Kód pojišťovny

Zaměřeno na superpotraviny

Ilustrační obrázek

Seznam superpotravin se za posledních dvacet let výrazně rozšířil. Snad každý rok se objeví nějaký nový zázrak, který má nejvíc vitaminů, stopových prvků, minerálů, aminokyselin, antioxidantů a tak dále. Jsou ale potraviny opravdu tak nezbytné nebo se jedná jen o reklamní trik? Neexistuje žádná úřední nebo právní definice tohoto pojmu. V Oxfordském slovníku se dočteme, že superpotravina je „výživově bohatá potravina, považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“. Jiné zdroje ale zcela pomíjejí jakoukoli zmínku o zdraví a definují ji jako „zvláště výživově bohatou potravinu plnou vitaminů, minerálů, vlákniny, antioxidantů nebo živin rostlinného původu“. Na boomu superpotravin se podílejí nejen zdatní obchodníci, ale i celebrity.

Kde je pravda? Opravdu existují určité plody, rostliny, semena či obiloviny, které jsou lepší a zdravější než ostatní? Jsou tak skvělé nebo u nich funguje spíš placebo efekt než prokázané účinné látky? Ať už věříme čemukoliv, neměli bychom to ani se superpotravinami přehánět. Na závěry o jejich údajné zázračnosti je prý ještě brzy, navíc  většina vědeckých studií se dělá jen na malém vzorku osob. Pokud by vás přece jen zajímaly odborné údaje, na internetu můžete najít různé stupnice jednotlivých superpotravin, které srovnávají obsah vitaminů, fytochemikálií  nebo antioxidačního působení. Nejlepší je vybírat si superpotraviny v jejich přirozené podobě. Tedy pravidelně konzumovat kvalitní ryby nebo biovejce od slepice z volného chovu. Nejrůznější bobulovité ovoce rostoucí na našich zahradách nebo tmavě zelené lístky salátů a bylinek. A při nakupování volit to, co je bio, fair trade, zastudena, bez přidaného cukru, lepku, barviv a dalších aditiv; což je ale velmi drahá záležitost. Široké spektrum barev a druhů zeleniny maximálně zajistí maximum mikroživin, které v našich jídelníčcích nejvíce chybějí. Při konzumaci zeleniny navíc nehrozí, že si tělo budeme zahlcovat rizikovými látkami, jako jsou trans tuky, umělá sladidla nebo koncentrované jednoduché cukry.

Odborníci se na konferenci Ústavu funkční medicíny dohodli na tom, co patří mezi nejlepší potraviny: avokádo, špenát, mořské řasy, granátové jablko, borůvky, brokolice (brukvovitá zelenina), buvolí maso, divoký aljašský losos, mandle, kokosový olej, olivový olej a zelený čaj. Nechybí ani koření jako zázvor nebo kurkuma, semínka například lněná nebo chia, a pochopitelně ořechy. Nečekejte ale zázraky! Ty žádná osamocená potravina stejně nedokáže zajistit, vše je o našem kompletním dlouhodobém stravovacím a životním stylu.

Je důležité si také uvědomit, že to, že některé potraviny jsou označovány jako super, neznamená, že jiné, o kterých se jako o super nemluví, zdravé nejsou. Jde jen o to zařadit je do jídelníčku v rozumné míře.

Po letech až nekritického obdivu k moderní medicíně a zbytečného řešení mnoha, i drobných, zdravotních potíží léky jsme konečně pochopili, že prevence nemocí je prospěšnější než nadbytečné polykání pilulek. Proto znovu začínáme vařit, objevujeme, co kde roste a co léčivé si můžeme připravit. Záleží nám na tom, co dáváme do žaludku, a když můžeme sníst ještě něco zdravějšího než jablko, uděláme to. Neměli bychom se ošklíbat třeba ani nad „obyčejnou“ kapustou. Kapusta je na rozdíl od mnoha superpotravin levná. Díky vysokému obsahu vlákniny a vápníku působí příznivě na správný vývoj kostí a srdce. Také má vysoký obsah vitaminu C a omega 3 a 6 mastných kyselin, které jsou pro lidský organismus nezbytné stejně jako bílkoviny. Zkusili jste batáty? Tyto sladké brambory obsahují zhruba o polovinu více vitaminu C než klasické brambory a množství betakarotenu v nich je srovnatelné s mrkví. Minerální látky, které jsou v batátech, pomáhají při buněčné stavbě a při pravidelné konzumaci zajišťují správný odhod škodlivin a organických nečistot z těla.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.