Kód pojišťovny

Děti potřebují pohyb a správnou výživu

Ilustrační obrázek

Děti jsou při narození vybaveny pouze slabým neurologickým propojením mezi jednotlivými částmi CNS. Velké množství nervových drah vzniká v prvním roce života. Na rozvoji těchto propojení a efektivní spolupráci těla a mozku je dítě vybaveno pomocí reflexů. Novorozenecké reflexy jsou vrozené, nepodléhají volní kontrole a jsou řízeny pomocí nižších nervových center.

Reflexy

Reflexy pomocí kterých jsme vybaveni, na sebe plynule navazuj a plné rozvinutí jednoho podporuje nástup dalšího. Čím silnější je rozvoj následujícího, tím lépe je tlumena činnost starého a funkčně zastaralého reflexu. Posturální reflexy představují zralejší odpovědi na požadavky prostředí. Napomáhají nám vyrovnat se s gravitací a vzpřímeným postojem. Každý pohyb dítěte stimuluje mozek, posiluje staré a vytváří nové nervové dráhy. Pokusy zvedat hlavu, trup, otáčet se, sednout si, lézt po čtyřech a nakonec chodit napomáhá dítěti rozvíjet jak motorické, tak i senzorické schopnosti. Rozhodující období pro rozvoj senzomotorického systému je první rok života. Mezi rizikové faktory patří např. předčasný porod, déletrvající pobyt v inkubátoru, onemocnění dýchacích cest nebo zanedbání dítěte. Vývoj negativně ovlivňuje také dlouhodobý pobyt v autosedačkách.

Potíže v oblasti reflexů

Jestliže přetrvávají problémy s reflexy dlouhodobě, ovlivní to celkové psychologické fungování jedince. Zachované novorozenecké reflexy a chybějící nebo slabě rozvinuté posturální reflexy byly diagnostikovány např. u autistických dětí, u dětí s ADHD a narušenou schopností komunikace, dále u dětí, které pocházejí ze sociálně znevýhodněných prostředí nebo u úzkostných jedinců.

Kvalitní výživa

Prvním a základním předpokladem dobré obranyschopnosti organismu je stav výživy jedince. Podvýživa nebo neúplná výživa přispívá ke snížení odolnosti a vyššímu výskytu infekčních chorob. Také používání upravených a dochucovaných potravin snižuje odolnost jedince. Kvalitní výživa představuje silného imunitního systému dítěte. Doporučuje se zaměřit na přirozenou stravu a vynechat chemické a dochucované potraviny. Čerstvé ovoce a zelenina velice prospívá rostoucímu organismu. Nevhodně zpracované potraviny postrádají potřebné vitaminy a látky nutné pro zdravý rozvoj dítěte. Postupné zavádění stravy ve formě čerstvé zeleniny a ovoce a obilné stravy v průběhu druhého půlroku života jako doplněk kojení nebo sunaru. Každá nová zaváděná potravina by měla být podána samostatně, aby bylo možné vypozorovat případné reakce. Výskyt chronického zduření sliznic, noční kašel, ekzémy mohou být příznakem potravinové alergie.

Předškolní děti

Předškolní děti a starší děti nebývají velcí jedlíci, ale pokud se rodiče vyvarují podání dochucovaných potravin, sladkostí a jiné nepříliš hodnotné stravy, je to velmi prospěšné pro zdravý vývoj dětí. Děti všech věkových kategorií si tvoří žebříček hodnoty potravin. Jestliže rodiče jsou pro děti dobrým příkladem a vytváří správnou představu dítěte o zdravém způsobu života, budou děti zcela přirozeně konzumovat zdravé jídlo. Toto je důležitý krok k vybudování silné odolnosti a dobrého zdraví.

Pozitivní ohodnocení

Děti se začnou dobře rozvíjet, když dostanou pozitivní ohodnocení, protože touží po uznání a růstu. Děti potřebují lásku, pozornost a povzbuzení. Emoční pohoda je velmi úzce spjata se zdravým rozvojem. Děti, které se cítí jisté, silné a šťastné, budou mít s velkou pravděpodobností tak silný imunitní systém. Imunitní systém povzbuzujeme relaxací, pravidelným spánkem, a snížením stresu. Děti mají v současné době velmi nabitý školní program a tím také zvýšenou hladinu stresu kvůli očekáváním svých rodičů.

Pohyb je potrava

Jen málokdo je informován o tom, že za projevy školních neúspěchů se může schovávat nesprávná výživa, narušené reflexy a nedostatek pohybu. Podle současných novodobých výzkumů je důležité napomoct rozvinutí příslušných reflexů. Pohyb je totiž spolu s výživou potrava pro dětský mozek. V současné době stoupá počet dětí, které mají problémy ve škole, nemohou se soustředit, jsou roztěkané a mnohdy i nezvladatelné. Je tedy nanejvýš důležité zaměřit se na správnou sociální výchovu, přístup a také zdravou a pravidelnou výživu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.