Kód pojišťovny

Záněty močových cest

Ilustrační obrázek

Bolesti v podbřišku nebo v oblasti močového měchýře a časté nucení k močení signalizují na zánět v této oblasti. Z velké části mohou za zánět močových cest bakterie Escherichia coli, ale na vině jsou ještě další typy bakterií. Zpočátku se zánět močových cest projevuje nenápadně, jako při prochladnutí, kdy chodíme častěji močit. Později se však přidá pálení při močení. Některé ženy také udávají tupou bolest nad stydkou sponou.

Mezi nejjednodušší řešení patří klidový režim, teplo, doplnění tekutin až na 2,5 litru denně. Jako prevence nebo v začátku onemocnění se osvědčily také výtažky z brusinek. V případě prudšího zánětu se může objevit krev v moči.

Onemocnění ledvin

Úkolem ledvin je zbavit organismus odpadních látek, které jsou z těla vylučovány v moči a také udržovat hladinu tekutin v těle. V případě neléčené nebo nedostatečně léčené infekce močového měchýře mohou vyvolat zánět ledvin. Ten je charakteristický tlakovou bolestí a napětí svalstva v bederní části. Průvodním jevem je také vysoká teplota, která může být doprovázena třesavkou a celkovou zchváceností. Moč může mít příměs krve a také se objevují podobné příznaky jako u zánětu močového měchýře (řezání, pálení, nucení močení).

Prevence

V případě opakovaných zánětů močového měchýře je třeba pamatovat na prevenci. Můžeme pít čaj ze směsi kořene kozlíku, chmele, mateřídoušky nebo semena tykve. Úkolem čajů a dalších rostlinných přípravků je doplnit běžnou stravu a posílit imunitu organismu, který je vyčerpán stresem, fyzickou námahou a znečištěným prostředím. Dále můžeme využít reflexní terapii a musíme dbát samozřejmě na teplo a neprochladnout.

Lépe počkat

Lékaři doporučují při léčbě zánětu přerušit sexuální styk do doby, než se stav upraví. Střevní bakterie mohu ulpět na sliznici pochvy jako na přestupném zásobníku. Nemusí sice dojít k žádnému gynekologickému problému, ale při sexu se vtírají na kůži nebo prostřednictvím kondomu do ústí močové trubice a odtud snadno do měchýře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.