Kód pojišťovny

Léčivé rostliny

Ilustrační obrázek

Léčivé rostliny jsou velkou zásobárnou živin. Obsahují nejen mnoho zdraví prospěšných látek, ale především energii. Jestliže do svého jídelníčku zařadíme vysoké procento čerstvých a neupravených potravin a použijeme li správné léčivé rostliny, budeme daleko odolnější a zdravější a žádná únava nás hned tak nesklátí.

Česnek kuchyňský

Česnek se těší veliké oblibě pro své léčivé účinky. Napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému. Můžeme ho považovat za základní potravinu, která zlepší zdraví a celkově chrání organismus. Česnek patří mezi velice efektivní antimikrobiální rostliny, které rostou na Zemi. Působí proti bakteriím, virům, parazitům a přicházejí do těla s potravou. Jeho těkavý olej je velice účinná látka, která se vylučuje především plícemi. Olej jej účinný při léčbě chronické bronchitidy, vracejícího se nachlazení a chřipek. Česnek lze používat jako preventivní prostředek proti většině infekčních, žaludečních a dýchacích onemocnění. Podporuje rozvoj přirozené bakteriální flóry.

Čistec lékařský

Uplatňuje se při léčbě bolesti hlavy a neuralgií nervového původu. Pomáhá odstraňovat nervovou vyčerpanost, která bývá spojena s úzkostí a napětím. Pro přípravu nálevu přelijeme jednu až dvě čajové lžičky (5-10 ml) sušené byliny šálkem vařící vody a necháme louhovat asi 10 -15 minut.

Heřmánek pravý

Použití heřmánku je široké a můžeme uvést, že pomáhá např. u těchto potíží: nespavost, deprese, migrény, příznaky chřipkových onemocnění, zanícení pokožky. Heřmánek uvolňuje a posiluje nervový systém a je užitečný především, když se úzkosti a napětí projevují v trávicím ústrojí. Heřmánek může být také uklidňující večerní čaj, který nám pomůže navodit klidný spánek. Obsahuje velké množství éterických olejů a působí zejména na trávicí soustavu. Můžeme ho také použít při rýmě a alergických reakcích.

Hloh

Hloh je považován za specifické léčivo při léčení kardiovaskulárních chorob. Terapeutického účinku dosáhneme v případě, když je při léčbě využito všech obsažených látek v rostlině současně. Hloh můžeme použít při degenerativních kardiovaskulárních nemocech.

Hořec žlutý

Hořec žlutý má velice hořkou chuť a stimuluje chuť k jídlu a trávení. Zvyšuje produkci slin, žaludečních šťáv a žluči. Urychluje také vyprázdnění žaludku. Doporučuje se při ztrátě chuti k jídlu, při pomalé činnosti trávicí soustavy atd. K přípravě odvaru se doporučuje 1 čajová lžička rozkrájeného kořene do jednoho šálku vody a vaříme asi pět minut.

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský má řadu použití, ale doporučuje se především při léčbě úzkosti, depresí a nespavosti. Dále má protikřečové účinky, včetně děložních a střevních způsobených kolikou. Mezi nejrozšířenější formu užití patří tinktura. K přípravě nálevu přelijeme dvě čajové lžičky sušeného oddenku čtvrť litrem studené vody a necháme stát 8 až 40 hodin.

Lípa

Lípa je doporučovaných prostředkem při léčbě zvýšeného krevního tlaku a má uvolňující účinek na oběhovou soustavu a léčí i některé druhy migrén. K přípravě nálevu přelijeme jednu čajovou lžičku květu lípy jedním šálkem vařící vody a necháme asi 10 minut louhovat.

Ostropestřec mariánský

Používá se ke zvýšení tvorby a vylučování žluče z jater a žlučníku. Tradičně se užívá jako jaterní tonikum. Mnoho chemických složek této byliny prokázalo svůj ochranný účinek na buňky jater. Tyto složky patří mezi flavony a flavoligniny. Ostropestřec mariánský podporuje tvorbu mléka a je bezpečný pro kojící matky. K přípravě nálevu použijeme jednu čajovou lžičku semletých semen šálkem vařící vody a necháme louhovat 10 – 15 minut.

