Kód pojišťovny

Máme se bát civilizačních chorob?

Ilustrační obrázek

Žijeme v době blahobytu a technických vymožeností, avšak za tyto vymoženosti platíme výskytem civilizačních nemocí. Ještě téměř před sto lety je takřka nikdo neznal, ale v současné době na ně umírá každý druhý člověk. Kromě toho mají civilizační onemocnění neustále vzrůstající tendenci. Podle odborníků můžeme příčinu civilizačních onemocnění hledat v našem životním stylu, a to především v konzumaci průmyslově vyráběných potravin, příjem nadměrně kalorických jídel, nadměrná konzumace alkoholu, kávy nebo cigaret. Dále se jedná o nadměrný stres, nedostatek pohybu, ale také i nadměrnou hladinu hluku a chemikálie všeho druhu.

Co patří mezi civilizační choroby?

Mezi civilizační choroby patří zejména ateroskleróza, srdeční infarkt, cévní mozková příhoda, vysoký tlak, obezita, cukrovka, migrény, revma, deprese, únavový syndrom, syndrom vyhoření, zažívací potíže, Alzheimerova choroba, anorexie, dna, apod. Několik z výše jmenovaných chorob tvoří takzvaný metabolický syndrom.

Obezita

Lidé, kteří trpí výraznou nadváhou, patří mezi rizikovou skupinu všech výše uvedených chorob. Udržet si normální tělesnou hmotnost bývá pro mnohé těžký oříšek a celoživotní boj se sebou samotným. V dnešní době existuje celá řada programů a doporučení, které jsou uzpůsobeny individuálním potížím a možnostem daného jedince, že je skoro až hřích takto hazardovat se svým zdravím. Obezita totiž našemu tělu ani našemu zevnějšku neprospívá.

Vysoký krevní tlak

Patří mezi nevypočitatelné a zákeřné nemoci, které sice zpočátku nebolí, ale v pokročilém stadiu může vést k naprosto fatálním následkům. Potíže se mohou vyvíjet i několik let, ale při včasné diagnostice se dá tento stav vcelku dobře kompenzovat a stabilizovat. Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat dlouhodobým bolestem hlavy, tlaku v očích, tepáním na spáncích, točení hlavy. Jedná se totiž o signály, které mohou na vysoký krevní tlak upozorňovat.

Ateroskleróza

Jedinec trpící aterosklerózou, má častěji vyšší krevní tuky a má zvýšené riziko cévních potíží. Patří zde například: infarkt, cévní mozková příhoda, vysoký tlak, ucpávání cév v končetinách. Také rozmazané vidění, nesrozumitelná řeč může signalizovat poruchu prokrvení mozku.

Cukrovka

Jedná se v posledních letech o velice rozšířenou nemoc, kterou trpí nejen dospělí, ale i malé děti nebo senioři. Také cukrovka v počátku nemoci nezpůsobuje žádné větší potíže a rozvíjí se plíživě. Mezi varovné signály cukrovky patří náhlá únava, žíznivost, kvasinkové onemocnění, brnění v končetinách a zvýšená chuť na sladkosti. Diagnózu lze určit pomocí krevních odběrů, a to především tzv. glykemickou křivkou.

Revma

Kloubní potíže jakéhokoli typu zná snad každý člověk. Revmatici i artrotici by měli upravit svůj jídelníček a v případě nutnosti také hmotnost. Tyto potíže se nevyhýbají ani dětem. U dětí vznikají revmatické potíže v důsledku zánětlivých procesů, kdy může dojít k trvalému poškození kostí i kloubů. Ohrožen bývá také růst, kloubní pohyblivost a celkové prospívání. U dospělých vznikají kloubní potíže především v důsledku opotřebení a degenerace kloubů.

Alergická onemocnění

Alergické reakce na různé látky jsou dnes velice početné a většinou nelze určovat samostatné jednotlivé alergeny, ale pouze skupiny různých typů alergenů, to znamená látek, které působí na náš organismus dráždivě a odpovědí bývá obdobná reakce jako zánětlivá onemocnění. U alergických onemocnění existují spouštěče patologických reakcí. Hyperaktivní děti mají většinou trpí nějakým druhem alergie.

Stres

Psychický stres rozhodně není žádnou novinkou dnešní doby, ale provází člověka již oddedávna. Je však pravdou, že narušená psychika pod tíhou dlouhodobého stresu přináší živnou půdu pro celou řadu onemocnění, se kterými se lidé musí potýkat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.