Kód pojišťovny

Jak poznat příznaky menopauzy?

Ilustrační obrázek

Plodnost ženy končí většinou okolo 50. roku věku, úbytek hormonů v organismu se může projevovat již daleko dříve. Již u čtyřicátnic se mohou projevit potíže s nevyrovnaným menstruačním cyklem nebo mohou pociťovat změny v sexuální oblasti. V těchto případech hovoříme o perimenopauze. Menopauzu má žena za sebou v případě, že se u ní neobjeví menstruace po celý rok.

Příznaky menopauzy

Mezi známé příznaky menopauzy patří návaly horka, změny v sexuální oblasti, výkyvy nálad, problémy se soustředěním, inkontinence, nadýmání, bolest hlavy, onemocnění srdce a cév. Dále se jedná méně známé příznaky, kde patří například pálení v ústech a brnění v ústech, vysychání sliznic a žíznivost. Tyto potíže mohou být způsobeny úbytkem množství estrogenu. V období okolo menopauzy trpí ženy často problémy se spánkem a chybějící energii bývá někdy doháněna jídlem.

Návaly horka

Návaly horka se projevují pocitem tepla zejména v horní části těla, v některých případech i po celém těle. Provází je rudnutí, pocení, bušení srdce a někdy také následný pocit zimnice. Jestliže se objevují v noci, hovoříme o nočním pocení. Tyto záchvaty zná větší část žen v období přechodu a mohou se objevovat po několik měsíců, ale také i let. Návaly horka mohou být způsobeny ostrým jídlem, alkoholem, kouřením, nebo stresem.

Sucho v pochvě

Tento problém zná zhruba polovina žen v přechodu. Projevuje se nepříjemnými pocity při sexu, ale také i v průběhu dne (pocity pálení, tlaku nebo podráždění). Kromě nedostatku estrogenů k němu může přispívat také stres a emocionální problémy. Sucho v pochvě můžeme odstranit pomocí aplikace estrogenu přímo do pochvy, a to ve formě tablet, kroužku nebo krému.

Nespavost

Zdravému spánku prospívá tělesná aktivita, ale rozhodně bychom ji neměli provozovat před ulehnutím. Doporučuje masáž nebo aromaterapie a na pití se doporučuje teplé mléko.

Emoční výkyvy

Jestliže k nim přispívají ještě jiné problémy (nespavost, stres, nadmíra povinností), doporučuje se tohoto spouštěče co nejdříve zbavit. Žena by si měla najít na sebe čas a věnovat se kromě svých povinností také svým zálibám a koníčkům.

Nejčastější hormonální potíže

Mezi nejčastější hormonální problémy patří cukrovka, porucha funkce štítné žlázy, nadledvinek atd. poruchy řízení a činnosti vaječníků se obvykle projevují nepravidelností krvácení a někdy také zvýšeným ochlupením a horší kvalitou pleti. Velmi častým důsledkem porušené činnosti vaječníků je neplodnost. Dramatické hubnutí může mít vážné dopady na organismus a s tím bývají spojeny také endokrinní potíže.

Hormonální léčba

S ohledem na to, že primární příčinou všech výše uvedených potíží jsou výkyvy hormonální hladiny a zejména nedostatek estrogenu, doporučuje se jako léčebná metoda dodávání estrogenu do organismu  lékovou formou. Tento způsob léčby přináší úlevu od nejčastějších příznaků menopauzy, ale také chrání kosti před osteoporózou. Vždy je potřeba, aby lékař zhodnotil, zda je podávání léků vhodné, protože řada studií také upozorňuje na zvýšené riziko srdečních onemocnění při užívání kombinace estrogenu a progestinu. Veškerá pro a proti je potřeba zvážit a s ohledem na individuální zvláštnosti ženy se pak rozhodnout pro správný postup.

Preventivní opatření

Jestliže chceme předejít příznakům menopauzy nebo je alespoň omezit, měly by ženy dodržovat pravidla vhodného stravování, jíst méně, ale častěji, protože dochází ke zpomalování metabolických dějů v organismu. Důležitý je přísun vápníku, železa a fosforu. Naopak vyhýbat bychom se měly nadužívání cukru, bílé mouky, kofeinu a alkoholu.

Doporučuje se také cvičit, alespoň 30 až 45 minut denně. Klidně postačí svižná chůze, jogging, jóga nebo posilování. Vhodné je také osvojení relaxačních technik a hlubokého dýchání.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.