Kód pojišťovny

Česnek a zdraví

Ilustrační obrázek

Česnek  medvědí byl už starými národy považován za bylinu s největší léčivou silou. Aby lidé získali alespoň část z oné medvědí síly, vařili si na počátku jara polévku z tohoto druhu česneku, takže rostlina se stala před více než 2000 lety zeleninou jak oblíbenou, tak zdraví prospěšnou. Jak česnek medvědí, který je mnoho násobně účinnější, tak kuchyňský, který je pochopitelně také zdravý, jsou v medicíně stále nedostatečně využívané. Dnes si už můžeme koupit preparáty, obsahující léčivé výtažky, bez charakteristického česnekového zápachu. Chceme-li, aby účinky byly co nejsilnější, především při jarní očistné kúře, je nejúčinnější konzumovat bylinku čerstvou. Drobně nasekanou bylinku můžeme přidat do pomazánek, použít jako koření do polévky. Cibulky česneku medvědího můžeme požívat také místo běžného česneku setého, tedy kuchyňského. Čerstvé listy sbíráme v dubnu a květnu, cibulky koncem léta nebo na podzim.

Přírodní antibiotikum

Česnek medvědí, který je považován za přírodní antibiotikum a antimykotikum, je antibakteriální a obsahuje éterické oleje s několika sloučeninami síry, flavonoidy, adenosin, hořčičné glykosidy, množství minerálních látek a stopových prvků – železo, draslík, vápník, fosfor, selen a další. Najdeme v něm vysoký obsah vitaminů C, B1, B2, fruktózy.

Česnek setý je bohatý na látky obsahující síru, z nichž je jednou z nejdůležitějších allicin. Allicin se nachází v některých doplňcích s česnekem. Pomáhá snižovat „zlý“ LDL cholesterol a krevní tuky zvané triglyceridy. Také bylo prokázáno, že allicin snižuje srážlivost krve, zvláště po jídle, a rovněž krevní tlak. Proto by lidé užívající léky snižující krevní srážlivost měli jíst česnek pouze na doporučení lékaře. Zdá se, že tyto látky obsahující síru brání množení bakterií a chovají se jako přírodní antibiotika. Potlačují také činnost virů a plísní. Pravidelné užívání doplňků s česnekem je účinnou léčbou kvasinkové infekce způsobené kandidou. Doplňky s česnekem mohou pomoci snížit riziko srdečního onemocnění, u lidí s hypertenzí můžeme zaznamenat pokles krevního tlaku.

Česnek medvědí pomáhá při nachlazení, chřipce a nemocech dýchacích cest. Má preventivní i léčebný účinek na cévní soustavu, antioxidační schopnosti rostliny zabraňují ukládání cholesterolu na cévních stěnách, rostlina podporuje zdraví srdce a čistí krev. Také detoxikuje ledviny, močový měchýř a játra a celkově zbavuje organismus škodlivých látek. Česnek také podporuje regeneraci střevního prostředí  po užívání antibiotik; mezi jeho další pozitiva patří schopnost uvolňovat křeče a potlačovat zánětlivé procesy v těle.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.