Kód pojišťovny

Pokožka malého dítěte

Ilustrační obrázek

Máte-li doma kojence nebo batole, měli byste o jeho pokožku pečovat skutečně velmi pečlivě. Zvláště tehdy, má-li dítě sklon k opruzeninám, ekzémům a suchosti. Co nevadí vám jako dospělému, může vadit dítěti. Myslíte, že čím dražší přípravky dětské kosmetiky koupíte, tím lépe? Není to pravda. Každé dítě je jiné, každému vyhovuje něco jiného.

Kůže je největší tělní orgán. Hraje důležitou roli při zajišťování ochrany těla proti poranění, UV záření či průniku nežádoucích látek a infekcí do organismu. Také je zodpovědná za hmatové a tepelné vnímání, pomáhá nám regulovat teplotu těla. Podílí se na důležitých procesech, jako je například zpracování vitaminu D, který je nutný hlavně pro stavbu kostí a zubů.

Jemná pokožka dítěte

Dětská pokožka se vyvíjí celé první tři roky. V tomto období neposkytuje takovou ochranu jako dospělá kůže, protože hydrolipidová vrstva (ochranný mazový film) má jinou strukturu, potní žlázy zatím málo pracují a mazové žlázy také nejsou plně vyvinuty. Velmi důležitá je preventivní ochrana pokožky. Hojení již poškozené zanícené pokožky trvá až tři týdny. Ačkoli struktura dětské pokožky je stejná jako u dospělých, její ochranné funkce nefungují tak účinně, protože je pětkrát tenčí. Neposkytuje tak dostatečnou ochranu proti škodlivým látkám. Kožní buňky dítěte také nejsou tak blízko u sebe a jsou mezi nimi mezery, kudy mohou škodliviny projít.

Nejcitlivější je dětská kůže v prvních týdnech po narození. V té době se může objevit novorozenecké akné, atopický ekzém, seboroická dermatitida nebo další kožní onemocnění. Situace se uklidní asi v jednom roce věku dítěte.

Nejvhodnější péče

Koupat dítě stačí obden a po krátkou dobu, protože delší namáčení ničí ochranný film na pokožce. Pokud dítě netrpí kožními problémy, nemá suchou a popraskanou pokožku nebo ekzém, stačí, když pokožku ošetříte po koupeli dvakrát týdně dětským olejem nebo dětským krémem s obsahem oleje. Při výběru dětské kosmetiky musíme být obezřetní. Látky, které jsou v těchto přípravcích obsažené, musí zachovávat přirozenou vlhkost kůže, musí umožnit dýchání pokožky a měly by být protizánětlivé. V každém případě by dětské přípravky neměly být parfémované, měly by být bez barviv, měly by se snadno roztírat a rychle vstřebávat. Nejprve vyzkoušejte, jak na přípravek bude dítě reagovat a zda nedojde k alergické reakci. V zimních měsících používejte speciální krémy s minimálním obsahem vody, voda by totiž mohla způsobit omrzliny. Mýdla pro dospělé jsou tabu. Nejvhodnější jsou olejové přísady do koupele nebo šetrná mýdla bez parfemace a dalších přidaných látek. Krém použijte nejlépe do tří minut po koupeli, kdy je jeho účinek nejlepší.

Péči vyžadují i jemné vlásky dítěte. U malých dětí se objevuje velmi často ve vlasové kštici tzv. crusta lactea. Jde o výsev mastných šupinek na červené ploše a někdy dochází k mokvání a tvorbě krust. Šupinky potíráme olejem, aby se daly odstranit. Mokvavé plochy pak zklidňujeme roztokem Jarisch, použít lze i Holtovu mast. Lékaři také doporučují užívat vitamin B.

Malé děti často slintají a olizují si rty, takže vlhkost může poškodit ochrannou vrstvu kůže. Pak jsou rty citlivé na chlad a vítr. Proto dětem nanášejte tenkou vrstvu balzámu na rty, kdykoliv půjdete ven. Věnujte pozornost materiálům oděvů. Ideální je bavlna, případně len. V umělině se dítě zapaří. Když dítě moc nabalíte, může se zbytečně zpotit. Pak se objeví vyrážka. Jakmile se totiž potní žlázy ucpou, naskáčou na pokožce červené pupínky.

Pro děti je sluneční záření nebezpečnější než pro dospělé. I když je pod mrakem, dopadá na nás až 70 % slunečního záření. Velmi důležité je používat krémy s SPF 30 a vyšším. Nadměrné slunění, nebo dokonce popáleniny od slunce v dětském věku bývají příčinou kožních nádorů v dospělosti.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.