Rozmarýna lékařská

Používá se jako tonikum, má zklidňující účinek na trávení při nervovém rozrušení a působí jako stimulant oběhového a nervového systému. Můžeme ho použít při dyspepsii spojené s nadýmáním, při bolestech hlavy, nebo depresích spojených s nervovým vyčerpáním. Zevně ji lze používat pro ulehčení od svalové bolesti, při ischiasu a neuralgii. Působí stimulačně na vlasové kořínky, krevní oběh v pokožce temene hlavy, což může být nápomocné jako prevence předčasného vypadávání vlasů. K přípravě nálevu přelijeme jednu až dvě čajové lžičky (5-10 ml)sušené byliny jedním šálkem vařící vody a necháme louhovat v uzavřené nádobě 10 až 15 minut.

Řebříček obecný

Patří mezi nejlepší diaforetické byliny (vyvolávají pocení), povzbuzuje trávení a tonizuje cévy. Působí jako antiseptikum močových cest a předepisuje se na infekce, například na cystitidu. Řebříček obecný se nesmí používat během těhotenství. U citlivějších jedinců by mohlo dojít ke vzniku fotosenzitivity a alergickým reakcím. K přípravě nálevu použijeme jednu až dvě čajové lžičky (5-10 ml)sušené byliny šálkem vařící vody a necháme louhovat10 až 15 minut.

Smetanka lékařská

Užíváme kořen nebo list. Účinkuje například jako diuretikum, antirevmatikum nebo tonikum. Listy smetanky jsou silné diuretika, které se mohou používat proti zadržování tekutin v těle. Kořen smetanky lze použít při zánětech a hyperémii jater a žlučníku. Především se doporučuje v případech žloutenky způsobené hyperémií jater. Může také dobře působit při komplexním léčení revmatického onemocnění svalů.

Srdečník obecný

Patří mezi osvědčené prostředky při léčbě menstruačních potíží, při léčení srdce a krevního oběhu. Projevuje se také jako relaxační tonikum pomáhá překonat změny menopauzy. Používá se jako srdeční tonikum, přičemž posiluje, aniž by docházelo ke zbytečnému přepínání. Srdečník obecný se považuje za specifický lék při tachykardii, a to zejména v případech, kdy je tento stav vyvolán úzkostí. Během těhotenství však srdečník obecný nesmí být používán.

Svízel

Svízel je velice hodnotná rostlina, která má pozitivní účinky na lymfatický systém, na který působí jako tonikum. Dále má hojivé účinky na pokožku, především se to týká suché pokožky, ekzému a lupénky. K přípravě nálevu přelijeme dvě až tři čajové lžičky (5-7,5 ml)sušené byliny jedním šálkem vařící vody. Necháme louhovat 10 až 15 minut. Doporučuje se popíjet třikrát denně.

Třezalka tečkovaná

Užíváme nadzemní část této byliny. Při vnitřním použití má třezalka tečkovaná utišující a bolest zmírňující účinky. Pomáhá při léčbě neuralgie, úzkosti, napětí a podobných problémů a zvlášť je účinná při potížích s menopauzou. Používá se také při léčené depresí, k léčbě zánětu vazivových tkání a bolesti způsobených revmatismem. Třezalkový olej se používá při ošetření spálení sluncem. V případě užívání léků na depresi se třezalka nedoporučuje, protože by to mohlo způsobit fotosenzitivitu. K přípravě nálevu přelijeme jednu až dvě čajové lžičky (5-10 ml)sušené byliny jedním šálkem vařící vody a necháme 10 až 15 louhovat.

Zázvor

Zázvor se může používat jako stimulující prostředek nedostatečného periferního oběhového systému, na zeslabenou cirkulaci, oznobeniny a křeče. Při horečkách působí jako diaforetikum zvyšující pocení. Jako kloktadlo pomáhá proti bolestem v krku. Při vnějším použití tvoří základ léčby zánětů vazivové tkáně a výronů. Zázvor se také po celém světě používá jako aromatický karminativní prostředek a pálivý prostředek stimulující chuť k jídlu. V Indii a dalších zemích s teplým a vlhkým klimatem se zázvor konzumuje denně a působí dobře na trávení. Má antioxidační a antimikrobiální účinky. Nálev připravíme tak, že nalijeme šálek vařící vody na jednu čajovou lžičku (5 ml) čerstvého oddenku (nastrouhaného nebo nasekaného) a necháme pět minut vylouhovat. Odvar připravíme tak, že 1,5 čajové lžičky (7,5 ml) sušeného zázvoru (prášek nebo jemně strouhaný) povaříme 5 až 10 minut v jednom šálku vody. Pijeme podle potřeby. Zázvor nesmíme používat během těhotenství s během kojení. Lidé se žlučovými kameny by měli před použitím zázvoru konzultovat užívání se svým lékařem. Zázvor bychom také neměli používat, jestliže užíváme antibiotika.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.