Kód pojišťovny

Tikají i mužům?

Ilustrační obrázek

Až 40 % světové mužské populace má potíže s kvalitou spermií. Muži si však neuvědomují, že kvalitu spermií svým chováním do značné míry sami negativně ovlivňují. Podle některých teorií bude v blízké budoucnosti neplodnost běžným problémem mužů. Kvalita mužských spermií začíná klesat. Na příčinách tohoto jevu se odborníci nemohou shodnout. Za viníky bývá označována řada faktorů: od mobilních telefonů v předních kapsách u kalhot přes hormony ve vodě a toxiny v prostředí, ve kterém žijeme, až po špatnou stravu a fyziologické změny v lidském těle. S nižší mužskou plodností souvisejí také stále častější poruchy mužských orgánů, jako je rakovina varlat či kryptorchismus (porucha sestupu varlete do šourku).

Kvalita spermatu vypovídá mnohé o celkovém zdravotním stavu muže a vyšetření ejakulátu může být pro muže případným varováním. Ti s nižším množstvím spermií pravděpodobně budou mít další zdravotní problémy, zejména hormonální, oběhové a kožní. Mezi nejznámější příčiny zhoršení kvality spermatu patří obezita, kouření, rakovina. Americká Společnost pro mužskou reprodukci a urologii zkoumala data dárců v oblasti Bostonu za posledních osm let a zaznamenala statisticky významný pokles objemu ejakulátu, menší počet a nižší pohyblivost spermií. Přitom profil dárců zůstal stejný, změna tak nemůže být způsobena jejich věkem.

Výsledky průzkumů a expertů nelze interpretovat jednoznačně. Objevují se i alarmující tvrzení, že za poledních 25 let se počet spermií u českých mužů snížil o více než 60 procent. Některé studie dokonce odhadují, že zhruba v roce 2070 může být počet spermií u mužů až nulový.

Změna jídelníčku

Nadměrná konzumace uzenin, vepřového či hovězího masa nebo třeba párků se na kvalitě spermií mužů značně podepisuje. Tyto potraviny v sobě mají vyšší obsah chemických látek a pesticidů, jež negativním způsobem ovlivňují mužské hormony. Příprava pokrmů z těchto surovin je navíc spojena s přepalováním tuku, který kvalitě spermií rovněž škodí. Muži by si měli hlídat přísun zinku a selenu. Tyto látky jsou pro mužskou plodnost velice důležité. Selen přispívá k normální spermatogenezi, tedy tvorbě mužských pohlavních buněk, která je pro plodnost klíčová. Spermatogeneze je ovlivňována pohlavními hormony, zejména testosteronem. Proto by měli muži konzumovat také zinek, který napomáhá udržení normální hladiny tohoto hormonu. Zinek navíc působí pozitivně také na samotnou reprodukci. Důležitý je rovněž příjem vitaminu C a B.

Změna návyků

Pokud často používáte notebook, nedávejte si ho na klín. Výzkum spermií umístěných v blízkosti notebooku (se zapnutou Wi-Fi) prokázal, že se stávají pomalejšími a vykazují známky poškození DNA.

Pozor na teplotu!  Základním způsobem kvalitu spermií a s ní spojenou plodnost ovlivňuje vysoká teplota. Mužské pohlavní buňky by měly mít v ideálním případě o dva až tři stupně nižší teplotu, než je teplota lidského těla. Právě z toho důvodu jsou varlata umístěna vně těla. Jak již bylo zmíněno, rozehřátý notebook umístěný na klíně či břiše může způsobit z výšení teploty spermií až o tři stupně. Na plodnosti se pozitivně nepodepisují ani časté horké koupele, vyhřívané sedačky nebo pravidelné návštěvy sauny. Muži by se měli sprchovat studenou vodou. Optimální teplota pro tvorbu spermií je 34,5°C, tedy o něco méně než tělesná teplota.

Alkohol a cigarety

Konzumace alkoholických nápojů v nadměrném množství má za následek zánik mužských pohlavních buněk, snižuje jejich životaschopnost a navíc může způsobovat narušení mnohých důležitých kontaktů mezi mozkem a pohlavními orgány. Alkohol negativně působí na funkci jater, a tak snižuje také úroveň estrogenu, který ovlivňuje zdraví a tvorbu spermií. I nadměrné pití kávy může poškozovat spermie, snižovat celkové množství a redukovat hodnoty hladin testosteronu.

Nikotin obsažený v cigaretách zase vyvolává vyplavení takzvaných katecholaminů, což způsobuje zúžení cév a snížení přítoku krve do topořivých těles. Dlouhodobé kouření proto často způsobuje úplnou impotenci. Podle argentinských odborníků pak dokonce může alkohol v kombinaci s cigaretami mužskou plodnost zničit úplně.

Pro zjištění kvality své plodnosti si muži mohou nechat sestavit spermiogram, který odhalí pH, koncentraci spermií, jejich celkový počet, pohyblivost či třeba vitalitu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.