jeho části, popřípadě značným výtokem z nosního průduchu, který trvá delší dobu. Lékař je při použití speciálních nástrojů může přímo vidět. Nosní polypy lze v celkovém znecitlivění vcelku snadno odstranit. Provádí se zavedením drátěné smyčky do nosu, která se navlékne na stopku polypu a zaškrtí se. Jedná se o poměrně jednoduchý operativní zákrok, ale i tak je po něm důležitá následná léčba, aby nedošlo k opakování vzniku polypu.

Střevní polyp

Nejčastěji se polypy vyskytují v tlustém střevě a v konečníku, v tenkém střevě se vyskytují méně často, spíše se jedná o některou vzácnou vrozenou nemoc. V tlustém střevě jsou polypy jednotlivé nebo mnohočetné a mají různou velikost.

Vrozené onemocnění

Při vrozeném onemocnění, které se nazývá střevní polypóza se v tlustém střevě vyvíjí stovky drobných polypů. Tímto stavem může trpět i několik příslušníků rodiny. Vždy existuje velké riziko, že se některé z polypů přemění na zhoubný nádor, proto se postižené střevo operačně odstraňuje a konec tenkého střeva se napojí přímo na konečník.

Projevy

Většina polypů v tlustém střevě nevzniká na genetickém podkladě. Objevují se zpravidla v dolním úseku tlustého střeva. Postižený jedinec si většinou všimne přítomnosti krve nebo hlenu ve stolici nebo trpí bolestmi v v dolní polovině břicha, které jsou způsobené stahy střeva, které se snaží protlačit stolici okolo polypu. Tím také dochází k napínání jeho stopky a vyvolání nepříjemné bolesti.

Vyšetření

Střevní polypy lze odhalit pomoci endoskopického vyšetření, kdy se do konečníku zavádí kovový tubus, nebo kolonoskopii provedenou ohebným dlouhým přístrojem, který umožňuje různé manévry a dovolí vyšetřit celou délku tlustého střeva. Při endoskopickém odstranění polypu se pacientovi nejprve podává injekce na uklidnění, poté se pronikne kolposkopem k polypu a přístrojem se do jeho blízkosti zavede drátěná klička. Pacient zpravidla odchází domů ještě týž den po operaci.

Proč je nutné polyp odstranit?

Polypy je nutné odstranit ze střeva jednak kvůli potížím, které vyvolávají a také proto, že se mohou přeměnit ve zhoubný nádor, jestliže dosáhnou rozměrů větších než 1 cm. Mohou být odstraněny při kolonoskopii, ale při větších nebo mnohočetných polypech bývá nutný běžný operativní zákrok.

Polypy v děloze

V děloze se mohou vytvořit slizniční polypy buď ve vlastní děložní dutině, nebo v děložním hrdle. Projeví se nejčastěji silným krvácením při menstruaci nebo výtokem z pochvy. Tyto polypy se obvykle odstraní pomocí kyretáže. Při operaci se seškrábe veškerá děložní sliznice včetně samotných polypů. V některých případech jsou hrboly na sliznici příznakem nádorů svaloviny dělohy (myomů). Malé polypy nemusí vyvolat žádné potíže ani během těhotenství. Naproti tomu velké útvary vyvolávají bolesti břicha.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.