Kód pojišťovny

Zbystřete zrak

Ilustrační obrázek

Zrak patří mezi naše nejvýznamnější lidské smysly, protože nám zprostředkovává kontakt s okolním světem. Pomocí zraku získáváme až 80% informací o světě. Jakékoli poruchy zraku znamenají pro nemocné řadu potíží a mohou být také prvním příznakem jiných onemocnění (např. cukrovky, roztroušené sklerózy, poruch štítné žlázy, ad.). O naše oči bychom měli pravidelně pečovat a žádné byť sebemenší potíže bychom neměli rozhodně podceňovat.

Syndrom suchého oka

Syndrom suchého oka se projevuje tím, že postižený si neustále mne oči a má pocit cizího tělesa v oku. Tento stav může být spojen s plíživou kvasinkovou infekcí při nediagnostikované cukrovce, při deficitu vitaminu A nebo může signalizovat jiné vážnější onemocnění.

Ječné zrno

Jedná se o nepříjemnou a velmi bolestivý stav víček. V případě že se ječné zrno objevuje opakovaně, může to signalizovat nerozpoznanou cukrovku. Cukrovka snižuje celkovou obranyschopnost organismu a může s e projevit poškozením jakékoli tkáně lidského těla.

Otoky víček a pocit tlaku v očích

Příčinou otoku víček může bát poruchy ledvin, srdce nebo štítné žlázy. Otok víček může také vzniknout vlivem kosmetiky. V případě tlaku v jednom nebo v obou očích je nutné myslet na zelený zákal, tzv. glaukom. V případě náznaku potíží je nutné navštívit očního lékaře, který provede změření nitroočního tlaku. Mezi další příčinu tlaku v oku se uvádí vysoký krevní tlak.

Poruchy vidění

Mezi malé poruchy zraku počítáme občasné rozmazané vidění, které se opět krátkodobě zlepší, přechodné záblesky nebo černé tečky nebo zdvojené obrazy. Popsané poruchy se mohou vyskytovat po dobu několika vteřin a poté spontánně zmizí. Poruchy vlastního vidění mohou mít souvislost např. se stavy migrény, cukrovky, vysokého krevního tlaku, plíživé encefalitidy nebo po konzumaci některých léků.

Zánět očních spojivek

Může vzniknout náhle nebo pozvolna během několika dní. Příčinou vzniku může být smog, různé pachy, pyly, chemikálie, apod. V takovém případě očím pomáhá ledový obklad nebo obklad z heřmánkového čaje. Tyto obklady bývají účinné zejména při náhlém alergickém zánětu očních spojivek.

Bolesti hlavy

Hlava nás nemusí bolet pouze z důvodu bolesti krční páteře, ale bolest vzniká často také z důvodu nošení špatných brýlí. Z těchto důvodů je důležité si nechat pravidelně kontrolovat optikem zrakovou výkonnost. Při špatných brýlích dochází k ještě většímu napětí svalstva kolem krční páteře a následně dochází ke zhoršení již tak unaveného zraku.

Oslabená funkce jater

Zvýšená únava očí, rozostřené vidění, pocit sucha v očích, zarudlé oči, to vše bývá spojeno také s nedostatkem energie a může to mít souvislost s oslabením funkce jater a žlučníku. K orgánu jater náleží emoce hněvu a hlasový projev křiku. V alternativní medicíně se můžeme setkat s pojmem „oslabení jater“ a alternativní medicína přisuzuje játrům velký vliv na funkci zraku.

Varovné signály

V případě, že oči mají nezvyklou barvu nebo dojde k náhlým změnám, které jsou netypické, měli bychom vyhledat odborníka.

  • zažloutlé bělmo – může být problém ve žlučových cestách,

  • zčervenání bělma – znamená únavu, akutní přetížení jater,

  • šedé bělmo až zašednutí kůže – je znakem dlouhodobého přetížení,

  • černý okraj kolem duhovky – stagnace lymfatického systému

Co vyčteme z obličeje?

V blízkosti očí si můžeme všimnout na obličeji několik „informací“ o těchto orgánech:

Ledviny – v případě otoků pod očima a tmavých kruhů se může jednat o špatnou filtraci krve

Játra – vrásky mezi obočím, stařecké skvrny v obličeji

Slinivka – silný otok na horním víčku

Vitaminy a stopové prvky

Nejen naše tělo, ale také i naše oči bychom měli dobře vyživovat. Podstatné je konzumovat dostatek ovoce a zeleniny, vitaminy, minerální látky a stopové prvky. Základní skupinu živin pro zdraví očí tvoří thiamin, riboflavin, vitaminy C, E, D3 a betakaroten. Doplňků, které podporují zdraví zraku je celá řada.

Oční cvičení

Pravidelný pohyb je důležitý pro regulaci inzulínu. V krvi a udržení optimální tělesné hmotnosti. Na trhu najdeme celou řadu cenných informací týkajícího se cvičení očí. Oční cvičení se doporučuje provádět v přírodě, a to zejména tam, kde je možnost dívat se do dálky a na obzor. Na naše oči příznivě působí přírodní zelená barva rostlin.

Co očím škodí?

Oči jsou ohrožené celou řadou faktorů, např. se může jednat o smog, prach, toxiny, nedostatek spánku, pobyt v zakouřeném prostředí, klimatizaci, alkohol, drogy, kontakt s toxiny, vysoký tlak apod. Oči také přetěžuje nadměrná práce u počítače, sledování televize, čtení při nevhodném světle, fyzická zátěž apod.

Co je to irisdiagnostika?

Mikrosystém očí se nazývá irisdiagnostika a každý orgán a část těla má své vymezené místo. Pohledem očí lze zjistit zdravotní stav, který odpovídá ostatním diagnostickým metodám, např. reflexní terapii. Podobně jako tomu je u reflexní terapie, také u oční diagnostiky můžeme pomocí sledování různých teček, barevných skvrn a dalších anomálií na duhovce zjistit zdravotní problémy již v počátku nebo těsně před vypuknutím nemoci.

Prevence

Velký důraz bychom měli klást na prevenci, která by měla zahrnovat kvalitu osvětlení, kvalitu počítačové obrazovky, dostatek přestávek během pracovní zátěže, správná životospráva s důrazem na pestrou a kvalitní stravu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.