Kód pojišťovny

Chraňte si své klouby

Ilustrační obrázek

Bolest kloubů postihuje stále častěji jedince i v mladším věku. Mezi nejčastější příčiny bolesti kloubů patří např. artróza. Toto onemocnění je poměrné zrádné v tom, že začíná pozvolna a nenápadně a negativní projevy se objeví zejména ve středním a starším věku. V případě jednostranné zátěže u sportovců, může k projevům nemoci dojít již v mladém věku, avšak tyto potíže se často bagatelizují a není jim věnována dostatečná pozornost.

Preventivní opatření

Pokud nosíme na sobě nějaký ten kilogram navíc, našim kloubům to vůbec neprospívá nehledě na rizikový faktor dalších onemocnění. Zdravou výživou můžeme navíc dodat kloubům potřebnou výživu. Zejména důležitý je vápník, fosfor, vitamin D, C, hořčík a omega 3 mastné kyseliny.

Kompenzační cvičení

Jednostrannou fyzickou zátěž bychom měli prokládat vyrovnávacím cvičením a pohybem, který zatěžuje rovnoměrně celé tělo. Rozhodně bychom také neměli podceňovat rozcvičení, protože to hraje velmi důležitou roli v rámci prevence před úrazy.

Varovné signály

Varovným příznakem, že se s našimi klouby něco děje je především po zátěžová bolest. Později však přichází na řadu také bolest klidová nebo bolest, která nás v noci budí. Dalším příznakem je kloubní ztuhlost, která se objevuje zejména po delším stání nebo při vstávání. Mezi vážnější příznak patří dále otok kloubu nebo proteplení a zarudnutí kolem kloubu, což bývají projevy zánětu. Mezi další projev artrózy patří kloubní deformita. Jestliže pociťujeme často bolest kloubů, určitě bychom měli vyhledat lékaře.

Revmatoidní artritida

Mezi první příznaky patří otok a bolest kloubu, dále ranní ztuhlost a bolest kloubu při tlaku. Jedná se o zánětlivé autoimunitní onemocnění kloubů, které končí jejich destrukcí. Při projevu revmatoidní artritidy lékaři nejprve protlačí bolest a poté se doporučují režimová opatření (nekouřit, neužívat tabákové výrobky, neužívat nadmíru alkohol).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.