Kód pojišťovny

Pečujte o štítnou žlázu

Ilustrační obrázek

Štítná žláza patří k největším žlázám s vnitřní sekrecí. Nachází se na přední straně krku nad chrupavkou štítnou, a jestliže není zvětšená, není viditelná ani hmatná. Účastní se tvorby dvou hormonů – tyroxinu, který má čtyři molekuly jodu a trijodthyroxinu, která má tři molekuly jodu. Hormony se od sebe navzájem liší rychlostí nástupu účinku a délkou trvání. Trijodthyroxin začíná působit rychleji, ale délka působení je kratší. Problémy se štítnou žlázou mají zejména ženy, protože na ženský organismus jsou kladeny vyšší nároky, co se týká tvorby hormonů štítné žlázy (období dospívání, těhotenství, kojení).

Funkce štítné žlázy

Hormony, které štítná žláza produkuje, ovlivňují metabolismus cukrů, tuků, bílkovin, vývoj, růst, ale také centrální nervový i srdečně – cévní systém, kostní a svalovou hmotu, podílejí se na tvorbě tepla a mají vliv na hospodaření organismu s vodou a solí. Normální velikost a funkce štítné žlázy se odvíjí od dostatečného přísunu jodu a také od genetických dispozic. Za mnohými nemocemi štítné žlázy stojí tzv. autoimunitní onemocnění. Žijeme ve stresujícím prostředí a zvyšuje se napětí mozkové kůry, a tím dochází také ke zvýšené dráždivosti imunitního systému.

Hyperfunkce štítné žlázy

Zvýšená funkce štítné žlázy ovlivňuje nepříznivě metabolismus, protože zvýšené množství hormonů štítné žlázy jej urychluje. Zvýšená funkce se projevuje zrychlenou srdeční akcí, pocením, třesem, úzkostí a nervozitou. Dále se může jednat o pocity horka a neplánované hubnutí. Součástí léčby je klidový režim a nasazení tzv. tyreostatik, což jsou léky, které tlumí tvorbu hormonů ve žláze a jejich výdej ze žlázy do krve.

Hypofunkce štítné žlázy

Sníženou funkci štítné žlázy má takřka dvacet procent populace středního věku. I když je tento orgán malý, zásadně ovlivňuje naše zdraví. Při nedostatečné funkci nemohou buňky vytvářet dostatek energie. Bez dostatku hormonů štítné žlázy se snižuje tep, klesá krevní tlak, máme pocit zimy, chladu v rukou a nohou. Dochází k poklesu energie, zpomaluje se hojení ran nebo se zhoršuje paměť a koncentrace. Neléčená nebo nesprávně léčený stav může vést k celé řadě potíží. Onemocnění se léčí podáváním hormonů štítné žlázy.

Jod ve stravě

Pro zachování normální činnosti štítné žlázy je nezbytný jod. U dětí a dospívajících a těhotných žen je přísun jodu zvláště důležitý. Mezi největší zdroje jodu patří mořské ryby, řasy a plody moře. Velmi dobrým zdrojem jodu jsou také vlašské ořechy. Vhodný je také kokosový olej lisovaný za studena, který se doporučuje používat na vaření nebo pečení Jod se nachází také ve vejcích, mléce brokolici, třešních a jodizované kuchyňské soli. Některé potraviny narušují schopnost organismu využívat jod k tvorbě hormonů ve štítné žláze (např. syrové zelí, arašídy, hořčice). Tyto potraviny nazýváme strumigeny. Jestliže je však konzumujeme v rozumné míře, nemají pro náš organismus nijak velký význam.

Jak poznáme, že štítná žláza funguje nesprávně?

V prvních fázích se objevují nejprve nenápadné příznaky. V rámci diagnostiky se provádí preventivní krevní test na štítnou žlázu, alespoň na hormon TSH. Ráno po probuzení si změřte teplotu v podpaží. Jestliže je štítná žláza v pořádku, naměříme teplotu v rozmezí 36,5 až 36,7 °C. Nižší teplota je pravděpodobným signálem snížené činnosti štítné žlázy.

Juvenilní struma

U dětí a mladistvých je hlavní příčinou vzniku strumy nedostatečný přísun jodu. V takovém případě hovoříme o tzv. juvenilní strumě, protože v období, kdy člověk roste a vyvíjí se, má organismus zvýšené nároky na důležité vitaminy, minerály a stopové prvky. Jestliže organismus nemá dostatek jodu k tvorbě hormonů, štítná žláza zvětší svůj objem, protože se snaží o vychytání z krve co nejvíce jodu potřebného pro tvorbu hormonů. V případě neléčené juvenilní strumy, zůstávají problémy až do dospělosti.

Doplňující léčba

Lidé, kteří mají problémy s hypofunkcí štítné žlázy, by měli kromě lékařských doporučení také upravit svou životosprávu, doplnit bylinnou léčbu, využít speciálních cvičení, které se speciálně zaměřují na podporu funkce štítné žlázy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.